Meny
Druvsorter / Nya Zeeland / Vinländer / Vinmakare / Vinregioner

Dagbok från Nya Zeeland: I Marlborough – Sauvignon Blanc, gamla flodbäddar och hållbar odling

I Marlboroughs södra dalgångar. © C. Raffelt

I Marlboroughs södra dalgångar. © C. Raffelt

Det låter otroligt men faktum är att drygt 77 % av Nya Zeelands vinproduktion är koncentrerad till staden Blenheim i regionen Marlborough. Totalt upptar odlingarna 23 000 hektar och 17 000 av dem är vigda åt sauvignon blanc-druvan som liksom en del andra druvsorter har närmast perfekta förutsättningar här. Odlingsområdet ligger på 42 grader sydlig bredd, har 2 410 soltimmar om året och i genomsnitt 655 mm nederbörd. Utöver de många soltimmarna har man även fördel av närheten till Stilla havet som för med sig svalkande vindar från Arktiska havet. De kraftfulla vindarna träffar inte odlingarna med full kraft som de gör i exempelvis Martinborough. I stället mattas de av mot den skyddande bergskedjan som också håller undan merparten av snö- och regnmolnen. I Marlborough är vinstockarna alltid väl skyddade.

 

Utöver närmast perfekta klimatförutsättningar har vinodlarna tillgång till steniga jordar med god vattenavledning. I första hand i de gamla och ständigt föränderliga flodbäddarna Wairau, Waihopai och Awatere. Under miljontals år har dessa fört med sig glaciärvatten från bergen till Stilla havet och samtidigt skapat fantastiska förutsättningar för vinodling. Området Rapaura vid Wairau-River är särskilt stenrikt, medan jordarna längre söderut innehåller mer lera.

Vänster: Tidig morgon i de norra backarna. Mitten: På den lilla vingården Greywacke som grundades av Kevin Judd (tidigare medgrundare till Cloudy-Bay) satsar man på självhushållning. Greywackes vinmakare Richard Ellis visar runt i en pinot-odling. Höger: Renlighet i källaren är A och O. Det gäller även inuti tankarna. © C. Raffelt

Vänster: Tidig morgon i de norra backarna. Mitten: På den lilla vingården Greywacke som grundades av Kevin Judd (tidigare medgrundare till Cloudy-Bay) satsar man på självhushållning. Greywackes vinmakare Richard Ellis visar runt i en pinot-odling. Höger: Renlighet i källaren är A och O. Det gäller även inuti tankarna. © C. Raffelt

Många av dagens vingårdar säljer inte bara sauvignon blanc från Marlborough, utan skiljer i allt högre grad på enskilda underregioner och dalar med olika jordmåner och olika mikroklimat. Ett sauvignon blanc vars druvor vuxit vid floden Awatere har en slank och renodlad karaktär med tydliga smaker av krusbär och gröna äpplen, medan ett klassiskt sauvignon blanc från Rapaura har en fylligare och mer exotisk karaktär med inslag av passionsfrukt och papaya. Vinodlarna såg tidigt fördelarna i det backiga landskapet med sten, lössjord och lera i olika föreningar. Här framställs utsökta och fruktbetonade viner av chardonnay och pinot.

 

Hållbarhetsarbete och hållbar vinodling kan studeras i detalj hos den nyzeeländske vinproducenten Peter Yealand. Nya Zeeland har drabbats hårt av klimatförändringarna och hållbarhet står högt på dagordningen. Längst av alla går entreprenören Peter Yealand som sedan den 8/8 2008 driver världens mest klimatneutrala vingård. Under vår rundvandring ser jag många uttryck för det engagemang med vilket man tagit sig an hållbarhetsarbetet på vingården. Den förestående ekocertifieringen är bara ett naturligt steg. Mer imponerande är att Yealand lyckats förvandla 1 000 hektar öde stäpp, där man på sin höjd hittade ett par betande får, till ett grönskande biotopområde. Bland dammar, flodmynningar och inhemska trädsorter syns höns, grisar och massor av får. De senare som brukar kallas ”Baby Dolls” betar mellan vinraderna året runt och håller på så sätt efter vinstockarna. Vingården använder både vattenreningsanläggningar och solcellsteknik. Dessutom har man Nya Zeelands största kompostanläggning som ger gödsel till vinstockarna.

 

Vänster: Det 1 000 hektar stora odlingsområdet anlades med största omsorg om detaljerna. Viktiga inslag i hållbarhetsprogrammet är de betande fåren som kallas ”Baby-Dolls” och sjöarna som sörjer för en god bevattning. Copyright bilder: Yealands. Höger: Peter Yealand visar hur grenar från vinstockarna pressas till balar som man sedan eldar med under vintern. © C. Raffelt

Vänster: Det 1 000 hektar stora odlingsområdet anlades med största omsorg om detaljerna. Viktiga inslag i hållbarhetsprogrammet är de betande fåren som kallas ”Baby-Dolls” och sjöarna som sörjer för en god bevattning. Copyright bilder: Yealands.
Höger: Peter Yealand visar hur grenar från vinstockarna pressas till balar som man sedan eldar med under vintern. © C. Raffelt

Grenar och kvistar från beskärningen pressas samman och används som brännmaterial under vintern. Vingården är carboNZeroCert™-certifierad och drivs som en familjeverksamhet med fasta rutiner och genomtänkta processer. Peter Yealand är en av de största visionärerna inom hållbar vinodling och han är i gott sällskap. Medvetenheten om hur den egna verksamheten påverkar klimatförändringarna är hög bland de nyzeeländska vinodlarna. Över 94 procent av vingårdarna på Nya Zeeland är hållbarhetscertifierade. Det är en nivå som ingen annan bransch och inget annat land ligger i närheten av.

Vinrad med kompost. Pressrester från vinproduktionen blandas med andra organiska material och snäckskal. © C. Raffelt

Vinrad med kompost. Pressrester från vinproduktionen blandas med andra organiska material och snäckskal.          © C. Raffelt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hela resan genomfördes på inbjudan av New Zealand Wines.

Text och bild Christoph Raffelt

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar