Meny
Druvsorter / Vin & Mat / Vingården / Vinregioner

Châteauneuf-du-Pape Hem för storslagna franska rödviner

 

Utsikt från en höjd över Châteauneuf-du-Pape och de intilliggande vinbergen.  ©istock.com

Utsikt från en höjd över Châteauneuf-du-Pape och de intilliggande vinbergen. ©istock.com

Hem för storslagna franska rödvinerAppellationen Châteauneuf-du-Pape har ett namn så välklingande att man knappast kan undgå att lägga det på minnet. Den lilla byn Châteauneuf-du-  Pape i södra Rhône är ursprungsort för några av Frankrikes bästa rödviner. Området som ofta förkortas till C9dP omfattar bara drygt 3 287 hektar.  Inom det här lilla området finns drygt 300 vinodlare, varav många är verksamma i hela södra Rhône. Côtes du Rhône är Sydfrankrikes största  sammanhängande vinområde och inte långt från Châteauneuf ligger de berömda appellationerna AOC Gigondas och AOC Vacqueras.

 

Påvarna, vinet och introduktionen av kvalitetsmärkningen appellation contrôlée

Den lilla byn nära Avignon för en slumrande tillvaro vid foten av bergen och den gamla slottsruinen som har gett byn dess namn.  Det var påven Clemens V som under 1300- talet förlade påveresidenset i Avignon. Påven var själv fransman och uppskattade sitt vackra hemland betydligt mer än han uppskattade Rom som vid den här tiden var en samlingsplats för all världens avskräde mer än en stolt huvudstad. I Avignon i södra Frankrike kunde man däremot leva det ljuva livet, till och med i högre grad än i påvens egentliga hemtrakt Bordeaux. Här lät han som biskop anlägga de vinodlingar som idag tillhör den världsberömda vingården Château Pape-Clement. Påvens efterföljare Johannes XII byggde ut residenset i Avignon och utsåg det till påvarnas sommarresidens i norr. Egendomen låg nära Orange, ca 30 minuter med bil från Avignon med dagens mått, och var lätt att nå även med dåtidens enkla transportmedel. Den fanns kvar här i femhundra år innan den förstördes under andra världskriget. Avignonpåvedömet blev dock inte särskilt långvarigt. Redan 1376 hade den siste påven lämnat orten. Däremot användes området även i fortsättningen för vinodling, precis som det gjort sedan romartiden. I slutet av 1900-talet kom en ny blomstringstid för regionen. Då utvecklade nämligen Baron Le Roy som idag äger den historiska egendomen Château Fortia en rad åtgärder för kvalitetssäkring inom vinodling. Dessa kvalitetssäkrande åtgärder blev senare standard i kvalitetsmärkningen appellations contrôlées och utgör fortfarande grunden i den franska vinlagstiftningen. Till kriterierna hörde bland annat föreskrifter för godkända druvsorter, införande av en minimigräns för alkoholhalten och ett obligatoriskt urval som gick ut på att minst fem procent av druvorna skulle rensas bort. Det var åtgärder som avsevärt höjde kvaliteten på vinerna från Châteauneuf-du-Pape.

 

Terroirens betydelse

Den viktigaste bidragande faktorn till områdets goda rykte idag är det man brukar kalla terroir. I grund och botten handlar det om hur samspelet mellan druvsorterna, jordarterna, mikroklimatet

En typisk syn i området är de stora, runda kiselstenarna som lagrar värme. © istock.com

En typisk syn i området är de stora, runda kiselstenarna som lagrar värme. © istock.com

och vinmakarens handlag skapar potential för enastående viner. En specialitet för Châteauneuf-du-Pape är antalet tillåtna druvsorter där totalt 13 sorter får användas i rödvin, såväl blå som gröna. Huvuddruvan grenache upptar närmare 80 % av odlingsarealen och håller en fantastisk klass just här. Andra vanliga sorter är syrah, mourvèdre och cinsault samt de mindre kända druvorna vaccarèse, counoise, muscardin och terret noir. De sistnämnda förekommer i stort sett aldrig i rensortiga viner utan endast i cuvéer. Vid sidan av det berömda röda Châteauneuf framställs mer sällsynta vita cuvéer av druvsorter som grenache blanc, clairette, bourboulenc, roussane, marsanne, picpoul och picardin.

De mer kända av dessa odlas även på andra håll, men har i Châteauneuf-du-Pape utvecklat en särskild symbios med jordstrukturen. Den kallas galets roulés och består av rundslipade stenar, ibland av en fotbolls storlek, som glidit ner i dalen från alpglaciärerna. Området är ett av Frankrikes varmaste och stenarna lagrar effektivt värme under dagen och avger den igen under natten. Ett annat naturfenomen som påverkar odlingen är mistralvinden som sveper ner över vinbergen i upp till 80 km/h och gör druvstockarna mycket lågväxande. Hettan, torkan och vinden i kombination betyder att vinodlarna nästan aldrig har problem med druvsjukdomar och mer eller mindre helt kan avstå från skyddsåtgärder mot sådana.

 

 Tre huvudinriktningar i Châteauneuf

Mogna druvor hänger i stora, tunga klasar. © istock.com

Mogna druvor hänger i stora, tunga klasar. © istock.com

Ekologisk odling var alltid stort bland vinodlarna i området, framför allt bland traditionalisterna. De gör fortfarande vin som det alltid har  gjorts, vilket innebär att mogna druvor jäses med stjälkar och allt i stora tunnor samt att vinerna får ligga länge på jäst och normalt inte filtreras.  Modernisterna i sin tur tar hand om primärfrukten. De tappar upp vinerna tidigare och framställer viner som är drickmogna tidigt. Därmed  skiljer de sig från traditionalisterna vars viner ofta upplevs som lite kantiga i sin ungdom och behöver tid att nå sin fulla potential och kvalitet.  Den tredje inriktningen är individualisterna som representeras av Chapoutier, Janasse, Perrin/Beaucastel och Bonneau m.fl. De kan inte inordnas under en viss stil, utan följer var och en sin egen linje. Några väljer att lagra vinerna på små ekfat på 225 liter (barriques). Andra koncentrerar mer värde vid syrah eller mourvèdre som huvuddruva. En sak har dock alla gemensamt. De är alla inställda på att producera kvalitetsvin och alla gör det på sitt eget sätt med den äran. Det är framförallt i den här gruppen vi hittar viner som vinner på att lagras i flera årtionden. Viner med en fascinerande aromrikedom och djup, med en fyllighet och frukt som stannar kvar i gommen så länge att de inte kan betecknas som annat än enastående. Dessa viner av druvor som mognat till fulländning under den heta solen innehåller sällan mindre än 15 % alkohol. Men för vinkännarna, och de är många i den här delen av landet, är alkoholhalten bara intressant i ett avseende. Alkoholen och den intensiva frukten ger en söt kärna och skapar tillsammans med aromerna från den unika växtligheten (garrigue), jorden och den orientaliska kryddigheten de unika smakbilderna hos vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Châteauneuf-du-Pape i den stilsäkra glasflaskan är en himmelsk matchning till påsklammet. Investera i en flaska och be kocken laga till en lammstek med provencalska eller orientaliska kryddor. En storslagen upplevelse utlovas!

Av Christoph Raffelt

Inga kommentarer

    Lämna ett svar