Meny
Kul/Bra att veta

Så tar du bort rödvinsfläckar

Sedan lång tid tillbaka har vinet symboliserat det goda livet och det är ofta den självklara drycken vid festliga sammanhang. Men en oförglömlig fest lämnar ibland spår efter sig i form av tråkiga rödvinfläckar på allt från mattor och dukar till kläder. Trots att just rödvinfläckar anses vara bland de svåraste fläckarna att få bort finns det en hel del knep som du kan använda dig av för att slippa slänga favoritplagget eller vardagsrumsmattan.

Rödvinsfläckar ©BanksPhotos by iStock

Rödvinsfläckar ©BanksPhotos by iStock

 

Det finns många välbeprövade metoder för att ta bort vinfläckar på framför allt tygmaterial. Men det är alltid bra att ha i åtanke att ju snabbare du tar itu med fläcken desto enklare är den att ta bort. Här tipsar vi om fem olika knep för att enkelt och snabbt bli kvitt den enträgna rödvinsfläcken.

 

 

Fläckborttagning – 5 tips

 

Fläckborttagningsmedel- Wine Away

 

Wine Away är ett effektivt fläckborttagningsmedel som hjälper dig att bli kvitt rödvinsfläckar på alla möjliga textiler. Medlet, som är fritt från både fosfater och blekmedel, är tillverkat av växtextrakt och kommer i en sprayflaska vilket gör det enkelt att använda. Spraya bara på och låt det verka i cirka fem minuter innan du använder en trasa för att försiktigt badda på rödvinsfläcken till den försvinner. Läs gärna mer om Wine Away i ett tidigare blogginlägg där du även hittar en instruktionsfilm om hur du på bästa sätt använder produkten.

Ta bort rödvinsfläcken med vitt vin

Vitt vin saknar de röda pigmenten som finns i det röda vinet och kan användas för att avlägsna rödvinsfläckar då det hjälper till att spä ut det starka färgpigmentet. Häll på rejält med vitt vin på rödvinsfläcken och torka försiktigt med en torr trasa för att sedan upprepa momentet. Vitt vin kan även användas för att lösa upp gamla intorkade rödvinsfläckar och är fläcken väldigt kraftig kan du också testa att blanda vitt vin, ättiksprit och salt och hälla på. Tvätta därefter tyget enligt vad som står på tvättrådslappen.


Det naturliga saltet

Ett utav de äldsta husmorsknepen för att ta bort rödvinsfläckar är att strö rikligt med salt över vinfläcken så att saltet snabbt kan suga upp vinet ur tyget. Torka försiktigt med en torr trasa och blötlägg i vatten för att återigen upprepa momentet innan du tvättar textilen.

Kolsyrat mineralvatten

Kolsyrat mineralvatten kan också vara verksamt för att avlägsna rödvinsfläckar. Blötlägg den rödvinsfläckade textilen i mineralvatten och låt verka en stund innan du tvättar enligt rekommendation.

 

Varm mjölk

Varm och fet mjölk fungerar också effektivt för att ta bort rödvinsfläckar då fettet i mjölken hjälper till att suga upp det röda pigmentet ur tyget. Låt mjölken sjuda i en kastrull och sänk sedan ner tyget försiktigt och låt det ligga blötlagt en stund innan du tvättar textilen enligt rekommendation.

Lycka Till!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar