Meny
Vinregioner

Från 1500-talet till idag – framgångssagan Allegrini

Porträtt Franco Allegrini

Porträtt av Franco Allegrini

Vinambassadör i Veneto sedan 1500-talet

Historien om Veneto är nära förknippad med historien om vinproducenten Allegrini. I fem hundra år har de varit en av de ledande familjerna i regionen. I generation efter generation har de bedrivit vinodling – och samlat på sig en ovärderlig skatt av erfarenhet.

Mannen som lade grunden för dagens goda rykte var Giovanni Allegrini. Denne entreprenör byggde upp vingården till ett stabilt, effektivt och innovativt företag. Med en outtröttlig passion arbetade han själv i vinodlingar och vinkällare, bjöd in till provningar och producerade allt mer förstklassiga viner. Allegrini vare en av de första som såg potentialen i inhemska druvsorter som corvina, rondinella och corvinon – och som skapade mångfaldigt prisbelönta viner av dessa.

Efter hans död 1983 övertog barnen verksamheten och förde den vidare i samma tradition. Tillsammans skapade de Venetos bästa vingård och utökade verksamheten även till andra regioner. Idag är det Franco, Marilisa och deras yngre släkting Silvia som ansvarar för driften av verksamheten.

Allegrini Vingård i Veneto

Allegrinis vingårdar i Veneto

Prisbelönt vingård och hyllade viner

Allegrinis viner vinner ofta priser i internationella vintävlingar. Bussantoro, som tagits fram exklusivt för The Wine Company, fick exempelvis en guldmedalj i Mundus Vini 2016. Även vingården är prisbelönt. Det är Venetos enda trestjärniga vingård i Italiens viktigaste vinguide Gambero Rosso, som även utsåg Allegrini till ”Årets producent 2016”.

Den berömde vinkritikern Robert Parker kallar Allegrini ”one of my favorite producers” och menar att familjen är ”one of the strongest pillars supporting the centuries-old winemaking traditions”.

 

Den ”praktfulla” exklusivt för The Wine Company

Bussantoro är ett nytt vin från Allegrini, framtaget exklusivt för The Wine Companys kunder! Namnet har sitt ursprung i den venetianska dialekten och betyder ungefär ”praktfull”. Och detta vin lever upp till sitt namn. Det är sammetslent, runt och fruktigt – i det närmaste perfekt!

I_Allegrini_Bussantoro_13

Kamin

Kamin på Allegrinis ägor

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar