Meny
Kul/Bra att veta / Vinskola

2015 är vinårets Rolls Royce

Vindruvor från skörd 2015
Vinproducenter världen över är eniga om att 2015 var ett extraordinärt vinår med stor potential att bli ännu bättre vid lagring. När det talas om bra vinår och årgångar är det ofta resultatet av ett specifikt klimat. The Wine Company reder ut vad som utmärker sig för just 2015 och vilka faktorer som spelar in för ett bra vinår.

År 2015 var ett ovanligt bra vinår, i synnerhet hösten som kom att få stor betydelse för många distrikt. Faktum är, att sällan har ett år hyllats för så fina väderförutsättningar. Den milda hösten gav druvorna en lång mognadsperiod vilket har resulterat i aromatiska druvor av unik karaktär och bästa kvalitet. Viner av det här druvslaget får en mycket fin smak och har redan vunnit priser i ett flertal internationella tävlingar, med goda fortsättningar för fler utmärkelser efter en tids lagring.De sex främsta faktorerna som påverkar vinets kvalitet och karaktär är druvan, jordmånen, klimatet, vingårdsarbetet, tillverkningen och lagringen. Vad gäller väder och klimat är det mycket som ska klaffa. Sol är exempelvis bra, dock inte för mycket och för intensivt, då får druvorna för kort tid på sig att mogna. Regn är okej i vissa perioder, men absolut inte före skörd, då späds druvornas must ut och vinet blir blaskigt. Hagel när knoppningen sker, stark vind vid blomning samt ett allt för kallt klimat under växtperioden är alla allvarliga hot mot skörden.– Resultatet av en årgång beror främst på klimatet i området. Hösten 2015 var mild, lång och solig. Under de sista veckorna före skörd fick druvorna extra värme under dagarna samtidigt som nätterna var svala. Stora temperaturskillnader under dygnet är av stor betydelse och ger mer finessrika viner än en jämn och varm temperatur som endast påverkar aromerna, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

 

Väderförhållanden som har positiv inverkan på vinåret:

 • Milda vintrar.
 • Begränsat med vind och nederbörd.
 • Soligt och torrt klimat under en månad är optimalt för att få druvorna att utvecklas.
 • Växlande temperaturer mellan natt och dag.

Väderförhållanden som har negativ inverkan på vinåret:

 • Långa vintrar och kyliga somrar.
 • Regn under skörden då det kan bilda mögel eller mjöldagg på druvklasarna.
 • Frost då blommorna på vinrankorna fryser och druvorna växer sämre.
 • Hagelstormar som riskerar att skada druvor och blad.
 • För varmt väder somstoppar mognaden och torkar frukten.

 

Drick idag: Conte di Alari Gavi
2015Gavi DOCGSmak: Finfruktig och lätt blommig
Stefano Moccagattas Villa Sparina är en kraft att räkna med i Piemonte och en av de mest betydelsefulla vinproducenterna i regionen Gavi. Här har vin producerats sedan 1600-talet och de gamla, underjordiska källarna används än idag. Detta gavi kan mäta sig med internationella vitvinsklassiker och bjuder på en finfruktig och lätt blommig stil med krämiga mineraltoner och en fyllig och komplex avslutning. Utan tvekan ett av de bästa gavivinerna som finns. Artikel-nr.:719206, pris 119 kr (bör drickas idag)
Passande mat: grillad fisk och skaldjur, lätta och fräscha rätter t.ex. fisktacos

Vardagslyx men prisvärt: Château Lussan
2015Blaye Côtes de Bordeaux AO, Frankrike
Smak: Elegant
Château Lussan som ägs av Christophe Pastureaud är en praktfull medeltida byggnad i den lilla byn Pleine-Selve med knappt 200 invånare i Côtes de Bordeaux. Vinet är fruktbetonat och doftar av krusvinbär, blå frukt och kanel. Det är ett slankt och aromatiskt vin som upplevs elegant i munnen med diskreta tanniner och en mild syra. Ett vin för alla som gillar den renodlade bordeauxstilen.
Art.nr.: 328 726, 99 kr (bör drickas inom 3 år)
Passande mat: nötkött och lamm, medeltunga och smakrika rätter t.ex. svamppaj med västerbottenost

Lägg i vinkällaren: Les Courlandes Châteauneuf-du-Pape 2015 Châteauneuf-du-Pape AOP Frankrike
Smak: Varmt & Fylligt
Ett klassiskt Châteauneuf-du-Pape som ger uttryck för en mästerlig cuvéekonst. Vinet, som framställs av de klassiska druvsorterna grenache, syrah, mourvèdre och cinsault, har en intensiv och komplex doft av mörka bär, torkade örter och mörk choklad. I gommen upplevs det varmt och fylligt med sammetslena tanniner. Det är viner som detta som ligger till grund för regionens stora renässans.
Art.-nr.:644411, Pris 229 kr (5-7års lagringspotential)
Passande mat: grytor och stekar, robusta och kryddiga rätter t.ex. lammgryta

Inga kommentarer

  Lämna ett svar