Meny
Från jord till bord / Italien / Vingården / Vinmakare / Vinregioner

Farnese Vini och Syditaliens uppgång!

Apulien – Italiens fantastiska klack

Längst ner i södra Italien hittar vi det vackra Apulien som utgör klacken på den italienska stöveln. Det är en fascinerande region. Traditionellt fattig jämfört med Norditalien, men samtidigt rik på bördiga jordar, vackra stränder, kulturliv och kokkonst. Apulien var tidigare ganska okänt som turistmål, men allt fler lockas nu av den vackra kuststräckan med 800 km rena, vita sandstränder. Inåt landet finns vackra landmärken som de hundratals år gamla olivlundarna, det mytomspunna slottet Castel del Monte och Trulli, små runda hus i sten med spetsigt tak. Ett annat givet besöksmål är halvön Salento. Här lockar Lecce, huvudort för den italienska barocken, med en fascinerande arkitektur och ett stadsliv tydligt präglat av ”la dolce vita”. Apuliens kök är rustikt och lantligt med fokus på färska och närproducerade ingredienser. Merparten av regionens produkter som durumvete, tomat, kronärtskocka, bondbönor, zucchini, fänkål, paprika, skaldjur och lamm tillreds till förbluffande enkla, men autentiska och smakrika rätter.

 

 

Abruzzo – vilt bergslandskap och utmärkta stränder

Abruzzo som rymmer Italiens högsta bergsmassiv Gran Sasso lockar inte bara vinodlare utan också turister. Såväl skidentusiaster som vandrare njuter av bergslandskapet i regionens nationalparker som bjuder på allt annat än traditionell massturism. Här finns faktiskt både varg och björn. Även de som föredrar hav och stränder har mycket att hämta i Abruzzo. Längs kusten hittar vi inte mindre än elva blåflaggade områden som håller utmärkt vattenkvalitet och det är fler än någon annanstans i Italien.

 

 

Stora viner från stora regioner

Farnese Vini är ett resultat av en vision som delades av två lokalpatriotiska vinentusiaster från syditalienska Abruzzo. Camillo De luliis utvandrade från Italien till Storbritannien där han arbetade för ett stort italienskt vinföretag. Under vistelsen utomlands väcktes hans längtan efter hemtrakterna och tankar på att exportera moderna kvalitetsviner med den omisskännliga karaktären av Abruzzo till England. De luliis visste att han kunde övertyga den internationella vinmarknaden, men han behövde en tillförlitlig partner som kunde få med vinodlarna i Abruzzo. Valet föll på tävlingscyklisten Velentino Scotti vars familj bedrivit vinodling i Abruzzo i flera generationer. Tillsammans grundade Camillo de luliis och Valentino Scotti år 1994 företaget Farnese Vini. De stora framgångarna för vinerna från Abruzzo motiverade i sin tur tävlingsmänniskan Scotti till nya utmaningar. I Apulien, som redan var en etablerad vinregion men kämpade med ett negativt rykte om massproduktion, lyckades Scotti och hans medarbetare ge de inhemska druvsorterna en ny glanstid. Fler projekt följde och Farnese Vini expanderade snabbt. Idag producerar företaget drygt 100 olika viner i sex av Italiens sydligaste vinregioner: Abruzzo, Apulien, Kampanien, Sicilien, Toscana och Basilicata. Farnese Vini har ingen egen tillverkningsanläggning utan samarbetar med olika partner.

 

 

Autenticitet och perfektion – Farnese Vini uppmärksammar inhemska syditalienska druvsorter

Åtta vintillverkare i sex regioner utgör idag basen för Farnese Vini som på bara några år utvecklades till ett av de ledande exportföretagen i Syditalien med en produktion på drygt 14 miljoner flaskor. Men den som tror att den stora volymen innebär att kvantitet sätts före kvalitet misstar sig. Tvärtom är det kvalitet, hängivelse och omsorg om detaljer som genomsyrar hela produktionen och som lagt grunden för den imponerande tillväxttakten. Farnese Vini har tagit som sin uppgift att lyfta fram de bästa egenskaperna ur inhemska druvsorter i respektive region och producerar viner med en tydlig terroir prägel. För att leva upp till de höga kvalitetsanspråken investerar företaget i modern teknik och kvalificerade medarbetare. Man har 13 anställda önologer – alla unga, motiverade och med en gedigen internationell utbildning. Teamet leds av stjärnduon Filippo Baccalaro och Alerberto Antonini.

Hos Farnese Vini värdesätts autenticitet och man använder druvsorter som är inhemska för respektive region: montepulciano d’Abruzzo i Abruzzo, primitivo och negroamaro i Apulien, aglianico del vulture i Basilicata, fiano i Kampanien och slutligen nero d’avola på Sicilien. Av dessa druvor produceras olika vinserier som ger uttryck för terroiren, druvsorten och karaktären i Farnese Vinis odlingsregioner. Tack vare den stora mångfalden kan var och en som uppskattar syditalienska viner hitta sin favorit i Farnese Vinis produktion.

 

 

Gran Sasso och Fantini – smakrika höjdpunkter från bergen i Abruzzo

Abruzzo är hörnstenen för företaget Farnese Vini och deras exklusiva vinserier Gran Sasso och Fantini. Namnet Gran Sasso som kan översättas till ”stor klippa” syftar på ett bergsmassiv i provinsen Teramo. Den imponerande bergskedjan pryder inte bara etiketten på vinerna, utan står också som en symbol för deras styrka och elegans. Det är de italienska druvsorterna montepulciano d’abruzzo och Primitivo, tillsammans med sangiovesedruvan som har sitt ursprung i Toscana, som ger de röda Gran Sasso-vinerna deras fyllighet och intensiva frukt. Det vita vinet av trebbiano har en lättsam karaktär, lika mångfaldig som odlingsregionen Abruzzo. Alla druvor till Gran Sasso-vinerna handplockas från regionens mjuka kullar och sträva klippor. Kalk-, sand-, kisel- och lerjordar, stora temperaturskillnader mellan dag och natt, varma somrar och kalla vintrar gör vinerna egensinniga, kraftfulla och fylliga. Det gäller inte minst Farneses Fantini-serie som utgår från de bästa druvorna i Farnetodalen och andra prestigefulla vinområden i bergsregionen Abruzzo. Motivet bakom urvalet är att skapa ”friska, tillgängliga och aromatiska viner för unga, dynamiska vinälskare”. Alla Fantini-viner – vitt, rött, rosé eller mousserande – innehåller typiska syditalienska druvsorter och återspeglar terroiren i Abruzzo. De är okomplicerade och tillgängliga viner som passar för nästan alla tillfällen, såväl till vardags som till fest.

 

 

Zolla och I Muri – styrka och hetta under Apuliens sol

Apulien, eller Puglia som regionen också kallas, är klacken på den italienska ”stöveln” och tillika landets största vinkällare. Tillsammans med Sicilien producerar man mest vin i landet och förutsättningarna är goda. Apulien har heta somrar, milda vintrar och tunga ler- och kalkjordar. En idealisk miljö för solälskande rödvinsdruvor som ger fylliga, kraftiga och karaktärsfulla viner med mycket frukt och tydliga tanniner. Farneses samarbetspartner Vigneti de Salento finns på halvön Salento i Apulien. Här i sydöstra hörnet av Italien produceras de prisbelönta vinkollektionerna Zolla und I Muri. Zolla är det yttersta beviset på att även Apulien, som länge var mest känt för dussinviner, kan producera vin av hög kvalitet. De fyra vinerna i kollektionen är flerfaldigt prisbelönta och förenas av en karaktärsstyrka och hetta som är kännetecknande för regionen. De framställs i klassisk stil av de regiontypiska druvsorterna primitivo, negroamaro och malvasia nera, och förekommer ibland i saftiga, fylliga cuvéer tillsammans med merlot. Alla fyra viner passar perfekt till typiska italienska rätter som viltragu, vällagrad pecorino eller salsiccia. Utöver serien Zolla står Vigneto de Salento även bakom den eleganta kollektionen I Muri. I Muri är en uttrycksfull kvartett av utvalda viner – en frisk vit cuvée, ett fruktigt rosé, ett kryddigt negroamaro och ett primitivo med mycket kropp. Seriens främsta målgrupp är unga vinälskare som vill njuta av gott vin till rimliga priser.

 

 

Kvalitet till rätt pris – internationellt prisbelönta viner

Farnese Vini lyckas på ett imponerande sätt lyfta fram potentialen i den syditalienska vinregionen. Och det uppmärksammas! Farnese-teamets framgångsrika arbete tilldelas ofta bästa betyg av internationella vinkritiker och vinerna har vunnit många nationella och internationella utmärkelser. Bara de senaste åren har företaget tilldelats minst 30 guldmedaljer och prispokaler världen över. Under åren 2005, 2006, 2007, 2016 och 2017 utsågs Farnese Vini till årets bästa italienska vinproducent av den kände vinkritikern Luca Maroni som ger ut den italienska vinguiden Guida dei Vini Italiana. Samma utmärkelse fick Farnese vid årets upplaga av internationella Mundus Vini Award, en av de mest prestigefulla vintävlingarna i världen. Fackmagasin och -tidningar i hela vinvärlden rapporterar regelbundet i svallande ordalag om framgångarna och kvaliteten på vinerna från Farnese Vini. Hemligheten framför andra tycks vara den enastående kvalitet man ger för pengarna och som man lyckas upprepa gång på gång. En sak är klar – vi har mycket att tacka Camillo De Iuliis och hans partner Valentino Scotti för. Mycket tack vare dessa två visionärer är vinerna från Abruzzo och Apulien idag internationellt erkända och konkurrenskraftiga. Fler viner från Apulien hittar du här.

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar