Meny
Frankrike / Kul/Bra att veta / Vinländer / Vinregioner

Frankrike – 800 000 hektar av enastående viner

Fransk bulldog med rött vin, baguette & basker. ©damedeeso by iStock

Fransk bulldog med rött vin, baguette & basker. ©damedeeso by iStock

Få vinländer kan visa upp en lika stor mångfald som vinets moderland Frankrike. Över 68 500 vinproducenter framställer allt från enkla bistroviner till enastående Bordeauxviner som i det närmaste saknar motstycke. Tre officiella kvalitetsnivåer tillämpas: Vin de France står för enkla bordsviner, IGP (Indication Géographique Protégée) för lantviner med regional prägel och AOP (Appellation d’Origine Protegée) för viner med någon av de 465 kontrollerade ursprungsbeteckningarna. Därutöver tillämpar några regioner egna klassificeringar, t.ex. 1855 års klassificering i Bordeaux och Bourgogne.

 

Mer rött än vitt

Vinodlarna och vinodlarkooperativen i Frankrike producerar 45 % rött vin, 43 % vitt vin – däribland en stor andel champagne – och 12 % rosévin. Drygt femtio druvsorter odlas, varav merlot som upptar över 115 000 hektar är den vanligaste följd av grenache noir och ugni blanc.

Vin och tilltugg, ost, fikon, korv samt baguette. ©foxy_forest_manufacture by iStock

Vin och tilltugg, ost, fikon, korv samt baguette. ©foxy_forest_manufacture by iStock

 

Från konsument till tongivande producent

Frankrike är ett ”ungt” vinland jämfört med Italien eller Grekland. Det var också grekerna som introducerade invånarna längs den sydvästra Medelhavskusten för vin. Från 500-talet f.Kr. utvecklades handeln över havet och intresset för vin ökade i dåvarande Gallien. Dock var det inte förrän under romartiden som man systematiskt anlade egna vinodlingar. Först ut var Rhônedalen under 100- och 200-talen. Den följdes snart av regionerna Bourgogne, Bordeaux och Loire.

När Karl den store regerade i Frankrike under 700- och 800-talet utvecklades vinkulturen mycket tack vare cistercienser- och benediktinermunkar som odlade vin i klostren. De såg tidigt att vin av olika druvsorter får olika egenskaper beroende av jordarna och klimatförutsättningarna, dvs. det man sedan 1900-talets början benämner terroir.

 

Idag ses Frankrike som det fina vinets moderland och såväl kritiker som vinkännare är överens om att det är fransmännens hängivenhet och matkultur, deras förmåga att värdesätta njutning, som bidragit till att just de franska vinerna blivit så högt ansedda och åtråvärda.

Lavender fält med höbalar, Provence, France ©bbsferrari by iStock

Lavenderfält med höbalar, Provence, Frankrike      ©bbsferrari by iStock

 

 

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar