Meny
Druvsorter / Vinregioner

Weinviertel – Regionen där Grüner Veltliner får sin pepprighet

 

Weinviertel

I Weinviertel © istock.com

 

Weinviertel

Regionen där Grüner Veltliner får sin pepprighet

 

Weinviertel börjar norr om Wien och är ett välkänt begrepp för alla österrikare. Med knappt 13 400 hektar är det landets största vinområde och dessutom det område där de mest karaktärsstarka grüner veltliner-druvorna odlas. Druvor med den pepprighet och kryddighet som gjort veltliner känt långt utanför Österrikes gränser.

De gamla Donau-odlingarna i Kremsdalen och inte minst i Wachau var kända redan tidigare, men har fått ett ännu bättre rykte sedan de gick samman och bildade Weinviertel DAC. I omgivningarna runt orten Stillfried kan man se tillbaka på en årtusendelång vintradition. Fynd som gjorts i området visar att vin har odlats här så lång tillbaka som på 1000-talet före Kristus, dvs. till och med före romarna och kelterna. Stillfried och Zagersdorf i Burgenland räknas till de äldsta vinområdena i Mellaneuropa.

Weinviertel1

Weinviertel

Weinviertel kan delas i tre delar – efter geologi och klimat

I västra Weinviertel är det framförallt två områden som sticker ut. Den som befinner sig i Retz bör inte missa de omfattande källaranläggningarna som breder ut sig under staden och som visar vilken betydelse vinhandeln haft genom historien. Områdets torra klimat har alltid gynnat rödvinsframställning. I omgivningarna kring Retz och i Pulkaudalen hittar vi utsökta zweigelt och blaue portugieser. Runt Röschitz och Maissau framställs eleganta och finessrika viner av grüner veltliner, riesling och vissa borgougnesorter.

Men det är i de nordöstra delarna som vi hittar Weinviertels mest berömda orter och odlingar. Staatz, Falkenstein och Poysdorf, nära gränsen till Tjeckien, står för kryddiga veltliner och kraftfulla borgougner. Här definieras geologin av kalkklippor. Dalgången mellan Schrattenberg och Herrnbaumgarten är i sin tur utmärkt för blå druvor.

De sydöstra delarna har samma pannoniska klimat som präglar många andra av Österrikes vinområden. I Mannersdorf finns fantastiska förutsättningar för veltliner, traminer, riesling och borgougnedruvor och i trakterna kring Wien – nära Donau – odlas huvudsakligen rieslingdruvor på Bisambergets sluttningar.

Stor mångfald och tydlig dominans

Trots mångfalden av druvsorter och jordmåner är det ändå grüner veltliner-druvan som kommit att dominera vinodlingen i Weinviertel med totalt 6 200 hektar. Druvsorten trivs lika bra i löss-, ler- och stenjord och i ett kontinentalt klimat med heta somrar och kalla vintrar. Unga veltliner från Weinviertel kännetecknas av en druvtypisk spritsighet och pepprighet som för tankarna till grönpeppar eller vitpeppar. Till skillnad mot vad många har grüner veltliner en god åldrandepotential. Peppartonerna djupnar och mineraltoner och mogen frukt kommer att dominera. Dessa viner har idag en egen DAC-klassificering och kallas Weinviertel Reserve.

2För den som vill lära känna Weinviertel och dess vinproducenter lite närmare är det en god idé att göra i ett besök i byarnas anrika vintavernor. Här får man chansen att både njuta av klassiska maträtter som blodkorv och fläskstek, och lära sig mer om vin och vintraditioner i Weinviertel.

 

 

 

 

Text Christoph Raffelt

Inga kommentarer

    Lämna ett svar