Meny
Från jord till bord / Handel & marknad / Kul/Bra att veta / Vinkunskap

Hur lagrar man vin?

Lagring av vin är ett kapitel för sig i vinlitteraturen, men det lönar sig att följa några generella grundregler. Viner som bör lagras ytterligare några år efter köpet innebär en särskild utmaning. Cru-viner från Borgougne och Bordeaux, kvalitetsviner från Tyskland, Châteauneuf-du-Pape eller Barolo är några exempel på viner som behöver många år innan de är helt drickmogna. Dessa viner trivs bäst i mörka och svala utrymmen (8 till 14 °C) med en hög luftfuktighet (70 till 80 %) och viktigast av allt – stabila förhållanden. Vid alltför varm lagring (över 20 °C eller okontrollerad) växlar fukthalten och temperaturen kraftigt och vinet åldras i förtid. Vin bör inte heller utsättas för kraftiga dofter som kan tas upp av korken. Ett källarutrymme med en värmepanna för olja är därför olämpligt. Detsamma gäller en tvättstuga där vinerna kan påverkas både av starka dofter och av vibrationer från torktumlaren.

 

© Christoph Raffelt

© Christoph Raffelt

Perfekta lagringsförutsättningar är sällsynt. Om vinerna inte lagras i en källare på en vingård förstås, som här hos Robert Weil.

Få har tillgång till en vinkällare som uppfyller alla kriterier. I stället får vi ta hjälp av tekniken. Den som äger en samling förstklassiga viner bör investera i klimatiseringsteknik. När det gäller mindre volymer räcker det med en vinkyl som är lätt att placera i en vanlig bostad.

 

© Christoph Raffelt

© Christoph Raffelt

För den som samlar på vin i originallådor och enskilda flaskor finns det system där lådorna kan placeras lättåtkomligt i praktiska ställ. Vinkylar finns i alla prisklasser och med olika klimatzoner för vitviner och rödviner.

Viner med naturkork lagras nästan alltid liggande, om de ska lagras under en längre tid. Det gör man för att korken alltid ska vara i kontakt med lite vätska och inte riskera att torka ut. Viner med skruvkork kan lagras stående och detsamma gäller alla typer av mousserande vin och starkvin. När det gäller mousserande vin och starkvin kan kolsyran och den höga alkoholhalten annars påfresta korken.

 

© Christoph Raffelt

© Christoph Raffelt

De bästa vinhyllorna är både praktiska och eleganta, som det här fina hyllsystemet från regalraum.

Viner som är avsedda att drickas direkt behöver inte lagras på något särskilt sätt. Det räcker med en vanlig hylla i köket eller matrummet. När du vill dricka ett lagrat vin ska du tänka på att hämta upp det ur källaren i tid. Det är vanligt att rödviner av hög kvalitet tappas upp ofiltrerade och flaskorna placeras upprätt en tid innan serveringen för att förhindra att bottensatsen påverkar vinupplevelsen. Text och foto © Christoph Raffelt

Inga kommentarer

    Lämna ett svar