Meny
Kul/Bra att veta / Vin & Mat / Vinskola

Så matchar du vinet till julbordet!

Rött vin till jul

 

Julen närmar sig med stormsteg och med den följer årets stora mathelg. Julbordet bär med sig en mat- och dryckestradition som sitter djupt rotat hos många svenskar. Öl har länge varit ett självklart inslag på julbordet då det druckits mjöd vid juletid ända sedan vikingatiden. Den som däremot vågar gå emot traditionen och servera vin till julmiddagen vet hur uppskattat det kan vara. Julbordets salta smaker och kryddrika rätter lämpar sig nämligen mycket väl till vin. Hur du bäst väljer vin till den populära högtiden får du reda på här.

 

Julbordet innehåller ofta såväl söta som salta och sura smaker, något som kan försvåra valet av vin en hel del. En enkel tumregel är att kombinera de söta rätterna med ett sötare vin och de syligare rätterna med ett vin med motsvarande syra. De salta maträtterna på julbordet är dock enklare att kombinera då de vanligtvis lyfter vinets smak. The Wine Companys vinexpert Linda Sorby tipsar om vilka viner som passar utmärkt till några av de vanligaste julbordsrätterna.

 

Sill
Adlerfels Grauburgunder – 2016 Trocken, Pfalz, artikel-nr: 411996, 99 kr
Att matcha vin till sill kan vara klurigt då det till stor del beror på vilken sås eller vilka kryddor som använts till smaksättningen av sillen. Vinet måste ha tillräckligt mycket syra för att mäta sig med syran i sillen, utan att det blir för mycket och syran i vinet tar över. Adlerfels har en doft av mogna druvor och stenfrukt. I gommen upplevs vinet fylligt med viss sötma och en lätt mineralisk efterton. Den populära druvsorten grauburgunder mognar särskilt bra i det soliga Sydpfalz. Här driver familjen Lergenmüller sin hyllade vingård som blivit känd framförallt för sina eleganta vita viner.
Karaktär: friskt & blommigt.
Passar till: vegetariskt, sill, rökt fisk och paté.

 

 

Janssons Frestelse

Belle Ambiance Pinot Noir – 2015 California, artikel.nr: 904436, 139 kr
Janssons Frestelse går bäst ihop med ett smakrikt och aromatiskt vin som kan passa både till den krämiga potatisen såväl som till fisksmaken från anjovisen. Belle Ambiance står för en av de vackraste platserna på familjen Delicatos vingård. En gammal ek skänker skugga, blicken vandrar över vinberget, ett perfekt ögonblick för att stanna upp. Denna pinot noir skapar sådana avslappnade ögonblick. Vinet har en djupt mörkröd färg och en doft av björnbär, mörk choklad och söta örter. Smaken är rund och fyllig.
Karaktär: fint & aromatiskt.
Passar till: tyngre vegetariska rätter, Janssons frestelse, revbensspjäll och smakrika korvar.

1408137486B863002600

 

Prinskorv, julskinka & köttbullar

The Wine Company Selection – 2015 Rosso di Toscana IGT, artikel-nr: 291376, 99 kr
Korv, skinka och köttbullar kräver ett milt men samtidigt smakrikt vin som kan mäta sig med styrkan i senapen som ofta äts till. Detta toscanska vino rosso är ett resultat av omsorgsfullt utvalda druvor som förädlats på ett skonsamt sätt. The Wine Companys vinexperter garanterar en hög kvalitet och mycket smak för pengarna. Rosso di Toscana har en intensiv doft av mogen frukt med inslag av ceder. I gommen framträder typiska aromer av saftiga surkörsbär tack vare Sangiovesedruvan som spelar huvudrollen i cuvéen. Dessutom en mild träton och en fin syra.
Karaktär: fruktigt & smakrikt.
Passar till: medelkraftiga vegetariska rätter, samt julskinka, pastej, prinskorvar och köttbullar.

 

Ris a la Malta
Marqués de Sandoval Cava – Brut, Cava DOP. artikel-nr: 762476, 99 kr
Att servera mousserande till desserten är ett trevligt sätt att avsluta en måltid. Till en krämig och mjuk dessert som Ris a la Malta passar lite bubblor alldeles ypperligt. Ett glas mousserande mot slutet av måltiden är också ett bra sätt att pigga upp gommen efter kvällens alla smaker. Söder om Barcelona ligger regionen Penedès med sina krithaltiga kalkstensjordar. Härifrån kommer Spaniens berömda mousserande vin cava som framställs genom traditionell flaskjäsning. Marqués de Sandoval är en klassisk cava som bjuder på friska och fruktiga aromer av kvitten, mogna äpplen och citrusskal. Det är elegant med en fint pärlande struktur och en lång eftersmak.
Karaktär: friskt & fruktigt.
Passar till: aperitif till vegetariskt, ost, fisk och skaldjur.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar