Meny
Vin & Mat / Vinregioner

AOC Corbières – Insidertips till nästa semester!

Man behöver inte älska vin för att göra ett besök i den franska regionen Corbières. Här finns massor att upptäcka och uppleva även för historieintresserade, vattensportare och naturvänner. Invånarna själva hävdar bestämt att deras region är i klass med Toscana, bara ännu bättre. Landskapet är ännu mer omväxlande än i Toscana. Den östra delen av Corbières med långa sandstränder, härliga klippformationer och moderna småbåtshamnar lockar både badgäster och seglingsentusiaster. Lika omtyckta är de små lagunsjöarna en stenkast in från kusten, såväl för badutflykter som för cykelturer eller vandringar. I orörda små byar uppe i bergen tas besökarna med på en tidsresa genom regionens långa och brokiga historia. Redan de gamla romarna bedrev handel här med närbelägna stater vid Medelhavet. Under medeltiden slog sig katarerna ned i området och än idag finns många ruiner av mäktiga katarborgar högt upp i Corbières-bergen.

Fantastiska stränder lockar besökare till regionen!

Fantastiska stränder lockar besökare till regionen!

Strand, hav och sjöar

Kustregionen Corbières skiljer sig mycket från kuststräckan längs Franska Rivieran och staden Saint-Tropez. Här är man långt från överfulla stränder och bilköer. Närmare 80 procent av semesterfirarna under sommarmånaderna är inhemska, vilket också innebär att priserna är mer moderata än i andra turistorter som Côte d‘Azur. Söder och öster om Narbonne finns naturparken ”Parc naturel régional” som omfattar drygt 800 kvadratkilometer av skyddade vinberg, laguner och öar, samt 50 km fina sandstränder.

Lagunsjön Bages-Sigean är ett riktigt paradis för fåglar och mest känd för den rosafärgade flamingon. Under Antiken var sjön en stor havsbukt med en öppning ut mot Medelhavet och stora skepp från hela Medelhavsområdet ankrade gärna i lagunens lugna vatten. Under åren har området växt igen allt mer och idag finns det bara en smal passage kvar ut till Medelhavet. Men fortfarande fiskar männen från sina traditionella bétous (barkbåtar med plan botten) och fisken levereras till lokala restauranger eller säljs färsk på marknader. Seglare, surfare och andra vattensportfantaster har mycket att hämta alla tider på året. I Gruissan, en liten fiskeby på en höjd mellan två laguner, öppnades för några år sedan en modern marina med lägenheter, restauranger och båtplatser för 1 300 båtar.

För vinkännare och fritidsresenärer är Corbières ett drömdestination!

För vinkännare och fritidsresenärer är Corbières ett drömdestination!

 

Paradis för finsmakare

Det franska köket är känt i hela världen för sin finess och kvalitet, men i regionen runt Corbières tar man det ett steg längre. Det regionala köket innehåller givetvis mycket fisk och skaldjur, och en känd delikatess är en fisksoppa eller -gryta som kallas bourride. Den görs på vit fisk (oftast marulk eller kummel) som får koka i en sås av torrt vitt vin. Senare tillsätts grönsaker och apelsinskal innan anrättningen smakas av med grädde och aioli. En maträtt man minns! En annan specialitet från orten Castelnaudary är cassoulet. Det är ett riktigt långkok av vita bönor, ank- och fläskkött, Toulouse-korvar, bacon, lök och morrötter som ugnsbakas eller kokas i flera timmar tills konsistensen är perfekt. Som alla grytor gäller smakar även denna bättre ju längre den får koka och ju oftare den värms upp. En klassisk rätt från södra Frankrike är konserverad anka (confit). Ankköttet marineras med rikliga mängder rivet salt och kokas dagen efter i sitt eget fett under flera timmar. Resultatet är himmelskt! En delikatess som uppskattas av både inhemska och turister är ”petit pâté de Pézenas”. Det är små pajer formade som garnrullar med en söt-salt fyllning av lammkött som smakats av med citron. En annan rätt som kanske inte faller alla i smaken, men som ändå anses vara en delikatess, är sniglar. Ofta serverade i en sås på sardeller, skinka, mangold, nötter och persilja. Narbonne-honungen har blivit känd långt utanför Frankrikes gränser. Bina som ger honungen samlar sina nektar i den speciella växtlighet, garrigue, som täcker hedlandskapet i stora delar av Corbières. Traditionellt skördas honungen på den Helige Johannes Döparens dag den 24 juni. Den smaksätts med rosmarin och får därigenom sina unika aromer.

