Meny
Mattips / Påskmat / Recept / Vin & Mat

Så smakar påsken i Frankrike

I Frankrike är påsken en viktig högtid och en fest med religiös prägel. En särskild tradition handlar om kyrkklockorna. Enligt gammal tro tystnar alla klockor i kyrkorna på långfredagen och flyger till Vatikanen i Rom. Med sig har de folkets sorg över Kristi död. På påskdagen återvänder de med påvens välsignelse och ringer med en särskilt hög och glädjerik klang. Då har de dessutom med sig ägg och godis som de tappar längs vägen. Följande dag, på annandagen, går de franska barnen ut och letar efter de tappade äggen.

Dags att duka påskbordet!

När franska familjer samlas till påskmiddag står det ofta lamm på menyn. Den traditionella lammsteken ”gigot d’agneau” tillreds på olika sätt i olika regioner. Antingen med enbart vitlök och lök eller mer raffinerat med mycket örter och tillbehör. Vi bjuder på ett recept från Provence med generösa mängder provencalska örter.

Gigot d’agneau aux herbes de provence

Ingredienser:
1 lammstek
vardera 1 morot, purjolök, gul lök
1 fjärdels rotselleri
2 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin/timjan
1 glas cognac
olivolja
kalvfond
provencalska örter
salt och peppar
– och en skvätt rödvin

Marinera lammsteken i finhackade örter, vitlök, olivolja och cognac. Låt allt dra i ca 4 timmar.

Krydda med salt och peppar och ställ in i ugnen på 160 grader i 1 och 1/2 timme.

Tillsätt därefter fint skivad morot, purjolök, selleri (2 x 2 cm) och en skvätt rödvin. Ös fond över köttet med en sked och fortsätt att baka på övervärme ytterligare en tid. Det ger din ”gigot” en fin yta och gör köttet inuti mört. Ta ut lammsteken ur ugnen efter ca 2 timmar och skär i skivor. Passera stekskyn (jus de cuisson) genom en sil och häll den över köttet.

 

Till lamm passar ett kraftigt rödvin

Lamm har en intensiv smak och du bör välja ett karaktärsfullt vin som inte försvinner vid sidan av köttet.

Lammstek

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar