Meny
Kul/Bra att veta / Mattips / Vin & Mat

Så matchar du vin till midsommarmaten

 

Den efterlängtade värmen är här och med det följer sommarens traditionsbundna glansnummer, älskad av många svenskar, nämligen midsommar. Sill, potatis och nubbe ses som självklara val när maten plockas fram. En dryck som ofta missas att serveras under festligheterna men som många föredrar är dock vin. Den onlinebaserade vinshopen The Wine Company tipsar därför om hur du bäst väljer vin till den populära högtiden.

Svensk Midsommarfest

 

Midsommar är onekligen en av de mest omtyckta och traditionsenliga högtider som finns i Sverige och drycker som öl och nubbe är sedan länge självklara inslag på det klassiska midsommarbordet. Däremot så hamnar vinet något oförtjänt i skymundan. För att råda bot på detta och få svenskarna att tänka om, har nu The Wine Company plockat ut fyra olika viner som gör sig extra bra med midsommarmaten.

 

– När man väljer vin till den här typen av mat rekommenderar vi lättdruckna och fruktiga viner som passar till mycket. Eftersom det serveras många olika smaker på midsommar är så kallade ”allround”-viner att föredra, de är lättare och rundare i stilen, vilket fungerar perfekt till buffén där många olika smaker samsas. Vi erbjuder rådgivning på telefon eller över Facebook om man känner sig osäker. Beställer du från oss slipper du dessutom stressa och svettas i långa köer dagen innan firandet, vi levererar hela vägen ut till sommarstugan, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

 

Tre personligheter vid midsommarbuffén

Äter du allt på samma tallrik när det vankas buffé eller föredrar du att börja med det kallskurna? The Wine Company har identifierat tre typer av personligheter runt midsommarbordet och hur du bäst kombinerar ditt vin utefter din personlighetstyp:

 

 

Den klassiska

Passar: Den rutinerade bufféätaren startar måltiden med de kallskurna favoriterna för att därefter gå vidare med de varma och tyngre rätterna.

Börja med ett lättare vin i de vita eller rosa kulörerna. När du sakteligen går över till de varma och lite smakrikare rätterna väljer du viner med mer smak, eller gärna ett medelfylligt rött vin.

Strategi: Gör som konnässören, drick allt men i rätt ordning

 

Den effektive

Passar: Den som tar mycket av allt på tallriken samtidigt och inte vill missa något.

Välj då den färg du gillar bäst, rosé, vitt eller rött. Alla viner i denna rekommendation kommer med stor sannolikhet fungera till merparten av den mat du valt.

Strategi: Välj en färg

 

Nattugglan

Passar: Den som fokuserar på att dansa runt stången och bada i soluppgången.

Vadå, fanns det mat också? Välj då ett rosévin. Det är lätt, fräscht och svårt att tröttna på. Dessutom ser det snyggt ut på bild.

Strategi: Välj ett lättdrucket rosévin

 

 

Här är vinnyheterna som matchar midsommarmaten:

 

Rothschild Aussières Sauvignon Blanc

2016, Pays d’Oc IGP, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), FrankrikeAussieres

Det första Sauvignon blanc-vinet från Rothschild Aussière har en oerhört vacker citrongul färg. Aromer av äpple, lime och persika förenas i denna utsökt friska och harmoniska Sauvignon blanc. Här har skickliga vinmakare skapat ett balanserat, runt vin som kan avnjutas direkt eller lagras i ett ytterligare 1–2 år. Smakar bäst till fisk, skaldjur, löjrom, getost, cesarsallad eller fransk potatissallad. Art.nr.: 923493 Pris 119 kr

 

Soleillades 

2016 Coteaux d’Aix en Provence AOPF_Soleillades_Rose_de_Provence_16

Vinodlarna i Provence vet hur ett bra rosévin ska vara! Soleillades är ett strålande vin som bär solen – Soleil – inte bara i namnet, utan också i den intensivt fruktiga doften av   mogna jordgubbar. Det produceras i Aix-en-Provence, den lilla fina appellationen i Frankrikes högborg för rosé. Ett mycket klart och friskt vin med en tydlig mineralkaraktär. Passar utmärkt som fördrink och aperitif, eller serverat till tapenade, skaldjur och grillad fisk. Art.nr.:775922 Pris: 99 kr

 

Jean Gamay

2015 Vin de FranceF_Jean_Gamay_Noir_15

Jean 2015 Gamay Noir har djup intensiv granatröd färg, med nyanser av lila. Doften bär på lakrits, björnbär och blåbär. Vinet framträder med rik frukt och en fin kryddig ton. Vinet upplevs mjukt och runt, det bjuder på en delikat mineralitet och mycket fina tanniner. Jean är ett välbalanserat vin, fullt av friskhet med ett medellångt harmoniskt avslut. Passar perfekt till pajer, grönsaker, kallskuret, ost – funkar till det mesta eller alldeles för sig självt. Art.nr.: 183478 Pris 119 kr

 

Wrapped Appassimento

2015 Rosso Puglia IGTI_Apassimento_Puglia_Rosso_15

Ett mörkrött vin som doftar av mogen frukt. Det smakar kryddigt och påminner om fruktbröd, russin och torkad timjan. I gommen visar det sig öppet med ”chokladiga” tanniner och fin sötma. Man känner Syditaliens värme i vinet, som är smidigt, runt och fylligt. Gör sig utmärkt till grillat kött. Art.nr.: 822524 Pris 119 kr

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar