Meny
Vinmakare / Vinregioner

Topproducent i Chianti – Castello d’Albola

Castello di Albola

Berömd vingård med spännande historia

Castello d’Albola och dess vinberg i hjärtat av regionen Chianti Classio har hyst många berömda furstar och prinsar genom seklen. Redan under etruskernas tid odlades vin här. Från 1500-talet och framåt stod vingården högt i kurs bland Florens adelsfamiljer.

Utveckling under 1700-talet

Den imponerande byggnaden med sitt kapell uppfördes under ledning av Ascanio Samminiati. Han var också den förste ägaren som upprättade en karta över alla odlingar och arrangerade med bevattningsanordningar. Under hans ledning utvecklades Castello d’Albola till en av de främsta vinproducenterna i Chianti. År 1841 beskrivs egendomen i det geografiska registret över storhertigdömet Toscana. Historikern Emanuele Repetti kallar det då för ”ett område berömt för sina vinberg och förmodligen det område där de bästa chiantivinerna produceras”.

Andra renässans under Gianni Zonin

Sedan 1979 tillhör vingården till 100 % den kända vinfamiljen Zonin. Under Zonins ledning har egendomen upplevt en andra renässans tack vare en konsekvent satsning på förstklassiga druvor. Castello d’Albola är en av de mest berömda producenterna i Chianti med många prisbelönta viner.

dsc_5113a

Ung vinmakare med känsla för vin – Stefano Ferrante

Familjen Zonin är känd för sitt nytänkande och sitt öga för unga talanger. En sådan talang är 38-åriga Stefano Ferrante som utsågs till förste vinmakare år 2011. Ferrante har redan en gedigen erfarenhet inom vin bland annat från Nya Zeeland. Nu fortsätter han det kontinuerliga kvalitetsarbetet hos Castello d’Albola. Det innebär bland annat att 10 % av varje årsskörd avsätts till att testa nya metoder som kan ge ännu bättre resultat.

Prisbelönt engagemang

Arbetet på vinbergen är högsta prioritet hos Castello d’Albola. Man genomför en regelbunden nyplantering och vinstockarna är i genomsnitt 20 år gamla. Förstklassiga druvor är en förutsättning för förstklassiga viner och Zonin har från starten satsat på en hög druvkvalitet. Vingården är samarbetspartner till det italienska jordbruksministeriet och medlem i den lokalaproducentsammanslutningen Chianti Classico Consortium.

 

ge5_2663Gammal källare får nytt liv

Vingården har utökats med nya källare och produktionsbyggnader som smälter perfekt in i det vackra landskapet. Dessutom har man låtit restaurera och väcka nytt liv i den gamla underjordiska vinkällaren. Här lagras viner på stora fat av slavonsk ek eller på små franska barriqiuefat.

2c745456

Framstående odling i den bästa delen av Toscana

Chianti Classico – hjärtat i Toscana Chianti Classico räknas till det bästa som Chianti och hela Toscana har att erbjuda. Här produceras viner med en enorm finess. På de grönskande kullarna får vinstockarna mycket sol och under nätterna välbehövlig svalka. Toscanas främsta druva är sangiovese och den upptar drygt 90 % av vinbergen hos Castello d’Albola. Regionala cuvéer framställs ofta av sangiovese, cabernet sauvignon och canaiolo.

Hänförande utsikt över den solhöljda amfi teatern Castello d’Albola ligger som omgiven av en naturlig amfi teater. Byggnaderna omges av vinodlingar som ligger i en halvcirkel på 250 till 550 meters höjd. Det gör att solens strålar når överallt och har givit upphov till smeknamnet ”från sol till sol”. Castello d’Albola har dessutom speciella jordar av finkornig kalksten eller skiffer och lerjord som bidrar till vinernas omisskännliga karaktär.

Andra vingårdar och kännare i regionen ser på Castello d’Albola både med beundran och viss avund. De är som prototypen och urbilden för en framgångsrik vinodling i Chianti Classico. Och hyllas av kritiker i hela världen. Chianti Classico årgång 2011 tilldelades den sällsynta Platinamedaljen under ”Critics Challenge Wine Competition” i San Diego 2015. Vinet finns dessutom med på listan Wine Spectators lista över de 50 bästa vinerna 2015 och tilldelades en guldmedalj samt titeln ”Best of Show” på Mundus Vini 2015.

 

Beskrivning av Castello d’Albola Chianti Classico 2011 Chianti Classico DOCG Casa Vinicola Zonin, Italien:

Druvtypiskt, karaktärsfullt och prisbelönt – med druvor som hämtats från de bästa vinbergen på Castello d’Albola framställs en klassisk chianti av enastående kvalitet. Vinet får mogna i stora ekfat under ett år innan det tappas upp på flaska för att där utveckla sin fina struktur. Intensiva aromer av körsbär och röda bär, en tydlig kryddighet och en lätt mineralisk jordton. Detta vin är som bäst fyra till fem år efter skörd – det vill säga exakt nu!

i_castellodalbola_chianticlas_11

Inga kommentarer

    Lämna ett svar