Meny
Vinregioner

Skånska vingårdar – vin i nordiskt klimat

 

Vinodlingar frodas även i vårt nordiska klimat och speciellt de skånska vinodlingarna har vuxit mycket de senaste åren. I Skåne finns det vingårdar med allt ifrån 120 000 plantor till små gårdar med endast några hundra plantor. I vårt klimat används framför allt sorter som är anpassade till vår kortare odlingssäsong. Men det är inte den långa vintern som är problemet då vinplantorna ofta klarar en temperatur ner till -25°. Det största problemet är istället en sen vårfrost i samband med knoppsprickningen.

 

Vindruvor

 

 

De druvsorter som är vanligast i Sverige är Solaris, en grön druva som används till vitt vin och som klarar sig med runt 90 dagar mellan blomning och skörd istället för de normala 100 dagarna. Även druvan Rondo är populär som är en blå druva som används till rött och rosévin.

 

Merparten av det som numera planteras är ympade plantor, men det förekommer också rotäkta plantor speciellt på de mindre gårdarna. Det som gör en vinodling speciellt gynnsam i Sverige är att än så länge har inte vinlusen som angriper de rotäkta plantornas rötter hittats här.

 

 

 

 

Fyra vingårdar i Skåne

 

Köpingebergs vingård

Vingården ligger i Hammars backar, i den böljande Österlenlandskapet och gården har i dagsläget över 6000 vinstockar med allt ifrån Chardonnay till mindre kända sorter. Köpingeberg är också känd för sin skånska ”champagne”!

 

Åhus vingård

Har du alltid drömt om din egen vinodling? Det är lugnt, du behöver inte flytta till varmare breddgrader. Åhus vingård öppnar nu för nya abonnenter att teckna sig för odling under 2017. Sedan 2005 har ett gäng svenska vinodlare skött om sina rader med rankor och under växtsäsongen träffas de regelbundet för att sköta om gårdens vinstockar under handledning.

 

Nordic Sea Winery

Nordic Sea Winery i Simrishamn är Nordens största vineri med ett nybyggt showroom med vinbar och restaurang. Druvorna till vinet plockas runt om i världen och jäser på satellitvinerier för att sedan skeppas till Nordic Sea Winery där vinerna förädlas, lagras och buteljeras innan de tappas på flaska eller box.

 

Arvilds vingård

Arvilds vingård har en sommarservering med mat och vin från den egna gården på Kullaberg. Här odlas det bland annat Solaris, Cabernet cortis, Pinot noir, Chardonnay och Sauvignon blanc och under sommarhalvåret kan du köpa det egenproducerade vinet och hemlagade maträtter i restaurangen.

 

Det finns även vingårdar på Gotland, Öland i Flen och utanför Linköping, väl värt ett besök.

 

Hitta fler svenska vingårdar här:

http://www.svenskavinodlare.se/vingardar.html

www.svensktvin.se

http://www.vinvagen.se/

 

2 Kommentarer

 • Anders Norberg
  2017-07-17 at 19:57

  Det finns ca 30 kommersiella vingårdar i Sverige. Nordic sea winery är inte en av dem. Det är en vinfabrik för bulkvin. Arild vingård är med sina 120 000 vinstockar en av de största i Nordeuropa. Det finns många intressanta vingårdar att besöka i Skåne, se http://www.vinvagen.se

  Svara
  • The Wine Company
   2017-07-25 at 11:43

   Hej Anders, du har helt rätt och precis som vi skriver så är Nordic Sea Winery ett vineri och inte en vingård. Vi tror ändå att många kan uppskatta ett besök där. Tack för tips om hemsidan Vinvägen, vi lägger till den på bloggen. Trevlig dag. The Wine COmpany

   Svara

Lämna ett svar