Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vingården / Vinkunskap

ETT ÅR I VINGÅRDEN – SEPTEMBER

 

Blogg vinskörd

© Tyska vininstitutet (Deutsches Weininstitut)

ARBETET I VINGÅRDEN OCH KÄLLAREN

Mycket förenklat kan man säga att vin är en dryck som framställs genom att man låter mogna druvor jäsa på jäst. Under processen omvandlas   sockret i druvorna till alkohol. I druvor, skal och kärnor finns inte bara vatten och socker utan också en stor mängd olika föreningar som uppstår till   följd av yttre påverkan. Jorden, mikroklimatet, vädret och druvsorten är faktorer som i hög grad påverkar hur det slutgiltiga vinet kommer att bli. En annan viktig del är arbetet som vinodlaren utför både i vingården och i källaren. Ungefär en gång i månaden kommer vi att i korta texter berätta mer om en vinodlares arbete och möjligheter. Författare till texterna är vinodlaren Anna Schwarz. Anna studerar vinodling och vinframställning på en tysk högskola och har mycket erfarenhet inom området. Hon har bland annat varit ensam ansvarig för flera stationer. Vi är oerhört glada att hon tar sig tid att dela sina erfarenheter från livet som vinodlare med oss.

 

VINSKÖRDEN BÖRJAR

I september är det dags för vinskörden! Nu får man äntligen skörda frukterna av ett helt års arbete. Druvorna är mogna. Det syns utanpå och det känns på smaken. Skalet har mjuknat och är inte längre hårt och strävt som det var för bara en månad sedan. Fruktköttet är saftigt och smakmässigt är bären söta och aromrika. Precis som det ska vara! För att framställa ett bra vin behöver man ha ett bra råmaterial. Det är trots allt råmaterialet som alla moment i källaren bygger på tills dess att vinet är klart att buteljeras. Men än är vägen dit lång.

Beroende på vädret och druvsorten kan det vara dags att skörda om en två-tre veckor, eller om två-tre månader. Vingårdar som odlar Riesling eller Weißburgunder (skörd från mitten av oktober) får ge sig till tåls längre än odlare som har Müller-Thurgau och Dornfelder (skörd från början av september). Så hur avgör vinodlaren när druvorna är mogna? Förr i tiden såg man främst till druvornas sockerhalt som mäts i enheten oechsle. Idag anses även andra faktorer, som syrahalt eller pH-värde, ha stor betydelse. Sist men inte minst bestäms skördetidpunkten utifrån smaken. Vinodlaren är den som utifrån erfarenhet fattar det slutgiltiga beslutet och ett viktigt kriterium är att druvkärnorna har en mogen smak. Idag anses druvans fysiska mognad viktigare än den rena mustvikten.

När det gäller skörd och urval av vindruvor handlar mycket om vinodlarens erfarenhet. Vilket vinberg lämpar sig för vilken produktkvalitet? Var står de unga och de gamla vinstockarna? Till lagringsviner föredrar man att använda druvor från äldre odlingar i exponerade lägen, eftersom dessa druvor får en mer komplex och nyansrik smakprägel tack vare vinstockarnas ålder. Vinodlaren känner sina odlingar utan och innan, och kan utifrån erfarenhet säga vilka druvor från vilka områden som lämpar sig för framställning av en viss typ av vin. Men än är inget säkert. Under jäsningen kan enskilda partier i tankar och fat utvecklas i en annan riktning än man tänkt, både i positiv och negativ bemärkelse. Druvpartier som skördas på ett visst vinberg jäses och förädlas alltid separat. Den här uppdelningen efter vinberg görs för att man i ett senare skede ska kunna blanda viner med varandra till en välbalanserad cuvèe. En cuvée består inte alltid av olika druvsorter, utan en kombination av druvor från olika odlingar betecknas också som cuvée.

iStock_000036409242_Small

© RapidEye by istock.com

Men innan det är dags att blanda viner dröjer det ännu några månader. Det första steget är att få ner druvorna från vinstockarna.  Skördearbetet utförs manuellt enligt gamla traditioner eller med speciella skördemaskiner. De körs över vinraderna och sätter bladverken i rörelse med hjälp av vibrerande, horisontella stavar i maskinen. Vibrationsrörelserna får de mogna druvorna att lossna från stammen och falla ned på band som matar dem vidare till uppsamlingsbehållare. Den här metoden ligger långt ifrån den romantiska bilden av druvskörd, men den är effektiv och nästan lika skonsam som manuell skörd. Det finns egentligen bara en hake med skördemaskiner: de kan bara hantera lutning till en viss grad. I den tyska vinregionen Franken har man gjort försök med skördemaskiner i brantare odlingar med lovande resultat. Men fortfarande är det i främst manuell skörd och flinka fingrar som gäller i branter och terrassodlingar. Med hinkar i händerna eller korgar på ryggen beger sig skördearbetarna upp på vinbergen. Det kan vara svårt att hitta stabilt ett underlag att stå på i den branta terroiren och på många platser blir vinskörden något av en balansakt. Druvorna som samlas in i hinkar, korgar eller skördemaskinens behållare förs med traktor vidare till vingården där nästa kvalitetsurval görs.

På vingården avskiljs druvorna från stjälkarna, mer eller mindre noggrant beroende vintypen som ska framställas. På rödvinsdruvor rensas stjälkarna bort helt eller delvis beroende på druvsorten. Därefter förs druvorna vidare till druvpressen. Vitvinsdruvor vilar endast en kort tid på skalen innan de pressas, medan rödvinsdruvor jäses på musten under flera veckor.

När druvorna har tagits om hand och skördedagen lider mot sitt slut är det dags att grundligt rengöra behållare och pressar, så att allt är rent och klart att användas redan nästa dag. Sen återstår bara två alternativ – antingen stupar man direkt i säng eller så stannar man uppe ett stund tillsammans med de andra skördearbetarna och planerar morgondagen över ett glas vin.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar