Meny
Vinregioner

Bordeaux – Det finns så mycket att upptäcka!

Tradition möter innovation

Sakta men säkert håller en ny generation vinodlare på att ta över vid rodret. Kvinnor och män från kända vinfamiljer som praktiskt taget vuxit upp på vinbergen, studerat vinodling på högskolan i Bordeaux och rest runt i regionen för att samla intryck. När de nu återvänder är de fulla av idéer och nytänkande, men vårdar också de gamla traditionerna. De framställer vin som förändrar den klassiska bilden av Bordeaux – allt från torra vitviner och fruktiga roséviner till lättdruckna och tillgängliga rödviner.

Genuina viner för genuina människor

Idag vill vi ha viner som vi kan njuta av direkt och som passar i många situationer. Allt mer sällan långlagras vin i källare för att endast öppna vid speciella tillfällen. Den utvecklingen har även vinodlarna i Bordeaux tagit fasta på. Regionens moderna viner – såväl vita som roséviner och röda – passar perfekt till olika maträtter och kök, och gör en gång för alla upp med myten om att bordeauxviner är avsedda för högtidliga tillfällen och särskilt exklusiv mat. De nya vinodlarna vet att stora viner föds på vinbergen och inte i källarna. Därför lägger de sitt krut på att få fram druvor av högsta kvalitet. Skickligt utnyttjar den teknik som finns till hands för att hjälpa druvorna till optimal mognad. I källaren däremot begränsas arbetet till ett minimum och varje vin ges i stället möjlighet att utveckla sin egen karaktär.

Topplistan över städer 2017

I guideboken ”Lonely Planet” hamnade Bordeaux på första plats av städer som man absolut bör besöka under 2017 – och det med all rätt. Staden vid franska Atlantkusten är ett eldorado för alla gamla och unga vinälskare och gourmander. Universitetet är populärt både bland inhemska och utländska studenter. Stadens historiska centrum med sina imponerande byggnadsverk är sedan 2007 med på UNESCO:s världsarvslista och lockar miljontals besökare varje år. Här har vackra gamla byggnader restaurerats och återställts till sin forna glans. Tidigare ödsliga kvarter som Chartrons har väckts till liv igen genom en ny generation av butiker för design, mode och specialartiklar. I början av juli 2017 invigdes den nya tågförbindelsen LGV sydväst som binder samman staden med det europeiska höghastighetsnätet och minskar restiden mellan Bordeaux och Paris till bara två timmar. Ett nytt spårvagnsnät avlastar citytrafiken och det populära promenadstråket längs Garonnefloden domineras inte längre av tomma lagerhallar, utan av inhemska invånare och turister som njuter av platsen. Garonnefloden kan korsas antingen till fots på någon av broarna eller med en vattentaxi, små katamaranfärjor, som tar besökare från ena sidan till den andra.

Upptäck det nya Bordeaux

För några år sedan var Bordeaux mest känt för sina exklusiva och stjärnprydda restauranger. De finns fortfarande kvar, men även här är en ny generation på väg att ta över. Allt fler s.k. ”néo-bistrots” – små prisvärda lokaler där unga, motiverade kockar värnar om färska regionala råvaror i sina menyer. Även shoppingälskarna har mycket att hämta i Bordeaux. Eleganta butiker, antikvitetsaffärer, gallerier och välsorterade vinhandlare erbjuder allt som hjärtat kan begära. Ett populärt mål för såväl lokalinvånare som turister är veckomarknaderna med allt från färsk frukt och grönsaker till nyfångad fisk, regionala kött- och charkuterivaror och inte minst franska ostar. I en stad som lockar studenter, turister från hela världen och semestrande fransmän finns det givetvis många tillfällen att fira och ha kul. I juni varje år anordnas vinfestivalen Bordeaux Fête le Vin. Det är en färgsprakande tillställning som förenar kultur, musik, teater, matkonst och en seglingsregatta. Besökarna ges tillfälle att lära känna regionala viner och uppleva den unika känslan Savôir Vivre – inom staden eller på något av slotten som omger den. Även inom nattlivet har Bordeaux mer att erbjuda än många andra franska storstäder. Varje kväll slår barer, klubbar och dansställen upp sina portar för besökare som kan njuta av ett glas bordeaux, svinga dansbenet och låta kvällen klinga ut på ett avslappnat sätt.

Cité du vin

En särskild höjdpunkt längs strandpromenaden vid Garonnefloden är det unika och interaktiva museet ”Cité du Vin” som slog upp portarna sommaren 2016. Här kan besökarna göra en djupdykning i vinets värld med alla sinnen. Man lär sig om vinodlingens historia i Bordeaux och om arbetet i vinkällarna, på vinslotten och hos vinhandlarna. I en del av museet kan man på egen hand uppleva vinets aromrikedom genom att se, dofta och smaka. Cité du Vin och dess 55 meter höga fasad i glas är ett arkitektoniskt mästerverk och har redan kallats för vinvärldens svar på Guggenheimmuseet.

Snabbfakta

I Bordeaux finns drygt 6 300 vinodlare, dvs. betydligt fler än de kändaste husen vars namn genast förknippas med regionen.

Fyra av fem lantbrukare är verksamma inom vinodling.

56 % av odlarna driver små familjeföretag.

Den genomsnittliga odlingsarealen är 17,6 hektar

Sedan mer än 20 år bedrivs dessutom ett aktivt hållbarhetsarbetet inom vinodlingen i Bordeaux. Under 2016 var mer än 55 % av vinregionen Bordeaux engagerad i miljöåtgärder.

Tre frågor och svar om Bordeauxviner

Vad ska jag tänka på när jag köper vin?

Det viktigaste är att du tycker om vinet. Det finns inga regler! Prova helt enkelt olika viner tills du hittar just din favorit.

Är bordeauxviner alltid dyra, tunga och röda?

Nej, det finns fantastiska bordeauxviner i prisklasser från 50 till 300 kronor. Det handlar både om lagrade och unga rödviner, fruktiga roséviner och friska, torra vitviner.

Vid vilka tillfällen passar det att dricka ett bordeauxvin?

När som helst och överallt! Vinerna från Bordeaux är enormt mångfacetterade. De kan serveras som aperitif eller drickas till maten, passar perfekt att ge bort eller att servera vid festliga tillfällen.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar