Meny
Roséviner / Vintips

Sessantina Rosato inviger årets rosésäsong!

Mauro

Mauro di Maggio, VD för Cantine San Marzano, provar det nya, friska Sessantina.

Sommarfriskt rosé från Syditalien

Mauro di Maggio och hans team på Cantine San Marzano har skapat något mycket speciellt med Sessantina Rosato. Vinet framställs av samma druvor som det populära, intensivt fruktiga rödvinet Sessantina Primitivo. Skillnaden är att musten endast vilar en kort tid på skalen efter den första pressningen. Därigenom utvecklas de typiska aromerna, samtidigt som den härligt sommarfriska känslan bevaras. Friskheten märks redan på vinets ljusa roséton. Och naturligtvis på den lätta och somriga karaktären som placerar vinet i samma kategori som de berömda rosévinerna från Provence.

Som aperitif eller till ostbrickan

Ett så friskt och fruktigt rosé som Sessantina Primitivo Rosato passar givetvis ypperligt som aptitretare och att njutas av under en hel kväll. Men det är också perfekt till lättare sommarrätter ur medelhavsköket. Här får du några tips!

Rosévin och plockmat.

Rosévin och plockmat.

Grönsaker på medelhavssätt

Grönsakerna kan grillas, stekas i lite olivolja eller användas färska i en sallad. Södra Italien är en av Europas fruktbaraste regioner inte bara för vin utan också för alla typer av grönsaker. Vårt tips! Servera Sessantina Primitivo Rosato till ett urval av grönsaksantipasti kryddade med färska örter.

Eller till en pizza med extra tunn, spröd botten och topping av färska tomater, paprika och champinjoner.

Fisk & co

I regionerna runt Medelhavet, liksom här hos oss i norr, är fisk ett viktigt inslag i matkulturen. Med sin torra, friska karaktär passar Sessantina Primitivo Rosato utmärkt till olika fiskrätter. Välj inte alltför feta fiskar som lax eller sill, utan hellre piggvar eller torsk som gärna får kryddas med havssalt och lite färsk oregano. Servera fisken direkt ur ugnen på en grönsaksbädd. Eller direkt från grillen en härlig sommarkväll vid havet!

Till efterrätt? Eller ost?

Efterrätter och färska bär är nästan de enda rätter som inte passar till Sessantina Primitivo Rosato. Det gör däremot en del ostar som färsk getost eller buffelmozarella. Perfekt som avrundning på en härlig middag. Eller varför inte låta osten bli en del av middagen tillsammans med ett stenugnsbakat bröd med oliver och örter av den typ som är typisk för Salento.

Buon Appetito!

Sessantina Primitivo Rosato

Inga kommentarer

    Lämna ett svar