Meny
Druvsorter / Frankrike / Kul/Bra att veta / Vin & Mat / Vinregioner

En livsnjutarresa från Nîmes till Perpignan!

 

Languedoc-Roussillon är ett utmärkt val för den som vill göra en längre vinresa. Mellan förtrollande städer, längs medelhavskusten och genom ett hav av vinodlingar. Vi inleder vår resa längst österrut i regionen, i Nîmes. Här har den romerska kulturen lämnat tydliga avtryck efter sig. I stadens centrum tronar den antika amfiteatern och här finns även andra spår efter romarna, exempelvis ett välbevarat tempel från den augustinska tiden. Som kontrast bjuder staden även på moderna inslag som Carré d’Art, designat av Norman Foster, och Musée des Beaux-Arts. Efter det obligatoriska kulturinslaget rekommenderas en kvällspromenad genom den gamla stadsdelen till någon av stadens många restauranger. Till en tallrik ”brandade de Nîmes”, det vill säga stock- eller klippfisk och potatismos, passar naturligtvis ett vitt vin från Costières de Nîmes AOP, framställt av druvor som clairette eller grenache blanc. Geografiskt sett tillhör området Languedoc-Roussillon, enligt vinlagen ingår det dock i vinregionen Rhone. Men för en äkta vinälskare är detta fullständigt irrelevant. När kulturhungern har stillats är det dags för en kort avstickare till nationalparken ”Parc national des Cévennes”. Det här området är känt för sina kastanjer och sin söta lök, som man gärna använder för att tillaga en god löksoppa, ”soupe à l’oignon doux”. Välj vägen via Alès så är du snart framme i den artrika parken. Från de högsta bergstopparna, däribland Mont Lozère, är utsikten fantastisk över dalar, slätter och den lilla staden Florac, där parkförvaltningen finns.

 

Inspirationsresa genom Sydfrankrike.

Inspirationsresa genom Sydfrankrike.

Vidare mot Medelhavet från nationalparken

Efter nationalparken fortsätter resan i riktning mot Medelhavet. Montpellier är en av få franska städer som inte har något romerskt arv att visa upp. Det är dock inget som staden lider av. Detta är regionen Occitaniens huvudort och traktens största stad, en metropol med en rik kulturskatt och ett sprudlande studentliv. Montpellier ligger ett stycke in från kusten, men här finns laguner och stränder som erbjuder fina badmöjligheter under sommaren. Montpellier vet hur man gör ett intryck. Operahuset ”Opéra Comédie”, museet ”Carré Sainte-Anne” och naturligtvis även själva gatulivet gör hela staden till ett enda stort konstverk. Tack vare små butiker och trevliga caféer på exempelvis Rue de Petit Saint Jean – och självklart medelhavsköket – är ett besök i Montpellier ett måste för livsnjutaren. Varje tisdag klockan halv sju, från juni till september, äger vinfesten ”Estivales de Saporta” rum här. Då dukas alla regionens specialiteter fram på samma gång. Viner från Languedoc-Roussillon med t.ex. appellationerna La Clape, Grés de Montpellier och Faugères serveras tillsammans med traktens typiska maträtter: Ostron, skinka, olivolja och ”tapenade languedocienne”, vitt bröd med en pasta av ansjovis, svarta oliver och kapris.

Det är näst intill omöjligt att åka västerut från Montpellier utan att träffa på vinberg längs vägen. På många av regionens vingårdar finns möjlighet att medverka vid en provning av de mycket fina vinerna. Man kan även hyra ett rum för ett par nätter. På hemsidan Sud de France finns många förslag på vägar för den som är ute och ”vinturistar” genom regionen, och även tips på de bästa vingårdarna för ett par nätters inkvartering. Några av dem ligger endast ett stenkast från Montpellier. Priset per natt varierar kraftigt och därför bör man på förhand kontakta vingården för prisuppgifter och även om möjligt boka långt i förväg.

 

Vinodling i närheten av Banyuls.

Vinodling i närheten av Banyuls.

Från Montpellier till Narbonne

Via Béziers kommer man snabbt fram till Narbonne. Längs vägen kan man besöka Bonfils vingård i Domaine de Cibadies. Här rekommenderas en vinprovning eftersom en del av vinerna är förstklassiga chardonnayviner från familjeföretagets 50 hektar stora odling. Narbonne snålar inte med charmen. Stadens kulinariska centrum är de över hundra år gamla saluhallarna. Här kan man förse sig med färska kryddor som timjan och rosmarin. Passa på att köpa oliver, framför allt lucquesoliver, som endast odlas här i Languedoc och är ovanligt saftiga och köttiga. Köp gärna några extra eftersom de passar utmärkt som drinktilltugg under den fortsatta resan genom havet av vinberg. Fina viner finns det gott om såväl på marknaden som på restaurangerna. Förutom de regionstypiska lantvinerna erbjuds naturligtvis även viner från Grand-Cru-lägen, däribland viner av högsta kvalitet från Corbières och AOP Languedoc-Quatourze.

 

Vinodling i Corbières

Vinodling i Corbières

 

Något man inte bör missa är att besöka klostren runt omkring Narbonne. Även klostret Fontfroide deltar nämligen i ”Festival des Abbayes d’Occitanie” och bjuder in till en kväll med klassisk musik innanför medeltidsmurarna. Efter konserten dukas naturligtvis typiska specialiteter från Languedoc fram. Andra festivalorter är Saint-Gilles klosterkyrka och det kungliga slottet Collioure, för att bara nämna några.

 

Välgörande för kroppen – och för själen

Medelhavsvärlden är inte bara välgörande för själen, utan påverkar även det fysiska välbefinnandet. Ljuset, havet och maten ingår även i speciella hälsoerbjudanden. Här är inte det holistiska synsättet en trend utan snarare en tradition. Hälsoerbjudanden finns inte bara på speciella hotell, utan kan även tas med hem i form av krämer och på flaska. Framför allt aromaterapin har en lång historia i Languedoc. De kryddor som är typiska för regionen, och som växer som ogräs överallt här, spelar en viktig roll. Man kan även köpa biprodukter som propolis, ett bikitt med antibiotiska egenskaper som säljs i form av sirap, pastiller och sprayer. Lika omfattande är utbudet av välgörande produkter framställda av olivolja och havssalt, ”fleur de sel”, som ofta blandas med lavendel och används som badsalt.

 

Etang de Thau

Etang de Thau

 

Från Narbonne till Carcassonne

Vår livsnjutarresa slutar dock inte efter Narbonne. Den soltörstiga kan njuta av ett par dagar på stranden och koppla av under den azurblå himlen. Storstadsturisten reser vidare till Toulouse och för den som är intresserad av medeltidskultur går färden vidare till Carcassonne. Även här i västra Frankrike finns det något för alla smaker.

Carcassonnes gamla murar ligger bara drygt fyrtiofem minuters bilfärd från Narbonne. Här rekommenderar vi en långpromenad genom den gamla stadsdelen. Katarerna, en kristen sekt från 1200-talet som hade sin viktigaste bas här, har nämligen lämnat många spår efter sig. Och när man ändå är här bör man åtminstone besöka ”Les Vignobles Foncalieu”, en vinproducent som finns representerad på flera håll i Languedoc, men vars huvudsäte ligger i Arzens i närheten av Carcassonne.

 

Vinodling och landskap.

Vinodling och landskap.

Perpignan – Hjärtat i Roussillon

Perpignan är Roussillons största stad och är en stad med lång historia. Den har till och med varit Kataloniens huvudstad. På gatorna hör man fortfarande katalanska talas och de iberiska influenserna märks överallt, framför allt i köket. Här serverar man sniglar på katalanskt vis och ”les bougnettes”, katalanska korvar. Även fiskälskaren kan få sitt lystmäte uppfyllt genom att beställa ”bullinade”, Kataloniens motsvarighet till bouillabaisse. Roussillon är muscat- och grenachedruvornas land. Här finns det många vingårdar av hög kvalitet, vilket är tydlig i barerna och på restaurangerna. Inte långt härifrån, i Nyls-Ponteilla, ligger Domaine du Mas Becha. Charles Pérez är inte bara känd för sina utsökta viner utan även för sina snygga vinetiketter. Producenten framställer mestadels cuvéer av grenache, syrah och mourvédre, men även muscatviner. Vilket vin du än väljer från den här vingården kommer att förgylla den sista kvällen av denna vinresa genom Languedoc-Roussillon.

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar