Meny
Druvsorter

Druvan Zinfandel

Zinfandeldruvor

Zinfandel har blivit en alltmer populär druva och det har kommit flera sorter under de senare åren. Många gillar helt enkelt smaken, och det finns många sorter med olika karaktär att välja mellan. Zinfandel är en blå vindruva från arten Vitis vinifera. Av den kan man göra både rött och vitt vin, rosévin, mousserande vin och portvin. I det här inlägget vill vi berätta lite mer om druvan och dess historik. Sist berättar vi också lite om några specifika viner som vi rekommenderar.

Zinfandel – en druva med moderna kontroverser

Druvan som kom att kallas Zinfandel kom från Europa till USA i början av 1800-talet. Under den pågående guldruschen blev det snabbt ett populärt vin. Det var dock först i början av 1980-talet som druvan fick sitt andra uppsving i och med att producenterna Ravenswood, Seghesio och Ridge började experimentera för att ta fram högkvalitativa viner på Zinfandel. Efter det var det många som snabbt hängde på trenden.

Zinfandel odlas mest i Kalifornien, men även i Sydafrika, Australien och Chile. Faktum är att forskare nyligen upptäckt att Zinfandel delar DNA med den italienska druvan Primitivo. Eftersom Zinfandel har blivit så pass populärt finns det vinproducenter som gör sitt vin på Primitivo som har bytt namn på sina viner till Zinfandel, eftersom det är samma druva. Detta har lett till vissa kontroverser och anklagelser om falsk marknadsföring. En del menar att det är helt rätt att vin på Primitivo får kallas Zinfandel eftersom det är samma druva, andra menar att det bara är druvor som har det Kaliforniska ursprunget som får kallas Zinfandel. När det gäller till exempel champagne finns visserligen druvorna som används även på andra ställen och vem som helst kan tillämpa metoden, men det är ändå bara vin som kommer just från det geografiska området Champagne som får kallas champagne.

Men även om druvan är genetiskt densamma anser många att vinet från Kalifornien skiljer sig från de från andra platser. Och det är inte konstigt med tanke på att de växer på olika platser, med i viss mån olika jord och skillnader i klimatet.

VinrankorSmak och karaktär

Som redan nämnt kan man göra både vitt och rött vin, rosévin, mousserande vin och portvin på Zinfandel, och dessa olika typer av viner har naturligtvis olika huvudsakliga karaktärer. Gemensamt för de röda vinerna är en viss bärighet med smaker av körsbär, björnbär, hallon eller jordgubbe och de tenderar att vara något kryddiga (peppriga). Dock kan de röda vinerna från Zinfandel fortfarande vara lätta och fruktiga eller kraftiga. Vita zinfandelviner har ett något brokigt rykte – de blev lite populärare under 1970-talet då röda viner generellt sjönk lite i popularitet. De beskrevs dock av många som alltför söta och sliskiga. Idag har dock vinerna utvecklats och du kan hitta riktigt goda zinfandelviner bland alla typer.

 

Våra tips på goda Zinfandelviner:US_BoldVine_Zinfandel_12

Bold Vine Zinfandel 2012
California Delicato Family Vineyards

Artnr: 978 199, 139 SEK

 

 

 

 

 

 

Robert Mondavi Private Selection Zinfandel 2014 U_Mondavi_Zinfandel_Private_NEU_11

Central Coast, California

Artnr: 815806 139 SEK

 

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar