Meny
Frankrike / Mousserande viner / Vinmakare / Vinregioner / Vintips

Champagne Bollinger – Kraftfullt bubbel för 007 och andra champagneälskare

”Och vinnaren är…..Susanne Berglund Krantz!”

Året var 2003 och på scenen på Älvsjömässan, där Vinordic (den stora svenska vinmässan) ägde rum, stod vi 3 finalister och väntade på annonseringen av vinnaren i Årets Lily Bollinger eller som tävlingen egentligen heter, Lily Bollinger Award. Tävlingen som korar Sveriges bästa kvinnliga sommelier. Det var ett härligt ögonblick efter att ha genomgått skriftliga teoriprov, skriftliga och muntliga blindprovningar samt praktiska moment inför publik. På scenen rullades den fina, röda Kronancykeln in som var en del av vinsten. Madame Lily Bollinger var känd för sin idoga kvalitetssträvan och cyklade varje dag runt sina vingårdar för att inspektera druvorna, vilka är råmaterialet för den världsberömda champagnen. Vinstcykeln symboliserade således Madame Bollingers dagliga, noggranna vingårdskontroll.

Den andra och bästa delen av vinsten bestod av en resa till Champagne med besök hos Bollinger inkluderat deltagande i ”Vins Clairs” som består av en provning av alla stilla basviner från senaste skörden, som tillsammans i avvägda delar ska bli helheten Bollinger Special Cuvée, det vill säga Bollingers huschampagne eller standardcuvée om man så vill. Förstås innebar resan även vingårdsvandringar, källarbesök, provningar av färdiga champagner, champagneluncher och middagar.

Med flyg till Paris och hyrbil vidare österut på motorvägen mot Reims anländer vi Champagnedistriktets Montagne de Reims vilken är en av de 3 viktigaste delregionerna. Landskapet utanför bilfönstret är böljande, men än så länge, vid vårt tidigvårliga besök, ligger vingårdarna i vintervila. Vi skådar vinrankor vart vi än vänder blicken och tar del av det svala klimatet man här klassas som i vinsammanhang. Vi checkar in på hotellet i katedralstaden Reims och svidar om till den första middagen där värdarna är representanter från huset Bollinger. Maträtterna ackompanjeras såklart genomgående av champagne av olika stil och kvalitet, eftersom champagne är ett strålande måltidsackompanjemang. Kvällen blir en perfekt inkörsport till vistelsens fantastiska upplevelser.

CHAMPAGNE

Distriktet (appellationen) täcker alla mousserande viner men delas in i framförallt 3 delregioner, ovan nämnda Montagne de Reims i norr, Vallée de la Marne i mitten och Côte des Blancs i söder. Klimatet är svalt kontinentalt med fuktig influens från Atlanten, vilket innebär ett marginellt klimat inom vinodling. På grund av detta beskärs rankorna lågt enligt gällande regler. Faror är vårfrost och riktigt kalla vintrar, men som sagt, det globala klimatet är i förändring och det gäller även detta nordliga distrikt. Champagnedistriktet är beläget på krit- och kalkrik jordmån vilket ger bra dränage, mineralitet och elegans till vinerna. De 3 dominerande druvsorterna är chardonnay som ger finess till vinet, pinot noir som står för ryggraden och kraften samt pinot meunier som ger vinet sin fruktkaraktär.

Bubblorna i vinet som först ansågs vara en defekt framkallas vid den andra jäsningen av ett stilla basvin. Den andra jäsningen sker i flaskan som det säljs i (förutom när det gäller de väldigt stora buteljtyperna) enligt den traditionella metoden.

Romantic Champagne for Two

CHAMPAGNE BOLLINGER

Huset är beläget i Vallée de la Marne (Marnedalen) i staden Aÿ där det legat sedan starten år 1829. Athanase de Villermont som ärvde den fantastiska familjeegendomen i Aÿ, såg tidigt potentialen för att starta en champagnefirma. Aristokrat som han var förbjöd dock lagen honom att syssla med handelsaffärer. Han träffade Joseph Bollinger från Tyskland som befann sig i området för att lära sig om handeln av champagne samt Paul Renaudin, vinälskare från distriktet. Renaudin-Bollinger & Cie blev således grunden till ett av världens mest berömda champagnehus.

1837 gifte sig Joseph Bollinger med Athanases dotter Louise-Charlotte vilkas båda söner så småningom tog över produktionen. Trots vinlusens härjningar och första världskriget lyckades bröderna Joseph och Georges Bollinger övervinna husets största utmaningar. Vingårdsarealen utvidgades och 1920 tog Georges son, Jacques, över stafettpinnen och vältalig i engelska språket som han var kunde exporten och Bollingers renommé förstärkas på andra sidan kanalen under hans ledarskap. Jacques styrde huset de kommande svåra åren under andra världskriget och som borgmästare i Aÿ skyddade han plikttroget sin härkomststad.

