Meny
Frankrike

Rothschilds Grande Cuvée – från det stora året 2015

Legendarisk: Baron Erics känsla för vin

”Det är en vild, naturlig plats med stor kraft och skönhet och jorden har en unik potential.” Genom sitt förvärv av Château D’Aussières i Languedoc 1999 bevisade Baron Eric de Rothschild ännu en gång sin stora känsla för vin. Här har han – precis som på sina övriga vinslott och domäner skridit till verket med såväl innovationskraft som hänsyn till traditioner och förutsättningar. År 1974, vid endast 34 års ålder, tog han över driften av Château Lafite efter sin morbror Élie de Rothschild. Det världsberömda vinslottet har varit i familjens ägo ända sedan 1868. Under lång tid koncentrerade sig familjen Rothschild på Château Lafite, som ända sedan Bordeaux-klassificeringen infördes år 1855 räknats som ett av endast fem vinslotts klassade som premier-cru. Eric de Rothschild upptäckte tidigt sin passion för vin och arbetade hårt för att genomföra förbättringar i vingårdarna och i vinkällaren. Och han började även dela med sig av sin kunskap till andra vingårdar. Idag omfattar Domaines Barons de Rothschild ett flertal vingårdar i Frankrike, Kalifornien och Chile. Baron Eric de Rothschild har upprepade gånger hyllats och belönats för sina insatser, bl.a. genom Wine Enthusiasts Lifetime Achievement Award.

Unikt: Utvalda druvor från stora årgångar

När det visar sig att ett år innebär näst intill idealiska förutsättningar för vinstockarna i vingården sätter planeringen igång på Château d’Aussières. Vilka druvsorter är särskilt bra? När måste vi skörda för att garantera druvornas perfekta mognadsgrad? Och är en grande cuvée möjlig? Det är nämligen endast under de bästa åren som vin av denna förstklassiga kvalitet framställs av de bästa druvorna. Det innebär extra finkänslig hantering i vinkällaren, längre lagringstid och tappning på ett begränsat antal fl askor. År 2015 var ett sådant år! Det är med stor glädje som vi, tack vare vår goda relation till Domaines Barons de Rothschild (Lafite), kan erbjuda denna grande cuvée.

Imponerande: Årets rödvin!

Vi besöker ständigt olika mässor och vingårdar. Naturligtvis ingår då alltid Domaines Barons de Rothschild! Vid provningen av Merlot Grande Cuvée på Aussières blev vi fullständigt överväldigade redan vid första klunken. Denna grande cuvée är ett unikt vin. Vi utnämner det utan tvekan till årets rödvin!

Inga kommentarer

    Lämna ett svar