Meny
Vinregioner

Vin & choklad

Vin & choklad

Kombinationen vin och choklad har inte alltid varit populär, den har till och med varit otänkbar. Men vad kan vara naturligare än att förena två av världens äldsta njutningsmedel med varandra. Båda har flera tusen års historia att blicka tillbaka på. Sedan några år tillbaka har den avvisande hållningen börjar ge med sig och allt fler “vågar“ sig på denna tydligen djärva kombination.


Vilka viner och vilken choklad?
Det går utmärkt att kombinera choklad och vin, om man tänker på några få saker. Populärt just nu är mörk choklad med en mer eller mindre stor andel kakao. Chokladens bitterämnen adderas till de något bittra tanniner som finns i rött vin. Alla som tycker om mörk choklad bör därför välja ett fylligt och samtidigt mjukt rött vin.

Champagne och vit choklad
Ett annat alternativ vore ett Rivesaltes eller Tawny-Port eftersom den fina fruktsötman fungerar fint i kombination. Vit choklad med en hög andel kakaosmör passar perfekt till en Champagne Demi Sec, eller ett vitt vin med fruktig restsötma. En intressant kombination är karamell- choklad och vitt vin, som mognat i barrique. Blandningen mellan rost- och vaniljearomer är mycket lockande.

Till choklad som försetts med fruktaromer, till exempel apelsin eller exotiska frukter, passar viner som Gewürztraminer, eller ädelsöta viner som Sauternes, Barsac eller en Trockenbeerenauslese.

Principiellt gäller dock följande: den som vill kombinera billig choklad med billiga viner kommer inte att uppleva något alls. Den som verkligen vill njuta av denna kombinations fascination, bör hålla sig till högklassiga produkter.

Testa vin och choklad
Så tänk på: Börja med att smaka på vinet, lägg sedan en bit choklad på tungan och låt den smälta, så att aromerna sprider sig. Därefter tar du en klunk vin, och du kommer att känna den angenäma smaken. Även här gäller naturligtvis principen: avgörande är alltid den personliga smaken. Prova och experimentera, du kommer att vara med om en njutningsfull och lockande upplevelse.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar