Meny
Frankrike / Kul/Bra att veta / Vinkunskap / Vinregioner / Vinskola

Vad är Crémant?

Begreppet crémant används i större utsträckning sedan 1980-talet. Då drev nämligen den franska regionen Champagne igenom att beteckningen Méthode Champenoise skulle förbjudas i hela EU utanför Champagne. Även beteckningen crémant kommer från Champagne och användes ursprungligen för mousserande vin med mindre kolsyra och kortare flasklagring. Idag används den för mousserande vin från andra områden, som i likhet med champagne jäses en andra gång på flaska och lagras i nio månader. Druvorna som används måste komma från appellationen i fråga och pressas hela. Beteckningen crémant är följaktligen inte kopplad till ett område, utan till en framställningsmetod. Det innebär att den får användas i hela Europa förutsatt att kvalitetsvillkoren är uppfyllda.

I Frankrike finns det för närvarande åtta officiella härkomstområden och även mousserande viner från grannlandet Luxemburg räknas med i listan. Följande typer av crémant förekommer: Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant de Limoux, Crémant de Loire, Crémant de Luxemburg och Crémant de Jura.

I Tyskland används den franska beteckningen för mousserande vin mycket sällan. Ett undantag är området Obermosel i gränslandet mellan Tyskland, Frankrike och Luxemburg där man ofta träffar på kvalitetsbeteckningen crémant .

©vincevoigt

©vincevoigt by iStock

Inga kommentarer

    Lämna ett svar