Två sidor av samma druvsort
Vin, detta livselixir
förskaffa mig, skänk mig, snälla,
skapa i mitt jordeliv
en evig källa!
– Mohammed Schemsed-din Hafis
Hafiz, den persiske diktaren
Det är knappast förvånande att en av de mest berömda vinodlarna i norra Rhône har döp ett av sina viner till Chevalier de Stérimberg. Under lång tid trodde man att det var denne korsriddare som under 1200-talet tog med sig en druvsort från Persien till Frankrike som kom att kallas Syrah och att namnet kan härröras till den gamla persiska staden Shiraz. Faktum är att Shiraz invånare har bedrivit vinodling i hundratals år och vin nämns i flertalet sånger av den berömde persiske diktaren Hafis (1324-1388).
Än idag finns det en inhemsk druvsort som kallas shiraz i den här delen av Persien. Den är dock vit. Precis som druvan i Jaboulet Ainées Chevalier de Stérimberg. Till skillnad från vad vi lockas att tro handlar det inte om ett druvrent syrah, utan om en cuvée av vita Rhône-druvor.
Men låt oss nu återgå till syrah. Historien om korsriddaren är fascinerande, men dessvärre inte sann. Idag kan man fastställa den genetiska härkomsten för druvor med närmast perfekt träffsäkerhet. Vetenskapsmän vid University of California och forskningsinstitutet Montpellier har studerat syrahdruvan och kommit fram till att den härstammar från ett område i dagens Iran. Syrah är en vild korsning av den vita druvsorten Mondeuse Blanche och den röda druvsorten Dureza. Mondeuse Blanche härstammar från Savoyen, men odlades 1999 på endast 5 hektar i Frankrike. Det är lagringsduglig druva med hög syra som inte passar mindre bra i druvrena viner. Ännu sällsyntare är Dureza som 1988 odlades på en enda hektar. Druvsorten ger sent mognande, rustika viner. Jämförelser mellan syrahdruvan och den australiensiska/sydafrikanska shirazdruvan har visat att de två är genetiskt identiska. Finns det då någon skillnad mellan dessa båda druvsorter som räknas till världens ädlaste?
Rhônedalen – hem för klassiska syrahviner.
Idag är skillnaden framförallt hur namnet används och hur vinerna bereds i olika regioner. I stora drag kan man säga att namnet shiraz används i Australien och Sydafrika, medan man i Europa och i USA använder syrah.
Det var den australiensiske vinpionjären James Busby som introducerade druvsorten i Australien år 1833. Då gick den under namnet ”scyras”, men döptes senare om till ”shiraz”. Av druvan framställs tyngre viner med hög frukt och mörkröd färg. Detta kan kopplas till Australiens produktion av starkviner, dvs. viner där man tillsatt extra alkohol för att få fram en portvinsliknande karaktär. Idag har produktionen av starkviner minskat, men australiensiska viner är fortfarande kända för sin täta, fruktiga och fylliga karaktär. Det beror inte minst på klimatförutsättningarna som skiljer sig mycket från syrahområdena i norra Rhône. Ett av Australiens viktigaste odlingsområden för syrah är Barossa Valley och Clare Valley. Här faller måttliga 450 mm nederbörd per år, vilket kan jämföras med 834 mm i norra Rhône. Årsmedeltemperaturen är knappt 16 °C i Barossa och 11,7 °C i norra Rhône. Även olika jordmåner och mikroklimatet bidrar till vinernas skilda karaktär.
Utöver druvmognaden, som i Australien ger viner med högre alkoholhalt, är det framförallt hanteringen i vinkällaren som påverkar stilen. I Europa låter man syrahdruvan jäsa länge för att dra ut så mycket tanniner som möjligt ur skalen. I Australien placeras shirazdruvan i amerikanska ekfat efter en betydligt kortare jäsning. Det ger fruktiga viner med en tydlig fruktsötma, fin spänst och aromer av vanilj, choklad och kokos. Syrahvinerna från norra Rhône lagras sällan på träfat (aldrig på amerikansk ek) och får därmed en slankare profil. Om träfat används handlar det sällan om aromerna, utan i stället om lagringspotentialen. Australiensiska shirazviner är tidigare drickmogna än sina franska motsvarigheter. De senare kan med fördel lagras några år i vinkällare, för att mildra den höga syran och påtagliga tanninstrukturen. Shirazviner brukar ha en smidigare och mjukare karaktär.
Shirazstock dignar av druvor ungefär en vecka innan skörd. I Franschhoek, Sydafrika
Två typiska exempel
Med utgångspunkt i två typiska viner kan vi tydliggöra skillnaderna mellan franska syrah och amerikansk shiraz
Det franska vinet är kärnigare, strävare och mer tillslutet. Det australiensiska öppnare och mer lättillgängligt. Det är två karaktärstypiska viner som belyser de stora skillnaderna hos syrah/shiraz-viner från två olika vinkulturer.
Skillnader som finns såväl i billigare viner som i extremt dyra skapelser, dvs. det handlar inte om kvalitet utan om två skilda karaktärer. Och i slutänden är det förstås upp till vindrickaren att välja sin favoritstil.
Vin de France
Familjen Jaboulet har framställt förstklassiga viner med stor passion ända sedan Antoine Jaboulet började odla vin i södra Rhône år 1834.
Detta gäller framför allt druvsorten Syrah, som de är specialister på – vilket det här vinet bevisar. Doften är mångfacetterad och fruktig, smaken tät och intensiv med den typiska kryddigheten.
Twin Oaks Shiraz 2013
California Robert Mondavi
Robert Mondavis Twin Oaks Shiraz kommer från omgivningarna runt Lodi. Öster om San Francisco Bay råder ett medelhavsklimat. Tack vare heta dagar och svala nätter får druvorna en längre mognadstid. Det tar sig uttryck i den påtagliga fruktsmaken av bär och plommon samt de fina tanninerna. Få människor har i så hög grad förändrat en hel bransch som Robert Mondavi förändrat vinodlingen i Kalifornien. Sonen till italienska invandrare grundade sin egen vingård i Napa valley när han var 53 år. De första vinerna som framställdes på vingården blev en stor framgång och på bara några år hade Mondavi nått sitt mål att framställa viner i klass med de stora ikonerna i Europa. Han skapade världsberömda märken som Woodbridge och Twin Oaks. Robert Mondavi gick bort år 2008. Han blev 94 år gammal och efterlämnade ett livsverk som har satt stora avtryck i vinvärlden.
Inga kommentarer