Meny
Kul/Bra att veta

Blått vin – vin som du aldrig druckit det förut!

 

Behöver du inspiration till parmiddagen, en present till kollegan eller en drink som dina vänner aldrig sett förut? Då skulle vi rekommendera att ni för skoj skull provar blått vin. Ja ni hörde rätt, blått!

Allt började med att ett spanskt vinföretag vid namn Gik tog fram en blå version av sitt vita vin. Det var förutom lysande blått även sött och lättdrucket. I grunden var det ett klassiskt torrt, vitt vin med ett tillsatt färgämne vid namn Anthocyanin. Anthocynain är ett färgämne som finns naturligt i de blå druvornas skal och om ett vin färgas med ett koncentrat av detta ämne får den en blå färg som närmast liknar flourskölj. Blått vin är på så sätt ett vanligt vitt vin, fast lite mer färgglatt.

Idag finns det flera producenter som tillverkar blått vin och de flesta finns i Spanien. I Universidad del País Vasco i norra Spanien har det nu utvecklats en metod att färga vinet som helt använder sig av färgpigment från de blå druvsorterna istället för att även tillsätta färgämnet Indigo. På så sätt tillverkas vinet på naturlig väg och därför ligger vinet inom regleringen för vad vin ska innehålla för att det ska få kallas för vin.

De blå viner som finns att köpa i Sverige går att beställa på Systembolaget och är ofta väldigt fruktiga och friska. Det finns även mousserande blått vin som passar bra att göra en härligt färgglad och bubblande drink med. Så nästa gång ni känner för att prova något annorlunda, köp ett blått vin!

P.S. Vi säljer inte blått vin och det har inte riktigt gått hem hos våra sommelierer, men ibland måste man ju bara testa för färgens skull. Lycka till! D.S.

1 Kommentar

  • Rasmus
    2018-06-07 at 00:08

    Fedt indslag! Jeg synes at konceptet blå vin er super interresant og spændende at følge. Jeg har selv nørdet det ret meget og selv skrevet et indlæg: https://grapey.dk/vinbloggen/blaa-vin-er-en-ting/
    Jeg må sige at jeg dog ikke har smagt noget blå vin endnu der har været pengene værd. Det er dog en sjov gimmick 🙂

    Svara

Lämna ett svar