Meny
Vinregioner

Så väljer du rätt viner till vegetariska trendmaten

Så väljer du rätt viner till vegetariska trendmaten

Vegetariskt är en av de starkaste trenderna inom mat just nu – och den ser ut att vara här för att stanna. Orsaken är inte bara växtrikets nyttiga innehåll och berikande smaker utan även konsumentens vilja att verka för en mer hållbar miljö. Men hur ska vegetarisk mat egentligen kombineras med vin? The Wine Company har i samarbete med Kocken Jonas Lagerström, som bland annat är medlem i Svenska Kocklandslaget och driver restaurang Yolo, tagit fram flera råd och tips.

 

Svenskar har länge haft ett stort intresse för mat och dryck där de låtit sig influeras av trender i valet av middagsmat. Vegetariskt har seglat upp som en av de starkaste mattrenderna i Sverige och i en Sifo-undersökning för Axfood som undersökte svenskarnas matvanor framgick det att 36 procent äter vegetariskt mat en eller flera gånger i veckan. Initiativet Köttfrimåndag är exempelvis en av många idéer och vanor som uppstått kring den vegetariska maten.

– Vi får allt fler frågor från våra kunder om vilka viner som passar till vegetariskt och önskemål om ekologiska viner, vilket speglar konsumenternas intresse för en mer hållbar miljö. Många är dock fortfarande osäkra på hur de ska kombinera vin till rätterna, vilket vi gärna vill hjälpa till att förtydliga, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Allt fler handlar ekologiskt vin
Den ökande efterfrågan på ekologiska viner bland kunderna hos The Wine Company har inneburit att man under hösten beslutat att bredda sitt ekologiska sortiment. Jonas Lagerström är kock i Svenska Kocklandslaget 2016 och han tror att det hänger ihop med att konsumenter idag är mer miljömedvetna inte bara när de väljer mat, utan även i valet av dryck.

– Att välja mat efter säsong är mitt bästa tips inte bara när du vill laga smakmässigt överlägsen mat, utan också ur hållbarhetssynpunkt vilket är prioritet för mig när jag lagar mat och tar fram nya rätter. Just nu är det säsong för jordärtskocka eller savoykål som man kan göra många enkla och smakmässigt spännande rätter med, säger Jonas Lagerström.

Svenskarna osäkra på kombinationen vegetariskt och vin
Det finns många felaktiga uppfattningar om mat och vin, exempelvis att röda viner endast bör drickas till rött kött. Egentligen har det inte så stor betydelse om du serverar rött eller vitt vin utan det man bör tänka på är vilka smaker i maten som styr – sött, salt, surt eller beskt och om det är en lätt eller tyngre maträtt.

– Är det mycket smaker i maten, som till exempel i mustiga grytor på linser eller i en vegetarisk lasagne med aubergine och lagrad ost, kompletteras måltiden bäst med ett fylligt och smakrikt vin. Är maten av en lättare karaktär med rundare smaker, som en sparrisrisotto med fräsch syra, fungerar det bäst att kombinera med ett något lättsammare vin, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

 

RECEPT OCH VINTIPS

LJUMMEN SALLAD MED ROSTAD PUMPA OCH HAVTORN, CHAMPINJON, VÄSTERBOTTENOST SAMT KRASSE.

Tollo Bianco Biologico 2015 Terre di Chieti IGT
I den avsides belägna vinregionen Terre di Chieti, i bergskedjan Abruzzerna, producerar Cantina Tollo sitt ekologiska vitvin. Tollo Bianco är ett halmgult vin av druvsorten trebbiano d‘abruzzo. Karaktären är mild och fruktig. I doften andas vita blommor och i gommen framträder en diskret syra och fina mineraltoner, gul frukt samt smak av mandel. Ett perfekt vin till ett lättare medelhavskök.
Artikelnr: 221787 Pris: 98 kr

 

BROCCOLI PÅ FLERA SÄTT, MED ÖRTSMÖR, BRYNT LÖKSKY, GRÖNKÅL, ÄRTA OCH PICKLAD GURKA.

Les Jamelles Réserve Bio Cabernet Sauvignon, Pays d’Oc IGP – 2014
Familjen Delauney-Gruhler som står bakom projektet har alltid varit föregångare och bedriver ekologisk odling sedan många år. De har medvetet producerat sitt cabernet sauvignon av små skördar och har därigenom skapat ett moget och kraftfullt vin med en fin kryddighet och aromer av cassis, paprika, mynta och vitpeppar.

Artikelnr: 624363 Pris: 109 kr

 

 

 

För mer information och produktprover, kontakta:
Linda Sorby, Marketing Manager Sverige
Tel: +49 4122 504 – 3318, E-post: l.sorby@the-wine-company.se

 

Therese Eriksson, presskontakt på Agency
Tel: +46 73 – 326 54 34, E-post: therese@agency.se

The Wine Company är en helt ny aktör på den svenska marknaden för vin på nätet. Bakom satsningen står den ledande vinleverantören Hawesko Group. I sortimentet finns ett brett utbud av rött vin, vitt vin,rosévin,mousserande vin och champagne från regioner och druvor som är populära bland svenskarna. Viner som passar till alla typer av tillfällen och som normalt inte finns på Systembolaget. Bland guldkornen märks exempelvis det franska vinet Rothschild (Lafite) Merlot samt Monsanto Chianti från Italien.

Som kund handlar du enkelt och bekvämt ur vår vinshop online medan vi tar hand om resten. The Wine Company beaktar de speciella svenska föreskrifterna och EU-reglerna och vi tar hand om betalning av alkoholskatter för din räkning. Leverans sker från Hamburg direkt hem till dig.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar