Meny
Kul/Bra att veta / Vinkunskap / Vinländer / Vinregioner

Spanska kvalitetsklassificeringar – fyra steg från ungt till moget

Wine barrels in an aging cellar of Ribera del Duero, Spain

Vintunnor i lagringskällare i Spanien

Utöver de lagstadgade ursprungsbeteckningarna som anges på flaskan har man i Spanien ett klassificeringssystem för vinkvalitet. Det omfattar fyra nivåer som visar graden av mognad hos vinet. Eftersom det endast lönar sig att lagra de bästa vinerna under längre tid är tiden ett mått på vinets kvalitet. Gran Reserva är den högsta nivån med längst lagringstid. Viner med denna beteckning framställs endast av noggrant utvalda druvor från särskilt förstklassiga årgångar.

 

Den föreskrivna lagringstiden motsvarar den totala lagringstiden inklusive en viss tid i träfat. I princip säljs spanska viner först när de är drickmogna och det är inte ovanligt att de ledande vingårdarna lagrar sina viner ytterligare några månader eller till och med år. Klassificeringssystemet gäller endast rödviner – vitviner och roséviner behöver endast lagras sex månader i fat och får säljas ett år tidigare.

 

Jóven – unga, friska viner

En kort lagringstid på högst sex månader på fat räcker för att vinet ska uppfylla den här kategorin. Ett jóven säljs ofta redan året efter skörd och är avsett att drickas omgående – det har inte lagrats och behöver inte heller lagras.

 

Crianza – ett första mognadssteg

Ordagrant översatt betyder Crianza ”åldrande” och i det gär fallet handlar det om lagringstid. Vinet måste lagras i minst 24 månader, varav sex månader på fat (eller tolv månader i regionerna Rioja och Priorat).

 

Reserva – förbehållet DO- och DOCa-viner

Endast DO- och DOCa-viner får kallas reserva. Dessa viner måste lagras i 36 månader i källare för att utveckla reservakaraktären. Även reserva har en föreskriven lagringstid på fat. Ett helt år, det vill säga tolv månader, får dessa viner mogna i barriquefat.

 

Gran Reserva – den högsta spanska kvalitetsbeteckningen

För att ett vin ska få kallas Gran Reserva ska det lagras minst 60 månader och kan i praktiken inte komma ut i handeln förrän fem år efter skörd. Den långa lagringen inkluderar minst 24 månader på ekfat och gran reserva-viner har därför en typisk mjuk vaniljton från faten. Endast de bästa druvorna av särskilt goda årgångar väljs ut till den omfattande processen. Tack vare vinmakarnas tålamod och den långa lagringstiden får vinet en sällsynt finess och komplexitet och en sammetslen textur.

Marques De Sandoval Gran Reserva 2010

Passar lika bra till grillat som till tapas.

Marques De Sandoval GranReserva 2010

1 Kommentar

Lämna ett svar