Meny
Vinregioner

Roadtrip genom Kalifornien – Napa Valley

Vingård Napa Valley

Vingård Napa Valley

Roadtrip genom Kalifornien – Napa Valley

En resa till Kalifornien är för mig som att komma hem. Under flera år bodde jag själv i delstaten och jag har både vänner och bekanta kvar. Därför ser jag inte bara fram emot att besöka fantastiska vingårdar utan jag får också en bra inblick i de kulinariska förändringarna och får veta vilka platser jag absolut bör besöka.

Den här gången började min roadtrip lite annorlunda, närmare bestämt med ett inställt flyg. Mycket hastigt blev jag tvungen att skjuta på besök och mitt redan fullspäckade program blev ännu fullare. Fyra till fem vingårdar per dag med intensiva samtal, vinprovningar, en snabb lunch och att sedan åka vidare till nästa vingård är ansträngande – men belöningen kommer i form av ett vänligt mottagande och fantastiska viner.

Dag 1: Inglenook

Redan det första stoppet på vingården Inglenook, som ägs av filmskaparen Francis Ford Coppola, blev en succé. Coppola är inte bara en kändis som har köpt en vingård utan vin och vinframställning är hans stora passion. Han köpte vingården på 1970-talet med pengar han tjänat på de framgångsrika Gudfader-filmerna. Inglenook är en av de äldsta vingårdarna i Napa Valley och grundades på 1800-talet av den finske kaptenen Gustave Niebaum. Länge hette vingården Niebaum-Coppola, men idag har den åter sitt ursprungliga namn. Här produceras Rubicon som är ett av de ikoniska vinerna från Napa Valley. Idag formas det förstklassiga vinet i händerna på den skickliga vinmakaren Philippe Bascaules som även står bakom flera årgångar av Margaux. Den trevlige herrn som visade mig runt på egendomen ville absolut visa mig ett av de stora vinfaten inifrån. Tyvärr var fatet fullt och jag stod exakt i skottlinjen. Resten av rundturen blev en blöt historia (nej, bildbevis finns inte…) och exportchefens blick när vi träffades senare fick mig att skyndsamt förklara att jag inte lider av överdrivna svettningar. Det pinsamma i situationen föll dock snabbt i glömska när vinprovningarna började och Philippe Bascaules presenterade sitt nya vin: ett elegant, friskt och förstklassigt vin som för tankarna till Cru Classé.

Underbar hamburgare i Kalifornien

Underbar hamburgare i Kalifornien

Cardinale Estate

På eftermiddagen blev det en liten avstickare till Cardinale Estate för att prova La Jota, Mt. Brave och Lokoya. Dessa vingårdar tillhör alla Jackson Family Estates. Familjen Jackson blev i början av 1980-talet framför allt kända för ett speciellt chardonnayvin – Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Chardonnay. Framgångarna gjorde att familjen satsade på att köpa till och anlägga nya vingårdar. I de högt belägna odlingarna runt Napa Valley skapas enastående viner. Områdena Diamond Mountain, Howell Mountain, Mount Veeder och Spring Mountain kallas i USA för AVA (American Viticultural Areas). American Viticultural Areas kan i viss mån jämföras med den franska kvalitetsklassificeringen AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). De viner som produceras i höghöjdsodlingarna Cardinale, La Jota, Verité eller Lokoya hör till den yttersta kvalitetstoppen bland kaliforniska viner. Merparten är druvrena cabernet sauvignon som är oerhört fylliga redan i sin ungdom och som efter en tids lagring blir än mer komplexa och öppna. Dessa cabernet dricks ofta unga, men är egentligen avsedda att tillbringa några decennier i en vinkällare.

Dag 2: Opus One

Bara namnet är en modern legend i Napa Valley – Opus One, det vill säga samriskföretaget mellan Robert Mondavi och Philippe de Rothschild, två helt unika personligheter i vinvärlden. Vingården är byggd i form av ett vinglas, men det ser man bara ur fågelperspektivet. Invändigt är allt anpassat för en optimal druvberedning och en fullständig transparens. Vinmakarna arbetar i en helt inglasad anläggning som träffsäkert kallas för akvariet. I taket har man till och med hängt upp en liten plastfisk som tycks övervaka arbetet. Här förenas modern design och modern vinkunskap med erfarenheterna hos två berömda vindynastier till det bästa från Bordeaux och Napa – vin som står för kraft och elegans. De aktuella årgångarna är helt enkelt fantastiska.

 

Utsikt från Cruz Mountains över Silicon Valley

Utsikt från Cruz Mountains över Silicon Valley

Robert Mondavi

Från Opus One gick färden vidare till Robert Mondavi Winery. Huvudbyggnaden som upprättats för att efterlikna en äldre, spansk-mexikansk arkitektur är ett känt landmärke i Napa Valley och vingården är alltid full av människor. Hit kommer hundratals vinälskare och turister för att ta del av erbjudandena från Cellar Door, delta i guidade turer och handla vin.

Vi förflyttar oss snart till en mer avlägsen del av vingården där det dukas upp till lunch innan den första vinprovningen börjar. Min resa genom Kalifornien är också en resa genom den moderna vinhistorien. Det var nämligen här hos Robert Mondavi som Kaliforniens klättring till världstoppen i vin tog sin början. Visserligen producerades vin i stor stil redan på 1800-talet och Inglenook, som jag besökte igår, grundades vid den tiden. Men förbudstiden innebar ett nästan fullständigt stopp för vinodlingen. Robert Mondavi var en av de första modiga som vågade återuppta verksamheten igen. Han tittade på hur man gjorde i Europa, framförallt i Frankrike, lärde sig teknikerna och såg till att ha några rådgivare från Europa vid sin sida. Modavis Fumé Blanc var ett barriquelagrat sauvignon blanc med tydliga flintatoner och tydlig inspiration från franska Pouilly-Fumé. Lika legendarisk blev Mondavis cabernet sauvignon från odlingen To-Kalon som ligger i direkt anslutning till vingården.

 

Black Stallion

Under tiden i Napa Valley bodde jag i en övernattningslägenhet hos Black Stallion Winery. Denna vingård tillhör en annan traditionsbunden kalifornisk vinfamilj, som likt Coppola och Mondavi har rötterna i Italien. Det handlar givetvis om familjen Delicato. På Black Stallion fanns det förvisso inga svarta hingstar men däremot en pool och en enorm grill. Den tändes redan första kvällen av Dave deBoer som är vice VD för Delicato Vineyards. Till maten serverades givetvis cabernet, chardonnay och zinfandel.

 

Lama vid Wild Horse Winery

Lama vid Wild Horse Winery

Dag 3: Heitz och Stag’s Leap

Nästa steg i den kaliforniska vinhistorien tog mig till Heitz Wine Cellars och Stag’s Leap Wine Cellars som precis som  Mondavi Winery är en del av den amerikanska vindrömmen. Precis som Robert Mondavi grundade Joe Heitz sin vingård under 1960-talet. Heitz hade studerat vinkunskap vid University of California i Davis. 1961 köpte han de första faten med chardonnay och pinot noir och gjorde cuvéer som sålde bra. Framgångarna sporrade Heitz att själv börja producera vin. Han köpte några hektar mark och slöt ett avtal med Tom och Martha May som gav honom rätt att framställa druvrena cabernet med druvor från deras odlingar i Martha’s Vineyard. Joe Heitz var den förste amerikanske vinmakaren som tryckte druvans ursprung på vinetiketten och Heitz’ Martha’s Vineyard Cabernet har länge haft en plats i vinernas Hall of Fame. Vid ett rustikt träbord i sällskap av Kathleen och Harrison Heitz fick jag möjlighet att prova dessa legendariska viner. Joe Heitz hade dessutom en viss förkärlek för grinolino, en druva som ursprungligen kommer från Piemonte och som någon gång tagits med av en emigrant till Kalifornien. Grinolino är en ljus driva som ofta används till rosé. Så även hos Heitz.

 

Ett annat vin som fått en plats i Hall of Fame är Stag’s Leap Wine Cellars cabernet. I likhet med Heitz cabernet var Stag’s Leap Cabernet ett av vinerna i den berömda Parisprovningen ”Judgement of Paris”. Ja, det var faktiskt det vin som fick högst betyg när de kaliforniska vinerna för första gången ställdes mot de bästa franska vinerna i provningen 1976. Stag’s Leap från 1973 hamnade på den tiden före ett Mouton-Rothschild från 1970.

 

Vingården som fått sitt namn efter vindistriktet Stag’s Leap grundades 1970 av Warren Winiarski. Winiarski kom från Chicago och började intressera sig mer djupgående för vin under sin studietid i Italien. När han återvände hem lade han alla tidigare planer på hyllan och satsade fullt ut på vin. Han reste till Napa Valley, lärde sig att göra vin och köpte lite mark intill vinodlingarna som tillhörde Nathan Fay. Fay var en av pionjärerna inom den moderna kaliforniska vinodlingen. Han var expertodlare och sålde merparten av sina druvor, men framställde även ett vin åt sig själv. Winiarski blev extremt imponerad av Fays eget vin och visste att han hittat rätt plats. Det första S.L.V. (Stag’s Leap Vineyard) av cabernetstockarna som planterats 1970 var årgång 1973. Winiarski hade skickat sin allra första årgång till ”Judgement of Paris” och med detta vin på unga druvor satte den unge vinmakaren många äldre kolleger från Mouton, Latour och Haut-Brion på plats. Det är inte konstigt att de renommerade franska vinkännarna som satt med vid bordet under provningen helst ville glömma att den inträffat. 1986 övertog Stag’s Leap även Fay Vineyard. Vinerna från Fay är idag lika hyllade som S.L.V. och jag fick möjlighet att prova Hand of Time. På etiketten till varje flaska finns ett handavtryck avbildat. Och dessa avtryck hittar man även i vinkällaren. Det är avtryck av alla vinmakare som med sina händer skapat vin åt Stag’s Leap. En oerhört vacker tanke tycker jag.

 

Skylten & Swenja

Kända skylten & Swenja

Rutherford Wine Company och Raymond Vineyards

På vägen från en legend till nästa hade jag ytterligare två stopp inplanerade. Rutherford Wine Company är en sammanslutning av sju separata vingårdar. I Kalifornien där de ofta tänker i stora banor är det här sättet att arbeta inget ovanligt. I Europa finns det många små familjeägda vingårdar med några få hektar där man odlar druvor, framställer vin och ofta har egen gårdsförsäljning. Det förekommer i stort sett inte i Kalifornien. Däremot är det vanligt att en familj äger mark och odlar druvor som sedan säljs vidare till vingårdar. De i sin tur har stora egna odlingar eller förlitar sig helt på långsiktiga avtal med externa druvbönder. Rutherford och Raymond producerar vanliga viner, medan vinerna från Heitz och Stag’s Leap hör till det absoluta toppskiktet. När vi besöker vingårdar som Rutherford letar vi efter viner som representerar Kalifornien på ett bra sätt, som är prisvärda och som ger våra kunder unika vinupplevelser. Jag var framför allt på jakt efter ett nytt zinfandel till Hawesko-programmet och just det hittade jag hos Rutherford.

 

Besöket hos Raymonds var en speciell upplevelse. I en barock-kalifornisk atmosfär har besökare möjlighet att skapa sin egen ”blend”, det vill säga blanda en egen cuvée av olika grundviner. Raymonds ägs av Boisset, ett franskt familjeföretag som har rötterna i Bourgogne och fortfarande producerar vin där. Med Raymonds har Jean-Charles Boisset tagit ut svängarna ordentligt och gjort varje utrymme lika färgstarkt. Här finns till exempel en parkliknande trädgård i fransk stil och ett område speciellt för hundar, där människans fyrbenta vän tas om hand medan husse eller matte kan delta i en vinprovning. Mitt i denna färgstarka miljö presenteras dessutom riktigt fina viner!

 Text och bild av Swenja Schwieger inköpare The Wine Company

Inga kommentarer

    Lämna ett svar