1923 gifte sig Jacques med Elisabeth ”Lily” Bollinger, som blev företagets mest kända profil och sedermera blev dess ordförande under 30 år. Blott 42 år gammal blev dock Lily änka. Men utan minsta tvekan kastade hon sig in med hull och hår i sin nya roll som ledare för Bollingers champagnehus. Denna slipade affärskvinna med naturlig charm och social begåvning utvecklade firmans världsrykte och excellens under sitt ledarskap. Lily Bollinger var dessutom perfektionist och kvalitetsivrare därav sin noggranna dagliga kontroll av vinrankorna.

Efter Lily Bollingers död har huset fortsatt att styras av familjemedlemmar. 1994 tog Ghislain de Montgolfier, grundaren Joseph Bollingers sonsons son, över progressionen av firman.

2008 har dock firman utsett en ordförande som inte är familjemedlem att fortsätta utvecklingen av produktionen.

Bollinger - Cellar master Giles Desoote

Bollinger – Cellar master Giles Desoote

Bollinger innehar 165 hektar egna vingårdslägen vilka till största delen är Grand- eller Premier Cru klassificerade och täcker 60% av husets druvbehov. Dominerande druvsort i Bollingers viner är pinot noir (resten är chardonnay och pinot meunier) vilket gör stilen strukturerad, kraftfull och smakrik. Bollinger äger dessutom 2 vingårdar med oympade vinrankor från tiden före vinlusen. Den ena vingården är en ”clos” det vill säga inhägnad av en mur. Här innanför växer de gamla rankorna huller om buller som var brukligt att plantera på den tiden. Rankan nedstucken i jorden utan uppbindning eller exakta avstånd mellan varandra. Sticklingar tas från föregående skörd och planteras. Man vet inte hur rankorna har lyckats stå emot vinlusen men kanhända att muren är en del av svaret eller den sandiga jordmånen. Dessa unika druvor skördas och vinifieras till prestigevinet Vieilles Vignes Françaises som endast utgör en synnerligen liten del av produktionen cirka 3 gånger per decennium.

Första jäsningen hos huset Bollinger sker antingen i ståltank eller i gamla ekfat. Det stora antalet reservevin som bevaras i magnumbuteljer i källarna medverkar till att hålla kontinuitet på husskumpan Special Cuvée, som får vila 3 år med jästfällningen efter den andra jäsningen. Årgångsvinerna får ligga betydligt längre. Utöver standardchampagnen Special Cuvée produceras Grande Année, Bollinger RD (recemment degorgé, det vill säga ”nyligen degorgerad”), Rosé och Grande Année Rosé.

COTEAUX CHAMPENOIS

I Champagne tillverkas också en mycket liten del stilla viner vilka inte ingår i appellationen AOP Champagne utan går under Coteaux Champenois. Förekommer som både vita och röda viner i ganska blygsamma volymer. Men ju större efterfrågan av pinot noir-viner, samt klimatförändringen som gör det lättare att tillverka rödvin, så kanske dessa röda stilla viner kommer att få en större plats i produktionen. (Jämför Alsace!). De här vinerna är på grund av det svala klimatet i Champagne mycket eleganta med hög syra och svalfruktighet och är synnerligen läckra tillsammans med lika eleganta maträtter eller till milda ostar av ko- eller getmjölk.

Bollinger producerar också ett dylikt vin kallat La Côte aux Enfants och är ett rött vin av pinot noir (förstås!) från ett enskilt vingårdsläge i Aÿ.

VINS CLAIRS

Tillsammans med ett antal vinjournalister får vi äran att deltaga i denna speciella provning. Alla stilla basviner från olika vingårdslägen, tankar och fat, från senaste skörden, samt eventuellt reservevin, ska med hjälp av vinkällararmästarens vassa näsa och smaklökar blandas ihop till helheten Bollinger Special Cuvée, som ska smaka likadant från år till år. Basvinerna är bara alkoholjästa, så smaken är ungdomlig och har en extremt hög syra. När källarmästaren har provat igenom kollektionen skall rätt andelar av vartdera vinprov blandas, buteljeras och jäsa en andra gång för att utveckla bubblor. Denna provning sker i mars året efter skörd.

SLUTORD

Jag avslutar 2018 års första bloggpost som jag avslutade 2017 års sista bloggpost med Lily Bollingers bevingade ord och ser fram emot det nya årets alla oprövade vinutmaningar. (Agent 007, James Bond, kan nog stämma in i hennes ord. Bollinger förekommer i ett flertal Bondfilmer.)

 

Jag dricker champagne när jag är lycklig – och när jag är ledsen.

Ibland dricker jag det när jag är ensam. Har jag sällskap anser jag att champagne är självklart.

Jag smuttar gärna på ett glas när jag inte är särskilt hungrig och jag dricker alltid champagne när jag vill ha någonting att äta. Annars dricker jag aldrig champagne.

Utom när jag är törstig. (Madame Lily Bollinger 1899-1977)

Text av Susanne Berglund Krantz

1407D55C68757300D100

Inga kommentarer

    Lämna ett svar