Meny
Frankrike / Vinmakare

Ägare till det berömda Bordeauxslottet – Barons de Rothschild (Lafite)

 Berättelser, legender och passion för vin

Knappt någon annan europeisk familj har i lika hög grad påverkat vinodlingen i hela världen som familjen Rothschild. Medlemmar i den vida förgrenade bankirfamiljen har i över två hundra år odlat sin passion för kvalitetsvin. Under Baron Éric de Rothschilds ledning har den premier-cru-klassade vingården Lafite-Rothschild moderniserats och lyfts till nya höjder de senaste årtiondena. Och portföljen som tillhör Domaines Barons de Rothschild Lafite har successivt utökats.

Den första tiden

När Baron James de Rothschild den 8 augusti 1868 förvärvade Château Lafite i Pauillac vid Bordeaux innebar det ett nytt kapitel både för vingården och den välkända bankirfamiljen. Namnet Lafite finns omnämnt redan under 1200-talet och kommer troligen från uttrycket ”la hite” i betydelsen ”liten kulle” på den lokala dialekten i Gascogne. Familjen Ségur övertog förläningen Lafite under 1600-talet och planterade dåtidens typiska bordeauxsorter som cabernet och merlot samt säkert även malbec och carmenère. Ségur var vid den här tiden en av de mest betydelsefulla vinfamiljerna i Bordeaux. Alexandre de Ségur gifts sig 1695 med arvtagerskan till det närbelägna slottet Latour och förenade vinodlingarna som tillhörde Latour och Lafite för lång tid framöver.

Chateau-Lafite

Chateau-Lafite

Vin för kungar

I början av 1700-talet auktionerades vinerna ut i London och en regelbunden mottagare var dåtida premiärministern Robert Walpole. Snart fick de högre status även i Paris. En av de mer namnkunniga förespråkarna för Lafite var ingen mindre än kardinal Richelieu som fick bordeauxvinet utskrivet som stärkande medel. Tillbaka i Paris uppmärksammades detta även av kung Louis XV: ”Kardinal, jag tror att ni ser 25 år yngre ut än när ni lämnade oss för Guyenne”, varpå Richelieu ska ha svarat: ”Vet ers majestät dock inte att jag äntligen har funnit ungdomens källa? Vinet från Château Lafite är ett livgivande stärkelsemedel och lika utsökt som ambrosian på gudarnas Olympen.” Under årtionden framöver blev Lafite en prioriterad vinleverantör åt hovet. Framgångarna för Lafite och även för Marquis de Ségur kom dock av när Marquis Nicolas-Alexandre de Ségur avled och hans egendom delades upp. Latour blev nu åter självständigt. Lafite som var skuldsatt överläts inom familjen och behöll sin status som regionens bästa vingård. Under den franska revolutionen exproprierades egendomen och bytte ägare flera gånger innan den till slut hamnade i händerna på James de Rothschild.

Lafite vinkällare

Lafite vinkällare

Premier Grand Cru Classé

År 1855, kvällen före den berömda världsutställningen i Paris, utsågs Château Lafite till den vingård som producerade ”den mest eleganta, utsökta och fina druvsaften av de tre premiers cru-producenterna”. Det var en stor ära och än idag hör vingården till det exklusiva femtalet av premier grand cru-klassade vingårdar. För Rothschilds blev förvärvet av vingården emellertid en kortvarig lycka. James avled bara tre månader efter övertagandet och driften övertogs av de tre sönerna. Under 15 år mottog de ständigt nya priser för sin Lafite. Sen kom ödesslaget i form av den fruktade vinlusen och en lång och svår period tog sin början. Efter vinlusens framfart tvingades Rotschilds även hantera flera bedrägerier som skadade vingårdens goda rykte. Detta följdes upp av första världskriget och den ekonomiska världskrisen. Även andra världskriget och Hitlers förintelsepolitik innebar stora belastningar för familjen Rothschild. Under många år befästes slottet av en tysk garnison.

1944 befriades vingården från ockupanterna och Rothschilds kunde återta ägarskapet. Med de tre stora årgångarna 1945, 1947 och 1949 visade Baron Elie åter vilka unika kvaliteter som fanns i vinerna från Lafite. På 1950- och framför allt 1960-talet återhämtade sig priserna i Bordeaux och investeringsivern återkom.

Lafite Chateau-Rieussec

Éric de Rothschilds era

Efter en ny svår period i början av 1970-talet, där medelmåttiga årgångar prissattes för högt och hela Bordeauxmarknaden hotade att bryta samman, övertog Elies barnbarn Éric de Rothschild ledningen av vingården. Därmed började en ny tid. Éric var klok och insåg att framgången för bordeauxvinerna inte kunde tas för given. Han hade visserligen tillgång till en unik terroir, men den måste vårdas och tas om hand. Éric moderniserade vingården, minskade skördeuttagen och anlitade kunniga rådgivare som tillförde mer teknisk kunskap om vinodling och vinberedning. Vinodlingarna nyplanterades och vinkällaren byggdes om enligt de senaste tekniska rönen. Från 1980-talet och mycket tack vare vinkritikern Robert M. Parker junior blev vinerna från Bordeaux (och i synnerhet premiers cru-vinerna) populära över hela världen. Med nya framgångar och prisbelönta viner kunde Éric de Rothschild inte bara investera i vingården Lafite utan också i sina andra egendomar och nyförvärvade vingårdar. Quatrième Grand Cru-klassade vingården Château Duhart-Milon som förvärvats 1962 moderniserades, 1984 förvärvades en av de mest framstående Sauternes-vingårdarna, Château Rieussec, och 1990 den berömda Pomerol-vingården L’Évangile.

Baronerna James och Eric

Baronerna James och Eric

 

Men Rothschilds hade siktet inställt längre bort än så. 1999 förvärvades vingården Domaine d’Aussières, en av de vackraste och äldsta i Languedoc, som vid den här tidpunkten var en skugga av sin forna glans. Med stor möda och varsam hand moderniseras egendomen nu för att kunna återta sin plats bland de främsta. För Rothschilds som är vana att tänka i generationer är det hela ett långtidsprojekt som dock redan rönt stora framgångar.

Éric de Rothschilds unika affärssinne fick honom även att förvärva vingården Los Vascos i chilenska Valle de Colchagua. Året var 1988 och det markerar idag starten på något helt nytt. Men lång erfarenhet i ryggen tog Rotschilds sikte på ett vinland med enorm potential men också ett stort behov av investerare och banbrytande projekt som drog nytta av potentialen. Los Vascos var ett lyckokast som stärkte populariteten både för vinlandet Chile och för Lafite-Rothschilds.

1999 slog sig Éric de Rothschild in på ännu en ny bana med Joint-Venture-bodegan Caro. Han gjorde gemensam sak med familjen Catena som under tre generationer byggt upp ett fantastiskt rykte i argentinska Mendoza. Idag är cruvinerna från Anderna lika välkända som vinerna från Los Vascos. Sedan 2008 investerar Éric de Rothschild även i Kina. I Penglaï har man anlagt en toppmodern vingård som visar vilken betydelse som familjen tillskriver den kinesiska marknaden. Här har ett vin länge haft en särställning – Château Lafite-Rothschild Premier Grand Cru Classé de Pauillac.

Text Christoph Raffelt

Inga kommentarer

    Lämna ett svar