Meny
Vinregioner

Rödvin från Portugal

Landet med gamla inhemska druvsorter

Ärligt talat, vilket är det första portugisiska vin som kommer upp i tankarna? Är det portvin, Mateus Rosé eller kanske ett lätt mousserande Vinho Verde? Det är främst dessa vinstilar som gjort Portugal berömt. Vad många däremot missar är att landet även producerar utmärkta torra vita och röda viner.

Unik fördel – närheten till havet

©iStock

Merparten av det vin som produceras i Portugal stannar fortfarande kvar i det egna landet eller skickas till tidigare kolonier som Brasilien och Angola. Men även hos oss blir portugisiska viner allt mer eftertraktade. Den som en gång provat har svårt att motstå dessa viners fantastiska dragningskraft. De har en karaktär som sticker ut och skiljer sig mycket från exempelvis vinerna från grannlandet Spanien. Portugals vinodlare har en unik fördel; i nästan hela landet har man samma närhet till havet. Påverkan från Atlanten tillför en särskild friskhet, till och med i vin som framställs i de heta områdena på Dourodalens sluttningar. Det blir allt tydligare att den portugisiska vinodlingen har vunnit en del på klimatförändringarna. Tidigare höll kanske en av tio årgångar mycket hög klass, men under de senaste åren har det varit fem till sex av tio. I dagens Portugal finns en gynnsam balans mellan värmen och Atlantens påverkan.

 

Inhemska sorter från Dão till Alentejo

Friskhet och syrastruktur är avgörande för att ett vin ska bli bra eller mycket bra. Men det som gör ett vin omöjligt att efterlikna är valet av druvsorter och kombinationen av dem till en cuvée. I det avseendet har de portugisiska vinodlarna goda förutsättningar. Urvalet av inhemska druvsorter är stort, precis som kunskapen om hur de ska blandas till karaktärsfulla viner. Några av de viktigaste inhemska rödvinsdruvorna är trincadeira, touriga national, touriga franca, encruzado, baga och castelão. En del av dessa sorter har odlats till portvin i flera hundra år. Och där, vid Douro, har man också lärt sig att framställa utmärkta torra röda viner. Lite längre norrut hittar vi regionen Dão som seglat upp som ett av de mest intressanta rödvinsområdena i Portugal. Den har strålande förutsättningar för rödvinsproduktion och producerar oerhört eleganta viner av touriga nacional, alfrocheiro, tinta roriz och jaen. Odlingarna ligger omgivna av bergskedjor som skyddar mot alltför kraftig vind och regn. Sommaren är het men på sensommaren blir det snabbt svalare, vilket gör att druvorna inte mognar alltför tidigt. En annan spännande region är Bairrada som ligger längre söderut. Här produceras komplexa viner med tydlig syra och fasta tanniner av de inhemska druvorna baga och touriga nacional. Vid sidan av klassiska portugisiska druvsorter förekommer även internationella stjärnor som cabernet eller syrah. En av de största rödvinsregionerna är Alentejo i inlandet som sträcker sig från mitten av landet och ner till Algarve. I de södra delarna av regionen produceras mogna, fruktiga och tillgängliga rödviner av framförallt aragoñez. Druvsorten som i norr går under namnet tinta roriz är Portugals vanligaste druva. Ett kändare namn är tempranillo. Till skillnad från grannlandet Spanien där merparten av vinerna är druvrena är Portugal cuvéernas land, både när det gäller portvin och torra, röda viner.

©iStock

Ett händelserikt vinland

Portugal är ett av få vinländer i Europa som verkligen går att upptäcka på nytt. Landet har en lång vintradition, men förde länge en politik som gjorde det svårt för odlarna att nå ut utanför landets gränser. Det blev lättare efter landets inträde i den Europeiska unionen. Nu finns en ny öppenhet som har väckt vinlandet Portugal ur sin slummer och som ger oss möjlighet att bekanta oss med landets skickliga vinproducenter och dess vita och röda vinskatter.

Av Christoph Raffelt

 

 

Vinhas Altas ReservaKlicka på flaskan för att beställa vinet:

90/100 points Wine Enthusiast

Inga kommentarer

    Lämna ett svar