Meny
Röda viner / Vinmakare / Vinregioner / Vintips

Cuvée från Italiens kultförklarade vinhus Ricasoli!

Vinhistoria i Toscanas böljande kullar: Barone Ricasoli på Castello di Brolio

Castello di Brolio vid Gaiole har varit i familjen Ricasolis ägo sedan 1141 och sedan dess har familjen bedrivit vinodling på kullarna runt kastellet. Under 1800-talet kom en av släktens män att Toskana 2prägla utvecklingen i hela regionen. Baron Bettino Ricasoli var en av de första vinodlarna som arbetade med naturvetenskapliga metoder.
Hans mål var att framställa mjukare och mer harmoniska viner av den kärniga sangiovesedruvan genom att tillsätta andra druvsorter. Risacolis recept och hans cuvée från 1872 har varit stilbildande för chianti sedan dess. Idag ägs vingården av slottets 32:e baron Francesco Ricasoli.
Under åren har familjen Ricasoli köpt till fler vinodlingar i olika områden i Toscana. På så sätt har man skapat ännu bättre förutsättningar för fi nessrika och eleganta cuvéer. ”Stemma di Famiglia” är en rödvinscuvée som tidigare varit förbehållen medlemmar i familjen Ricasoli. Den innehåller sangiovese, merlot och cabernet sauvignon i en rund och fruktig komposition.

castello di Brolio_Ricasoli-Fruehling_05

Toscana Italiens vinregion nummer 1

Toscana är Italiens mest kända vinregion och här produceras många enastående viner. En viktig anledning är druvsorten sangiovese i Bettino    Ricasolis berömda ”recept” på Chianti Classico. De toscanska vinerna påverkas dessutom av kalkstensjordarna och det bergiga landskapet som sträcker  sig från bergskedjan Apenninerna utåt kusten till slättlandet vid Tyrrenska havet. Två tredjedelar av vinbergen ligger på bergssluttningar ca 100 till 500  meter över havet där druvorna har goda förutsättningar att få mycket medelhavssol.

 

 

För att beställa klicka på flaskan:I_StemmaDiFamiglia_Ricasoli_13

Druvor från olika områden i Toscana har
förenats till en harmonisk och välbalanserad rödvinscuvée.
I doft och smak bjuder cuvéen på mättade fruktaromer
av blåbär, en lätt kryddighet och fina tanniner. Ett unikt nöje från Toscana!
Stemma di Famiglia passar utmärkt till en stekt oxfilé
med ugnsrostade tomater eller svampstuvning. Även
tonfisk är en bra kombination.

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar