Meny
Druvsorter / Vinländer / Vinregioner / Vinskola

Vinlandet Österrike

De senaste 30 åren har ett litet land i Europa slagits sig in bland världens stora och berömda vinregioner – Österrike. Inget annat vinland och ingen annan region i den gamla eller nya världen har upplevt en lika stark utveckling som den lilla alprepubliken. Fortfarande på 1980-talet svärmade världens alla vinälskare runt burgundiska chardonnay, stora bordeauxviner och ljuvliga viner från Toscana. Idag handlar lika euforiska uttalanden om grüner veltliner från Niederösterreich, sauvignon blanc från Steiermark eller zweigelt och blaufränkisch från Burgenland.

En annan stor förändring i det nya vinlandet var införandet av kvalitetsbeteckningen DAC . Därigenom knyter Österrike an till en lång tradition av ursprungsbeteckningar för vin som sedan länge används i Bourgogne, Rioja och Chianti Classico. Högst upp finns vinerna med klassificeringen DAC Reserve. Denna beteckning introducerades först i den s.k. Weinviertel, snart följde andra regioner och inom kort omfattades även rödvinerna i Burgenland.

Wien

 

”FAKTARUTA”

Visste du att …

Österrike har 46 000 ha vinodlingsareal och hela 4 300 tappningsställen? (Jämförelse: Australien har 164 000 ha och 2 000 producenter.)

de viktigaste vitvinsdruvorna är grüner veltliner (14 423 ha), welschriesling (3 338 ha), riesling (1 986 ha)?

de viktigaste rödvinsdruvorna är zweigelt (6 426 ha), blaufränkisch (3 009 ha) och blauer portugieser (1 263 ha)?

man i Österrike värdesätter tradition, modernitet och hållbarhet framför annat?

Wien är den huvudstad i världen som har mest vinodlingsareal i direkt anslutning till staden (637 ha)?

klimatet påverkas av tre komponenter – sval luft från norr, ett varmt pannoniskt klimat och ett milt medelhavsklimat?

10 % av vinodlarna i Österrike bedriver ekologisk odling?

 

 

”ÖSTERRIKES VINKARTA”

Vingårdskarta

 

”BOUTIQE-REGIONEN WACHAU ÄR FÖREGÅNGARE I VINODLINGENS NYA TIDSÅLDER“

Den här utvecklingen sker inte av en händelse! På 1980-talet gick det en stormvåg genom det lilla landet med utgångspunkt i den lilla boutique-regionen Wachau (1 344 hektar) där man grundade föreningen VINEA WACHAU som stod för stenhårda och kompromisslösa kvalitetsstandarder. Kvalitetsrörelsen nådde snart ut till andra regioner från Kamptal och Kremstal i nordligaste Niederösttereich till Burgenland och Steiermark längre söderut. Det finns knappt något annat land med så många hårt arbetade vinodlare som skapar så många innovationer och presenterar så kreativa idéer på så liten yta. I öster odlas druvor på knappt 47 000 hektar, men på den ytan finns det omkring 15 000 vinodlare. Det innebär drygt tre hektar odlingsyta per odlare. Men vad betyder statistik egentligen.

Wachau

 

 ”DRUVSORTEN MED DEN KARAKTERISTISKA  PEPPPRIGHETEN – GRÜNER VELTLINER TAR ÖVER VÄRLDEN”

Superstjärnan bland Österrikes druvsorter är och förblir grüner veltliner, en druvsort som främst odlas i Wachau, Kamptal, Kremstal och Weinviertel – samtliga regioner norr om Wien. I skiffer-, urstens-, vittrings- och lössjordarna här blir resultaten enastående. Utanför Österrike förekommer druvsorten nästan inte alls. Cirka en tredjedel av odlingsytan i Österrike upptas av grüner veltliner och det produceras både drickvänliga, friska vardagsviner och förstklassiga viner med en stortartade åldrande- och lagringspotential, fullt jämförbara med de bästa chardonnayvinerna från Bourgogne.

Ytterligare uppsving fick grüner veltliner-druvan genom DAC-bestämmelsen. DAC, eller ”Districtus Austriae Controllatus”, tilldelar Grüner Veltliner en druv- och områdestypisk smakprofil.

 

Kamtal |

Kamtal |

”RIESLING PÅ VÄG ATT VAKNA UR SIN TÖRNROSASÖMN”

En annan viktig druva som odlas på betydligt mindre areal är riesling och de österrikiska vinodlarna är kända för att producera vin i samma klass som sina kolleger i Tyskland eller Alsace.

 

”SAUVIGNON BLANC, MORILLON M.FL.

Ett riktigt vitvinsparadis är Steiermark i söder med drygt 4 633 hektar odlingsareal fördelat på de tre underregionerna Vulkanland, Südsteiermark och Weststeiermark. Vinodlarna i Steiermark står för friska, intensivt fruktiga och finessrika sauvignon blanc-viner som framförallt för tankarna till de klassiska sauvignon blanc-regionerna vid Loirefloden. Andra nämnvärda druvsorter är gul muscat, chardonnay (som här kallas morillon), gewürztraminer, weißburgunder och welschriesling. Den österrikiska welschriesling-druvan är för övrigt ett imponerande alternativ till pinot grigio, men fortfarande relativt okänd utanför landets gränser.

 

Södra Steiermark

 

”RÖTT VIN? – ENDAST I BURGENLAND!”

I östra Österrike hittar vi Burgenland omkring Neusiedlersjön och nära gränsen till Ungern. I detta område har ett unikt rödvinsparadis utkristalliserats. Eleganta, välstrukturerade zweigelt och sammetslena blaufränkisch används här i originella och autentiska viner som inte har mycket gemensamt med vanliga vanliga merlot m.fl. Men självklart kan vinodlarna i Burgenland även hantera de internationella storheterna. Deras cuvéer av cabernet sauvignon, syrah och merlot, med eller utan inslag av blaufränkisch eller zweigelt, håller en mycket hög klass och har fått ett enormt gensvar i den internationella vinvärlden.

 

Burgenland

Burgenland

 

”HÄR FINNS NÅGOT FÖR ALLA”

Den fantastiska utvecklingen inom Österrikes vinodling handlar förstås inte bara om vinodlarna, utan också om fantastiska jordar och ett idealiskt klimat. Det är flera faktorer som tillsammans gör klimatet i östra Österrike idealiskt för vinodling. För det första är klimatet milt och lagom varmt, och det faller relativt lite nederbörd. Varma vindar från de ungerska slätterna avlöses i norr av kalla luftströmmar från det Böhmiska massivet. I Steiermark bidrar den kalla Alpluften till särskilt karaktärsfulla viner. Svalkande vindar tar fram friskheten i vinet och ger fina mineraltoner. Klimatet i Burgenland regleras bland annat av den stora vattenytan på Neusiedlersjön, som ger svalka under varma dagar och fungerar som en värmereservoir när det är kallare. Så skapas enastående viner. Det finns bara en hake – Österrike är ett litet land och det finns aldrig tillräckligt av de fantastiska vinerna!

 

Weinviertel |

Weinviertel

 

 

  ”VIN FÖRENAR MÄNNISKOR”

Österrike har idag en given plats på världskartan över stora viner tack vare landets många passionerade och innovationsrika vinodlare. En resa genom vinregionerna är alltid ett nöje och merparten av vingårdarna tar gärna emot besökare. Vill du uppleva äkta österrikisk vinkultur på annat sätt är det en god idé att bege sig till något av alla utskänkningsställen i och runt Wien herum eller i de områden där vin odlas – njutning garanterad!

 

Vinpartner till Österreich Wein Marketing ÖWM

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar