Meny
Handel & marknad / Kul/Bra att veta / Vinkunskap / Vinskola

Naturviner och biodynamisk odling

Labour Vineyard with a draft white horse-Saint-Emilion-France

 

Där finns ingen klar definition av vad ett Naturvin är för något och man har delade meningar kring vad det är som gör ett vin till ett naturvin. Dagens viner odlas ofta med bekämpningsmedel, fabriksjäst och förses med en mängd smaker och industritillsatser. Det är det här ”konstgjorda” som naturvin vill komma ifrån. Liksom ekologiskt vin görs naturvin på obesprutade druvor, men det måste också jäsa på naturlig väg genom den naturliga jästen som redan sitter på vindruvans skal och får inte tillföras några tillsatser. Dock finns det inga fasta regler och många naturvinskännare anser att en liten mängd sulfit (svavel) får tillsättas vid buteljering. Sammanfattningsvis kan man säga att ett naturvin innebär att:

 

  • Odlingen av druvorna ska vara ekologisk eller biodynamisk
  • Jäsningen ska ske utan tillsats av industrijäst
  • Ingen manipulation av druvsaften är tillåten
  • Inga andra tillsatser än en begränsad mängd sulfit får användas

 

Biodynamiskt vin

Även vin som är odlat på biodynamiskt sätt vill undvika all användning av konstgjorda produkter i odlingen. Det innebär bland annat att bara nio olika typer av specialiserade preparat får användas för att förbättra eller ”dynamisera” jorden, vilket sägs avsevärt förbättra den övergripande kvaliteten på de grödor och druvor som odlas. Biodynamiska jordbrukare planterar och skördar även sina grödor i enlighet med månens faser. Vin som framställs på detta vis buteljeras under nymånen eftersom det är tänkt att detta är den tid då sedimentet anses vara som mest kompakt.

 

Det kan verka som om det inte finns så stor skillnad mellan ekologiska och biodynamiska viner. De druvor som används för dessa viner produceras alla ekologiskt, men det är de här små skillnaderna som bestämmer om vinet är ekologiskt, biodynamiskt eller till och med ett naturvin.

 

På vingården St. Antony i Rheinhessen har man en lång tradition av biodynamisk odling. Naturliga processer både på vinberg och i källare är devisen även för detta rosé av de två klassiska champagnesorterna pinot noir och pinot meunier. Det är en frisk och livlig cuvée med förföriska dofter av färska jordgubbar, blåbär och röda vinbär. Beställ ett biodynamiskt odlat vin här!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar