Meny
Vinregioner

Tilltugg till champagne – så matchar du

Glasses of with pink champagne decorated with lavender

Glas med rosé-champagne dekorerade med lavendel.

 

Då säsongen för champagne aldrig tar slut, vill vi passa på att tipsa om hur man kan tänka i form av champagne-val och tilltugg.  Under midsommarfirande,  bröllop eller andra högtider är det många som gärna höjer nivån på firandet med hjälp av champagne. Det kan dock vara svårt att veta både vilken sorts champagne man ska välja och vad som passar som drinktilltugg.

I det här inlägget berättar vi först lite om champagne och om mat eller tilltugg som passar till, sedan får du några serveringstips och recept för festen. Sist men inte minst får du även tips på några champagnesorter i olika prisklasser. För att verkligen optimera smakerna hos både champagnen och maten är det viktigt att tänka igenom vad du ska köpa.

Champagne kan delas in i tre grupper: Till Blanc de Blanc (från gröna druvor) passar vit fisk, skaldjur och jordgubbar, till Blanc de Noir (från blå druvor men fortfarande vit färg) passar lätt kött som fläsk och kyckling samt ost, och till Rosé (rött tillsatt vin) passar hummer, räkor och de flesta skaldjur. Det finns många mousserande vita viner, men det är bara de som faktiskt kommer från området Champagne i Frankrike som får kallas för champagne. Här har vin odlats sedan 50 e.Kr. men det var först omkring år 1700 som man började göra mousserande vin, och då var faktiskt engelsmännen först med det.

Vilka drinktilltugg passar till min champagne?

Om du vill ha champagne som en välkomstdrink med ett mycket lätt tilltugg är jordgubbar det självklara valet – till det serverar du en Blanc de Blanc. Att bara lägga fram jordgubbarna på ett vackert fat intill glasen och flaskorna är nog så trevligt i sin enkelhet! Om du sedan planerar en förrätt kan du fortsätta att servera samma champagne till exempelvis Toast Skagen eller en krämig fisksoppa. Om du istället har köpt en Blanc de Noir bör du skippa jordgubbarna – de gifter sig bäst med en sötare Blanc de Blanc.

Champagne och ost

Om du tillhör ostälskarna bör du tänka på champagnens ålder och sötman när du väljer ostar. Om du planerar att servera relativt milda ostar, såsom emmentaler, gruyère, camembert och brie, bör du välja en ung champagne så att smakerna inte tar över varandra. Föredrar du skarpare och mer lagrade ostar, såsom parmesan eller cheddar, bör du välja en champagne av en äldre årgång. För att göra ostbrickan lite mer spännande kan du till exempel göra ostchips av både parmesan och Västerbottensost. Ostchips gör du enkelt själv genom att riva osten och lägga ut den i små högar på en plåt. Låt dem smälta och bli lite bruna i ugnen på 200 grader i ungefär fem minuter.

Lyxiga fisksoppor och fläskrätter

Kyckling och fläsk är kanske inte det första köttet man tänker på för ett lyxigare firande, men med till exempel Toast Skagen till förrätt behöver inte huvudrätten vara av det mastigaste slaget – en krämig kycklingsoppa kan passa utmärkt som huvudrätt. Under vår och sommar så känns kalla soppor härligt fräscht, använd gärna färska örter för en extra somrig touch. På sommaren kan även grillade kycklingspett med en fräsch och ljummen potatissallad med ruccola, pinjenötter och balsamicovinäger vara perfekt till champagnen. Förutsatt att du har en grillentusiast att tillgå som kan hantera större köttbitar kan helgrillad fläskfilé bli både gott och vackert på verandan.

 

Tips på champagne i olika prisklasser och smakstilar:

Champagne Veuve Duroy, Artikel-nr.:309838,  198 kr

Champagne Heidsieck Monopole Rosé, Champagne Heidsieck Monopole Rosé, Artikel-nr.: 931897, 299 kr

Champagne Ruinart Blanc de Blancs, Artikel-nr.:511773, 569 sek

Champagne Dom Pérignon 2006, Artikel-nr.:557354, 1299 kr

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar