Meny
Druvsorter / Kul/Bra att veta / Vin & Mat / Vinländer / Vinregioner

Grüner veltliner – vad passar till?

GRÜNER VELTLINER

Grüner Veltliner kallas ofta bara för veltliner och är den mest betydelsefulla inhemska druvsorten i Österrike. Den ger fruktiga och kryddiga viner som kan drickas unga, men även tillåtas mogna då druvan har en fantastisk åldrandepotential. Veltliner är i de flesta fall torra viner.

Druvsorten härstammar dels från traminer, dels från en druvsort vid namn St. Georgen. Av denna sort hittade man för några år sedan exat en, flera hundra år gammal, vinstock i orten St. Georgen vid foten av Leithageberget. Druvsorten St. Georgen är inte släkt med någon tidigare känd druvsort. Grüner Veltliner, som inte alls är släkt med den blå veltlinerdruvan (blauer veltliner), blev populär under 1950-talet. Under den tiden ställde den österrikiska vinodlingen store pionjär, Lenz Moser III, om sina vinberg enligt odlingsprincipen ”Hochkultur”. Det innebar att betydligt färre druvstockar planterades per hektar, vilket i sin tur fick till följd att plantorna fick mer solljus och växte sig högre (hoch = hög). Detta nya sätt att odla gav så goda resultat att andra vinodlare snart följde i Mosers fotspår.

blog

SMAKPROFIL & STIL

Grüner Veltliner är en högavkastande druvsort som måste begränsas för att man ska uppnå önskad kvalitet. Sorten trivs lika bra i djupa lössjordar i Kremsdalen eller Wagram, i stenjordar som i Wachau och i tunga lerjordar som i närheten av Wien. Druvans karaktär beror på var den växer. Det kan antingen vara unga, syrabetonade och friska viner eller vällagrade predikatsviner med en fantastisk åldrandepotential. Den typiska pepprighet och kryddighet som finns hos unga veltliner, omvandlas i mognare viner till fina mandeltoner som harmonierar med fyllig frukt.

 

LÄNDER & URSPRUNG

Grüner Veltliner odlas på 30 % av den totala odlingsarealen i Österrike och är landets viktigaste druvsort. Många berömda viner produceras på Wachaus branter. Andra viktiga odlingsområden är Kremstal, Kamptal, Wagram och Weinviertel.

Trots att druvan ger storslagna viner i många olika stilar odlas Grüner Veltliner endast i mycket begränsad omfattning utanför Österrike. I Tyskland, Tjeckien och Ungern på några få hektar. På senare tid har man emellertid börjat experimentera med sorten på Nya Zeeland och på i ett tidigt skede verkar resultaten lovande.

 

VIN OCH MAT

Grüner Veltliner i alla dess varianter passar till alla typer av maträtter och visar en flexibilitet i klass med chardonnay. Det är ett säkert kort oavsett vad som står på menyn.

 

KÖTT

Nöt: Långkok på oxkött, kalv, wienerschnitzel, consommé

Fläsk: Wienerschnitzel

Fågel: All slags fågel, även kanin, terriner, patéer och grillad kyckling

Food

 

FISK OCH SKALJDJUR

Sötvatten- och saltvattenfiskar med beure blanc, hollandaisesås, musslor, scampi, hummer

GRÖNSAKER

Rörsoppar, kantareller, murklor, grönsaksterriner

Hummer

OST

Fylliga viner från Wachau passar perfekt till mogen ost på komjölk, t.ex. från Borgougne, Champagne (Ami Chambertin, Chaource, Livarot, Saint Nectaire, Reblochon, Tomme de Savoie)

 

Ost

Inga kommentarer

    Lämna ett svar