Meny
Vinländer / Vinmakare / Vinregioner

Välkommen till Kalifornien – upptäck de olika vinregionerna!

810_0928-X3

Napa Valley

 

Kalifornien

 

Vinodling i The Golden State – från gränsen mot Oregon till centralkusten

 

En resa genom vinlandet Kalifornien är en resa full av omväxling och kontrastrikedom. Delstaten i sydvästra USA har 320 000 hektar vinodlingar och fem olika klimatzoner. Här finns allt från Cool Climate, som kan jämföras med förhållandena i Mosel, Loire och Champagne, till varma klimat i stil med Tunisien och delar av Grekland. På en yta som är tre gånger så stor som alla tyska vinområden tillsammans och knappt hälften så stor som Italiens vinområden finns en imponerande mångfald av druvsorter, bergsformationer och stilar. Därför säger vi nu – Upptäck Kalifornien!

Kustvägarna sträcker sig över 1 300 kilometer från Eureka via Mendocino, San Francisco, Santa Barbara och Los Angeles till San Diego. Kaliforniska viner handlar om att tänka stort och brett. Men trots delstatens storlek och mångfald har alla viner från Kalifornien ett gemensamt – alla zoner påverkas i någon mån av Stilla havet. Särskilt i kustnära områden har man nytta av havsbrisen och morgondimman som sveper in från havet över Napa Valley och dalgångarna längre bort. Precis vid kusten ligger områdena North Coast, Central Coast och längre söderut, på gränsen till Mexiko, Southern California. I inlandet finns områdena Inland Valleys, Sierra Foothills och det lilla området Far North California.

 

DSC_0093-2584849249-O-X3

Vingård i Kalifornien

Far North California

Det lilla området rymmer endast ett dussintal vingårdar och är en del av Kalifornien där det fortfarande finns mycket att upptäcka. Far North California med storslagna Redwood-träd och snötäckta berg har ett med kaliforniska mått svalt klimat. I det här området tycks tiden stå stilla och det är raka motsatsen till de sprudlande metropolerna runt San Francisco och Los Angeles. Här besöker man konstnärskolonier, små lantbruk och vingårdar som arbetar ekologiskt eller biodynamiskt.

 

 

North Coast

Längre söderut finns kustområdet North Coast, som är Kaliforniens mest berömda vinområde. I Lake County, i Mendocino, Los Carneros, Napa, Solano och Sonoma produceras några av världens bästa viner. I det backiga landskapet ligger över hälften av alla kaliforniska vingårdar. Området är enormt och här har den kommersiella, kaliforniska vinodlingen sitt ursprung. Bara i Napa Valley finns dussintals olika jordformationer. Napa är känt för förstklassiga cabernet sauvignon och så kallade Bordeauxblend. Områdets viner blev kända på allvar för drygt sjuttio år sedan. År 1976 jämförde den Parisbaserade vinhandlaren Steven Spurrier franska kvalitetsviner med kaliforniska i en blindprovning under Judgement of Paris och flera av de mest kända franska provarna valde kaliforniska viner framför de franska. I Frankrike ville man helst glömma den olycksaliga provningen, men för Napa var det ett enormt erkännande. Som över en natt steg markpriserna till det mångdubbla.

Förutom blue chips, de sällsynta och världsberömda cabernet-vinerna från Mount Veeder, Howell Mountain eller Stags Leap som produceras i några få, åtråvärda flaskor, finns idag många fantastiska cabernet-viner i rimligare prisklasser. Även zinfandel, chardonnay, sauvignon eller pinot-viner, de bästa från Sonoma, produceras. Robert Mondavi Winery är ett av de mest kända exemplen på en vinodlare som producerar allt från trevliga vardagsviner till legendariska cabernet sauvignon från den egna vingården To Kalon Vineyard. Visionären Robert Mondavi grundade vingården 1966 och har efter hand utvecklat den till en av världens främsta.

Ett stenkast från Mondavis gård ligger Rutherford Wine Company. Det är ett typiskt exempel på kalifornisk vinodling som inspirerats av den tyska. Medan Tyskland är känt för små volymer och många små vinodlare som själva tappar upp sina viner, är de kaliforniska egendomarna ofta druvleverantör till större vingårdar och märken. 5 900 vinodlare, s.k. winegrower, får bra druvpriser och avtal som löper över flera år. Rutherford och många andra vingårdar samarbetar med druvbönderna enligt tydliga riktlinjer. Det handlar inte bara om kvalitet utan också om en annan faktor som fått allt större betydelse i Kalifornien. Ledordet är sustainability, dvs. hållbar odling, både ur ett ekonomiskt hänseende och ur ett socialt och inte minst ekologiskt. En kritisk faktor och en stor utmaning är att begränsa vattenförbrukningen i den regnfattiga delstaten.

 

Central Coast

Golden Gate Bridge förbinder North Coast med Central Coast och på vägen från bron mot Santa Barbara – en sträcka på 300 miles – stöter man på dussintals     AVA:s (American Viticultural Areas) som delar in det stora området i appellationer. Central Coast omfattar Alameda county samt Monterey,       San Benito, San       Luis Obispo, San Mateo, Santa Barbara, Santa Clara och Santa Cruz. Ju längre söderut vi rör oss, desto spanskare blir landet – det märks inte minst på namnen, som lånats av dem som förde de första vinstockarna till landet. Motorvägen går längs den gamla kungavägen ”Camino Real” där fransiskanermunkarna drog norrut och planterade de första vinstockarna. De äldsta vinstockarna i Central Coast      härstammar från          1700-talet.

DSC_4180-2-X2

VIndruvor i Napa Valley

De norra delarna av Central Coast domineras av chardonnay, pinot noir och cabernet. Här finns berömda platser som Santa Cruz Mountains, Monterey och Carmel, där Clint Eastwood tidigare var borgmästare. Efter Paso Robles blir landskapet torrare, klimatet varmare och druvsorterna förändras. Röda sorter dominerar och i synnerhet sydfranska sorter som grenache, syrah och mourvèdre, vilka ofta förkortas till det gemensamma namnet GSM. Vinmakarna här kallar sig ”Rhône Rangers” och framställer viner med en karaktär som påminner om Châteauneuf-du-Pape, Gigondas och Vacqueras. Men samtidigt har de egna unika drag. En av dem mest kända odlarna är Randall Grahm som grundat Bonny Doon. Hans intention var att skapa ett förstklassigt amerikanskt pinot noir, men efter hand bedömde han att det var omöjligt (andra har dock lyckats) och började i stället att experimentera med Rhône-druvor. 1986 kom den första årgången av Le Cigar Volant, en ren hyllning till Châteauneuf-du-Pape, ut på marknaden. Grahm blev därmed den förste som gjorde Rhône-druvorna kända i USA och Le Cigar Volant är fortfarande hans mest framgångsrika vin. Det här är en odlare som vet vad han gör och en vingård som står för en enorm mångfald. Hos Bonny Doon är det inte etiketterna unika utan även vinerna som alla ligger på en mycket hög nivå.

Text och bild i samarbete med California Wine Institute Logo CA wines CMYK

Inga kommentarer

    Lämna ett svar