Meny
Vin & Mat / Vinregioner

Vin och mat – Kaliforniska frestelser!

California Wine Institute Teaser_700x410px 2

Middag med viner från Kalifornien.

 

I Kalifornien odlas över hundra druvsorter i olika jordar och klimatzoner. I denna enorma mångfald har en handfull druvsorter gjort de kaliforniska vinerna kända i hela världen. Zinfandel, cabernet sauvignon, chardonnay eller sauvignon blanc passar perfekt till det kaliforniska köket som är lika mångfacetterat som utbudet av viner. Människor som invandrat har fört med sig grönsaker, recept och druvsorter till landet och därigenom lagt grunden för en kulturell och kulinarisk mångfald som man sällan möter på andra håll. Det finns med andra ord många skäl för veckans motto – Upptäck Kalifornien!

Zinfandel är en av de mest amerikanska druvsorterna och passar perfekt till ett USA-inspirerat kök. Den mörka, fylliga frukten och distinkta aromer av nejlikor och lakrits gifter sig väl med exempelvis en lättgrillad köttbit. Oavsett om du grillar lamm, revbensspjäll eller grönsaker tänk generöst och bärigt vin. Zinfandel passar därför in utomordentligt under sommaren när grillen går varm.

I Kalifornien produceras några av världens bästa cabernet sauvignon. Toner av mörk frukt, cederträ, mocka och tobak blir utsökta till korvrätter och en ”klassisk barbeque” på nötkött.

Ett mjukare merlot passar till fågel eller fläskfilé, medan ett kryddigt syrah med fördel serveras till smakrika mexikanska maträtter. Chili con carne, hamburgare eller en mustig köttgryta är bara några av alla kombinationsmöjligheter.

Lodi-Image-12-Large

Middagsbjudning i vingården.

Alla exempel ovan är hämtade från det kraftfulla kaliforniska köket, men det finns också en annan, lättare sida. I havsnära områden äter man mycket skaldjur, fisk och i Inland Valleys alla typer av grönsaker. Krämiga såser och fumé blanc eller eleganta, barriquelagrade chardonnay är en perfekt matchning. Försök fånga upp smaker som de rostade tonerna i chardonnay:n genom att grilla eller använda brynt smör.

Om du serverar lättare mat som sushi eller sallad, bör även vinet vara lätt. Friska chardonnay, sauvignon och lätta pinot gris är särskilt populära i Kalifornien.

Rosévarianten av zinfandel har kvar lite restsötma och passar både till maträtter med lite sting och till desserter som jordgubbar med grädde.

 Text och bild i samarbete med California Wine Institute 

Logo CA wines CMYK

Inga kommentarer

    Lämna ett svar