 

En traditionell rätt från regionen är en mustig cassoulet.

En traditionell rätt från regionen är en mustig cassoulet.

Corbières – land av vin och vinodlare

Vin och vinodlare har länge satt sin prägel på landskapet i Corbières. Där man förr möttes av enbart hedlandskap med övervägande garrigue-växtlighet, breder idag vinodlingar ut sig i dalar, på sluttningar och på kullar. Fram till för några år sedan producerades vin huvudsakligen med fokus på kvantitet, men nu ses i allt större utsträckning kvalitet som den viktigaste faktorn. Druvorna i Corbières har fördelen av över 300 soldagar om året och ger upphov till enormt fruktiga och fylliga röd-, rosé- och vitviner. De olika jordarna ger framförallt röda viner av druvsorterna carignan, syrah, cinsault och grenache en helt unik karaktär. Ett strålande exempel är Rothschild Aussières Merlot Grande Cuvée från producenten Rothschild Lafite. Denna GrandE Cuvée av merlot har en häpnadsväckande friskhet och saftig frukt.

 

Vin och vinodlingar sätter sin prägel på Corbières.

Vin och vinodlingar sätter sin prägel på Corbières.

 

Narbonne

Staden Narbonne är ett riktigt insidertips. Här fullkomligt sprudlar den berömda franska livsglädjen ”savoir-vivre”. Stadens egensinniga charm upplevs bäst med ett glas vin i handen på någon av uteserveringarna på den livliga rådhusplatsen. I samband med grävarbeten under en upprustning av torget 1997 hittade man en perfekt bevarad del av Via Domitia, den första romerska vägen som anlades i Gallien. Idag är vägen frilagd och finns att beskåda. För den historieintresserade har Narbonne mycket att erbjuda. Staden grundades redan 118 e.Kr. av romarna som den första romerska kolonin utanför Italien. Sedan dess har den haft en brokig historia och har ofta varit en spelpjäs mellan Orienten och Occidenten. Narbonne har varit säte för flera kungar och biskopar, och katedralen Saint-Just-et-Saint-Pasteur samt ärkebiskoparnas palats i den gamla staden är idag kulturminnemärkta. Narbonnekatedralen från 1200- och 1300-talet färdigställdes aldrig, men det tycks bara öka dragningskraften på besökande turister. Den 32 km långa kanalen från Robine går mitt igenom Narbonne och är ett av UNESCO:s världsarv. Den börjar vid förbindelsekanalen till Canal du Midi norr om Narbonne och ringlar sig ut till havet och naturskyddsområdet på ön Saint Lucia. Det bästa sättet att uppleva kanalen är med en elbåt eller sportbåt som hyrs ut på många platser. Fotgängare eller cyklister har tillgång till väl utbyggda promenadvägar längs floden i skydd av de mäktiga platanerna.

 

Robine-kanalen i Narbonne

Robine-kanalen i Narbonne

 

Även kulinariskt är staden en smältdegel. Utöver alla restauranger bör man inte missa ett besök i saluhallen ”Halles de Narbonne” där färska, regionala produkter bjuds ut till bra priser. Saluhallen ritades 1901 av arkitekten Victor Baltard efter en liknande byggnad i Paris och har öppet dagligen från 07.00 till 13.00. Mer än 70 handlare bjuder ut sina varor. Här finns bagare och konditorer, slaktare, fågel- och fiskhandlare samt ost- och grönsakshandlare – och givetvis vinhandlare. Man får inte bara de färskaste produkterna utan också goda råd om det bästa sättet att tillreda dem.

En höjdpunkt som inträffar i slutet av augusti varje år är ”Festival Trenet” där den franska musiken firas med konserter, gatukonstnärer och vinkällare.

 

Narbonne

Narbonne

 

Carcassonne

Carcassonne ligger ca 70 km nordväst om Perpignan. Redan på långt håll kan man urskilja stadens landmärke ”Cité de Carcassonne” – en medeltida fästning som ofta figurerat i filmer som kuliss eller inspelningsplats. Klassiska produktioner som Walt Disneys ”Snövit” och ”Robin Hood” har spelats in vid fästningen. Carcassonne ligger på en gammal handelsväg mellan Medelhavet och Atlanten och genomkorsas av Canal du Midi. Kanalen är en populär vattenväg för husbåtar och lockar både franska och utländska turister under sommaren.

Carcassonne

Carcassonne

Inga kommentarer

    Lämna ett svar