Meny
Druvsorter / Vinländer / Vinregioner

Dagbok från Nya Zeeland – Hawkes Bay

Den vinregion som ligger längst bort från oss i Europa är förmodligen Central Otago på Nya Zeelands sydö. Men trots det stora avståndet är det de klassiska europeiska druvsorterna som dominerar landets vinproduktion. Nya Zeeland har gjort sig känt i hela världen för sin unika sauvignon blanc-stil och bjuder på ett fascinerande utbud av fruktiga pinot noir, eleganta chardonnayer och sällsynt fina rieslingviner eller Grauburgunder. Under ytterligare en vecka kommer vi att ägna vår uppmärksamhet åt det ännu unga vinlandet som är en sådan fin källa till nya vinskatter.

Elephant Hill. Vänster: Den berömda egendomen med Stilla havet i bakgrunden sett från vingården. Höger: Terrassen till Elephant Hill:s restaurang är placerad direkt intill vinstockarna.

Elephant Hill. Vänster: Den berömda egendomen med Stilla havet i bakgrunden sett från vingården. Höger: Terrassen till Elephant Hill:s restaurang är placerad direkt intill vinstockarna.

Ett litet tvåmotorigt propellerplan tar oss från Auckland till Napier på andra sidan av Nordön. Orten är huvudstad i Hawkes Bay som är landets näst största vinregion med 4 850 hektar odlingsareal. Det är dessutom den äldsta och redan i mitten av 1800-talet uppfördes de första vinodlingarna i området. Förbudsregelverk, inte olikt de som tillämpades i USA, förhindrade länge en vidareutveckling och vinodlingen tog inte fart på allvar förrän i slutet av 1970-talet. Innan dess hade det bördiga området utvecklats till hela Nya Zeelands fruktträdgård. Sedan flera årtionden produceras här merparten av de äpplen och kiwifrukter som exporteras till Europa.

 

Napier är områdets centrum
Flygplanet från Air New Zealand glider fram över vinodlingarna som breder ut sig längs med Stillahavskusten och går slutligen ner för landning på regionsflygplatsen. Det tar inte mer än fem minuter att gå av planet, hämta upp bagaget och hitta en taxi som kan ta en till centrum. Napier med 56 000 invånare och dess tvillingstad Hastings drabbades 1931 av en svårt jordbävning som lyft jorden 2,7 meter och totalförstörde staden. Trots att detta inträffade under en tid när världen genomgick en ekonomisk kris valde man att bygga upp Napier igen i dåtidens populära art déco-stilen. Strax innan jag anländer har staden arrangerat sin årliga art déco-festival som lockar människor från hela regionen klädda i stiltypiska kläder. Jag ser spåren av festligheterna i de veteranfordon som trafikerar gatorna.

 

Tyske Roger Weiss grundade vingården Elephant Hill år 2001 och har siktat högt sedan starten. En framgångssaga är vingårdens prisbelönta restaurang.

Tyske Roger Weiss grundade vingården Elephant Hill år 2001 och har siktat högt sedan starten. En framgångssaga är vingårdens prisbelönta restaurang.

Klimatet och de unika jordarna i bukten runt Napier

Klimatet är gynnsamt för fruktodling med en genomsnittlig nederbörd på 803 mm och 2 188 soltimmar. Även jordarna bjuder på idealiska förutsättningar. 1980-talet var en renässans för vinodlingen i regionen och det första odlingarna anlades på platser som tidigare upptagits av fruktträd som gav hög avkastning. Efter några år förstod man att vindruvor behöver andra förutsättningar än kiwi och päron. Fruktträd vill ha feta och näringsrika jordar, men vinstockar föredrar karga jordar. Det fanns dock lösningar i Hawkes Bay som bjuder på ovanligt mångskiftande jordar som ett resultat av den vulkanaktivitet som gång på gång förändrat jordstrukturen på hela Nya Zeeland. Idag har tre större underregioner etablerats.

 

Tre underregioner präglar vinstilarna

Kustområdet, eller Costal Areas, börjar bara några meter från Stilla havet och har den största maritima påverkan. De steniga vingårdarna i Bay View i norr och sedimentjordarna i Te Awanga i söder passar tidigt mognande druvsorter som sauvignon blanc och chardonnay. I Hawkes Bay inleddes odlingen på slättlandet och bergssluttningarna i inlandet upptäcktes först nyligen. Jordarna på bergssluttningarna är mer kalkrika och klimatet är svalare, vilket passar chardonnay och pinot noir. Mest berömda är de alluviala jordarna vid Bridge Pa Triangle och Gimblett Gravels. I dessa områden har jorden grusskikt som påminner om jordarna i det klassiska området Médoc i Bordeaux. Det skapades dock först under 1800-talet när högvatten permanent förändrade flodloppet för två större floder. Dessa efterlämnande en mager, kiselrik jord som under lång tid endast användes för betande får, som militär övningsplats och som avfallsupplag.

 

Från Trinitiy Hill har man en fantastisk utsikt över Gimblett Gravels och bergen i bakgrunden.

Från Trinitiy Hill har man en fantastisk utsikt över Gimblett Gravels och bergen i bakgrunden.

 

Bordeauxcuvée, chardonnay och syrah
I Gimblett Gravels produceras några av de bästa vinerna i regionen, varav flera har namnet på superappellationen på sin etikett. Mest internationellt efterfrågade är de klassiska bordeauxcuvéerna av cabernet, merlot, petit verdot och malbec. Men även två druvrena viner från området imponerar stort. Chardonnay produceras här i stort sett utan påverkan från trä i en sällsynt frisk stil med tydliga grapefrukttoner. Syrah odlas på knappt 300 hektar och är enligt min mening ett av de mest fascinerande vinerna på Nya Zeeland. De har en sällsynt friskhet, en unik kryddighet och tydliga inslag av vitpeppar.

 

Sileni

I Hawkes Bay ligger även Sileni, vars grundare Graeme S. Avery sålde sitt framgångsrika bokförlag för medicinlitteratur för nästan två decennier sedan för att i stället skapa vinhistoria

En halvdag hos de trevliga människorna på vår partnervingård Sileni. Senior vinmakare Cairn Coghill till vänster och förste vinmakare Grant Edmonts till höger.

En halvdag hos de trevliga människorna på vår partnervingård Sileni. Senior vinmakare Cairn Coghill till vänster och förste vinmakare Grant Edmonts till höger.

tillsammans med vinmakaren Grant Edmonts. Graeme Avery var vinälskare av stora mått och köpte sina viner från Esk Valley där Grant arbetade. När han letade efter en partner som kunde hjälpa till att bygga upp Sileni klev Grant in och sedan dess har den förträfflige vinmakaren satt sin prägel på vinerna från Sileni. Grant var en av de första som noggrant analyserade jordarna i området Bridge Pa Triangle och valde ut druvsorter efter det. Det blev ett framgångskoncept och Sileni har gång på gång prisats av den kända nyzeeländska vinkritikern Michael Cooper.

 

Framtiden
Hawkes Bay och hela den nyzeeländska vinodlingen genomgår en oerhört dynamisk utveckling. Den har bara trettio år på nacken och vi har fortfarande bara sett början av vad Nya Zeeland har att bjuda på. Det handlar om att kombinera rätt jordar med rätt druvsorter eller kloner. Och låta vinstockarna gräva sina rötter allt djupare ner i jorden och suga åt sig av näringen från olika jordar. Nya Zeeland är ett land av pionjärer och många framgångsrika vinodlare skapar redan förstklassiga viner med en tydlig regional karaktär.

Hela resan genomförs på inbjudan av New Zealand Wines.

Text och bild Christoph Raffelt 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar