Meny
Från jord till bord / Frankrike / Handel & marknad / Italien / Spanien / Tyskland

”It was a very good year” – ett Sinatra-år inom europeisk vinodling

Det är vinkritikens Grande Dame Jancis Robinson som använder Sinatras berömda låttitel för att beskriva vinåret 2015. Vinproducenter över hela Europa är överens om att 2015 var ett ovanligt bra år med potential att bli ännu bättre i källarna. Det faktum att alla är så rörande överens är unikt. Ett vanligt år skiljer sig klimatet och utvecklingen av druvorna enormt mycket mellan exempelvis Tyskland och Syditalien.

 

Gyllene höst från norr till söder

I synnerhet hösten 2015 kom att få stor betydelse i många regioner. Den var mild, lång och solig. Under de sista veckorna före skörd fick druvorna massor av extra värme under dagarna samtidigt som de svala nätterna redan påverkade på sitt sätt. Just temperaturskillnaden mellan dag och natt är av stor betydelse. En större skillnad ger mer finessrika viner än en jämn och varm temperatur som uteslutade påverkar aromerna.

 

Tyskland: Kärnfriska druvor

Tack vare kärnfriska, väl mogna och aromatiska druvor från detta år kan världens vinvänner se fram emot fruktiga, harmoniska vitviner och intensiva, runda rödviner. Den torra sommaren var inte helt lätt, men i gengäld bidrog den milda hösten till exemplariska druvor.

 

Frankrike: Kraft och struktur

Vinproducenterna i Frankrike är mer än nöjda med druvornas kvalitet. I Bordeaux avlöstes ett perfekt vårklimat av en bra sommar som gjorde druvorna mogna och koncentrerade. Nu förväntar man sig välstrukturerade och kraftiga rödviner. I Bourgogne var förutsättningarna närmast perfekta med kärnfriska druvor som följd. Och förväntningarna är höga – årgång 2015 kan bli för Bourgogne vad åren 2009 och 2010 var för Bordeaux.

 

Italien: En exemplarisk årgång

En regnig och snörik vinter följdes 2015 av en vår med milda temperaturer i hela Italien. Sommarhettan kom tidigt och i vissa regioner behövde man tillföra extra bevattning av vinstockarna under sommarmånaderna. Den aromatiska höjdpunkten blev den varma höstmånaden september som bidrog till ovanligt mogna och kärnfriska druvor. Vinproducenter i alla regioner ser fram emot den bästa årgången på tio år!

 

Spanien: Tidigaste skörden någonsin

Även i Spanien har sommaren bidragit till en exemplarisk årgång. Redan i september kunde man skörda mogna druvor med intensiva fruktaromer. Vinerna från 2015 bjuder på komplexa aromer, finess och eleganta tanniner. De är välbalanserade med en bra tanninstruktur som inbjuder till ytterligare lagring.

 

F_Les-Courlandes_15D_Lergenmüller_Grauburgunder_15E_Valtravieso_Finca_Santa_Maria_15F_Jean_Loron_Bourgogne_Pinot_Noir_15I_Conte_di_Alari_15tif

 

 

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar