Meny
Vinregioner

Internationella rosévinsdagen och brosé: Svenskarnas kärlek till de laxrosa dropparna ökar

Den efterlängtade våren är äntligen här och med det följer rosévinssäsongen. Det rosa vinet har länge tampats med ett tveksamt bemötande och många påstår att det aldrig skulle kunna mäta sig med ett bra vin av den röda eller vita kulören. Svenskarna verkar dock inte hålla med, varje år ökar nämligen intresset för vinet och vi dricker mer rosé nu än någonsin tidigare.

Uteserveringssäsongens start i april är för många synonymt med den efterlängtade våren och månaderna som följer genererar en tydlig uppgång för landets restauranger. Statistik från SCB visar nämligen att försäljningen på landets restauranger ökade med hela 21 procent från mars till april under 2016[1].

I och med vårens ankomst ökar också vindrickandet i Sverige. När året går in i sitt andra kvartal syns en stadig ökning av vinförsäljningen som når sin pik på sommarens mitt[2]. Under dessa månader är rosévinet för många det självklara valet och få drycker har kommit att få en lika stark association till en säsong som de laxrosa dropparna. Nu har rosévinet till och med fått sin egen dag, den 13 juni firar vi nämligen den Internationella rosévindagen.

– Rosévin är inte bara gott, det är även snyggt i glaset och har blivit ett populärt ämne för sociala medier såsom bildvänliga Instagram där ”millennials” har varit en bidragande faktor som stärkt populariteten kring rosévin de senaste åren. Det har till och med uppkommit ett nytt fenomen ”brosé” – män som dricker rosévin, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Att rosévinet funkar till allt men inte passar till något har länge varit ett vanligt förekommande uttryck i vinkretsar men svenskarnas kärlek till drycken som tidigare avfärdats som ett billigt vin gjort på restprodukter är nu ett minne blott. Rosévinet är här för att stanna.

– April och de efterföljande månaderna är bevisligen en av våra mest hektiska tider som vindistributör. I takt med att vi får sol och värme ökar försäljningen av rosévin drastiskt och vi har nu laddat upp ordentligt inför den kommande intensiva perioden. Till skillnad från många röda viner med bra lagringspotential tenderar rosévinet istället att tappa stinget, ett tips är därför att välja ett rosé av en senare årgång, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.


I_Sessantina_Primitivo_Rosato_16

Sessantina Rosato

2016, Salento IGP, Cantina San Marzano, Italien
Det här är en lätt primitivo med en ljust laxrosa färg och en blommig, frisk karaktär! Solmogna druvor från Salento pressas kort efter skörd och tillför rosévinet dess utsökta aromer. Det doftar intensivt av jordgubbar och aprikos. I gommen upplevs vinet torrt och spritsigt med örtiga toner och en fin, livlig syra i botten. Kraften och närvaron stannar kvar genom hela avslutningen. Sessantina Primitivo Rosato är ett utsökt vin som kan avnjutas på egen hand eller serveras till mat. Gärna till grillad fisk och medelhavsgrönsaker eller till ett gott bröd med ett urval av get- och färskostar. Buon Appetito!
Pris: 99 kr Artikel-nr.: 177029

 

 

F_Domaine_Carambole_Rose_15Domaine Carambole
2015, Côtes de Provence AOP
Från södra Frankrike kommer detta populära rosévin i en frisk och lätt stil. I Provence vid Medelhavskusten utvecklas de fina aromerna av sommarblommor och ljusa bär. Domaine Carambole har en lätt doft av hallon och färska fikon. Servera det väl kylt för en ultimat smakupplevelse, gärna till medelhavsinspirerade rätter med mycket färska grönsaker, alt. en cesarsallad.
Pris: 105 kr Artikel-nr. 200002

 

 

 

F_Jas_des_Vignes_15-1Jas des Vignes Rosé
2015, Alpes de Haute Provence IGP
I inlandet till Côte d’Azur eller Franska Rivieran ligger regionen Alpes de Haute Provence. Här i stenjordarna på Alpernas västsida produceras det friska, mineraliska och fruktmättade rosévinet Jas des Vignes. Det är ett livligt vin som bjuder på aromer av björnbär, körsbär och röda bär. Torrt och elegant. Ett vin som väcker sommarkänsla och livslust. Passar som aperitif men också till mat som grillad portabello-svamp alt. lax.
Pris: 99 kr Artikel-nr.: 530545

 

 

För mer information och produktprover, kontakta:
Linda Sorby, Marketing Manager Sverige
Tel: +49 4122 504 – 3318, E-post: l.sorby@the-wine-company.se

Peter Larsson, presskontakt på Agency
Tel: +46 73 – 66 40 448, E-post: peter@agency.se

 

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar