Meny
Spanien / Vinländer / Vinregioner

Spanska viner – Så mycket mer än ”bara” Rioja och Cava!

Jag älskar spanska viner, så pass mycket att jag återvänder till Spanien flera gånger om året för att undersöka alla innovationer i vindistrikten. Dessutom är jag utbildad Rioja Ambassadör på plats hos Consejo Regulador Rioja, det vill säga Riojas vinmyndighet. Jag är också examinerad internationell Sherry-utbildare, även det på plats nere hos Consejo Regulador Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla Sanlúcar de Barrameda. Och som grädde på moset har jag varit med och vunnit lagtävlingen SM i spansk vinkunskap 4 gånger (!), som anordnas av ICEX, spanska ambassadens handelsavdelning. På grund av sistnämnda vinster får jag inte längre ställa upp i den tävlingen. Men jag slutar inte plugga spanska viner för det, för jag föreläser ju fortfarande detta intressanta ämne på Restaurangakademien i Stockholm för blivande sommelierer.

 

Vår i spanska vingården

Vår i spanska vingården. ©gustavofrazao

HISTORIA

Det var Fenicierna, Medelhavets seglande handelsfolk, som ursprungligen kom från Libanon, vilka planterade de första rankorna på spansk mark. Man landsteg i södra Spanien, dagens Andalucía, och anlade staden Gadir, som nu heter Cádiz, samt vingårdar i samma område. Vilken druvsort det handlade om är tämligen oklart, antagligen en röd druvsort, men året var runt 1000 f.Kr. Vidare anlades staden Xera som idag är navet i sherryområdet med namnet Jerez de la Frontera. Sedan följde Romare och andra folk samt Morerna. Som tur var under Morernas långa styre behövdes druvor att torka till russin (sades det i alla fall) så att inte alla vingårdar rycktes upp eftersom religionen inte tillät alkoholförtäring. När vinlusen drabbade i första hand Frankrike tog sig många handelsmän, odlare och vinproducenter över till Spanien och där påverkade vinnäringen genom sina kunskaper vad gäller odling och vinifikation. Detta har satt tydliga spår i Rioja och Ribera del Duero. Spanien var länge känt för sina röda viner men under 1960-talet skedde en så kallad ”vitvinsrevolution” då Miguel Torres den äldre kom tillbaka från vinstudier i Frankrike där han lärt sig att använda temperaturkontrollerade ståltankar vid jäsningen. Detta har gjort att man nu även tillverkar vita viner och roséviner av hög kvalitet i frisk och fräsch, fruktig stil, mot förr oxiderade och trötta viner. Därmed inte sagt att man inte producerar höga kvaliteter av vita viner på traditionellt sätt. För dessa långlagrade vita viner i amerikansk ek kan vara hur komplexa, eleganta och läckra som helst.

©gustavofrazao

©gustavofrazao

GEOGRAFI, KLIMAT, VITIKULTUR, VINIFIKATION OCH JORDMÅN

Spanien delar Iberiska halvön med Portugal. Landet är bergigt och detta ger temperering i både nordligt liggande vinområden såväl som i medelhavsinfluerade vingårdar. I norr skyddar bergen mot nordliga hårda vindar samt regniga Atlantvindar. På östkusten samt i söder ger högre altituder bland bergen betydligt lägre nattemperatur så inte druvorna mognar för snabbt under de varma och soliga sommardagarna. Centrala Spanien är beläget på en högplatå, La Meseta, var kontinentalt klimat råder med varma till heta somrar och svala till mycket kalla vintrar. Nordvästra Spanien, autonomin Galicia, innehar ett maritimt, svalt och regnigt Atlantklimat.

På grund av hetta och torka på vissa håll är rankorna fristående och lågt skurna glest isär, för att spara så mycket som möjligt av den lilla fukten som finns i marken. I nyanlagda vingårdar är däremot för det mesta uppbundna rankor vanligast.

Jordmånen varierar och kan bestå av granit, alluvial, sandsten, järnrik lera, kalksten och krita. Generellt sätt är högre altituder mer kalk- och kritrika.

Vinodling finns även på ögrupperna Baleares samt Islas Canarias, dock sällan skådade på vår marknad tyvärr. De vulkaniska öarna utanför Afrikas kust producerar nämligen mycket bra, vulkanmineraliga viner med stenig och rak karaktär.

Vindruvor i Rioja.

Vindruvor i Rioja. ©AlbertoLoyo

DRUVOR

Spaniens mest kända druva är tveklöst tempranillo som odlas i nästan hela landet. Druvan acklimatiserar sig i olika klimat och jordmån och därför blir karaktären på vinet olika beroende på var den växer. Den har en mängd synonymer såsom tinto fino och tinto del país i Ribera del Duero, tinto de Toro i Toro, cencibel i La Mancha och Valdepeñas samt ull de llebre i Cataluña för att nämna några. Viktig druva är garnacha som anses ha sitt ursprung i Somontano uppe i Pyrenéerna. En druva som klarar av värme och hetta och kan bli till allt från enkelt rosévin i Navarra till rött vin med hög kvalitet i Priorat. Men framförallt ingår den i traditionell Riojablandning. Vidare finns en mängd lokala druvor som röda mencia, listán negro, bobal med flera och vita albariño, verdejo, godello med flera vid sidan av allestädes närvarande cabernet sauvignon och chardonnay.

 

Om jag får lov att plocka ut mina favoriter av spanska vindistrikt ur Spaniens sextiotal appellationer vill jag nämna Jerez, Rias Baixas, Valdeorras, Rioja och Bierzo.

 

SPANSKA VINDISTRIKT

JERÉZ-XÉRÈS-SHERRY Y MANZANILLA SANLÚCAR DE BARRAMEDA

Mitt absoluta favoritområde vad gäller landskap, mat, vin, mentalitet och de vackra katedralliknande bodegorna. I soldränkta Andalucía med influens från både Atlanten och Medelhavet i form av svalka och fukt från väst och värmande torra vindar från öst. Vinerna är resultatet av mångårig tradition och hantverk. Sherryviner finns i knastertorra, eleganta stilar (fino och manzanilla), eleganta, nötiga stilar (amontillado och palo cortado), rika, runda (oloroso) samt supersöta, dessertvarianter (moscatel och px). På grund av denna mångfald fungerar sherry att dricka genom en hel måltid med rätter bestående av fisk, skaldjur, soppa, grytor, ost, kött och desserter av glass och frukt. Sherry är ett vin, så behandla det som ett vin och drick i vitvinsglas med medelstor kupa. Tvätta bort starkvinsstämpeln och gamla fördomar att sherry är sött och sliskigt. Bättre måltidsdryck får man leta efter!

 

Countries winemakers - maps from wine corks. Map of Spain on black background.

Vinkorkar ©mshch

RIAS BAIXAS

Beläget i Galicia och tillhör området som brukar kallas det gröna Spanien. Här råder svalt och fuktigt maritimt klimat. 1000 mm regn per år är inte ovanligt. Därför binds rankorna upp högt ovan marken för att risken av röta skall elimineras. Druvan som dominerar är albariño. Vinerna är ytters friska och fräscha med hög syra, citrustoner, mineralitet och ofta med en härlig mineralsälta i eftersmaken. Området är vackert med sina fjordar och gröna dalar. Här slutar pilgrimsleden i Santiago de Compostela. Gastronomin bygger på fisk och skaldjur som matchar dessa oekade viner perfekt.

 

VALDEORRAS

Också beläget i Galicia på gränsen till Bierzo (som ligger i regionen Castilla y León). Alltså längre in i landet, vilket också betyder högre temperatur och fler soltimmar. Området är bergigt vilket gör att många vinodlingar befinner sig på höga altituder där mognadsprocessen förlängs och därav ger hög kvalitet. Bergen skyddar mot svala Atlantvindar. Druvan som är kung i denna appellation är godello, som finns i både oekad och ekad stil samt ”sobre lias”, det vill säga lagrad med sin jästfällning. Hög syra och persikofrukt är några karaktäristiska drag, samt mer eller mindre mineralitet. Är vinet ekfatslagrat brukar lagringspotentialen vara lång och när vinet mognar kan det påminna om elegant, mogen, vit Bourgogne. Delikata fiskrätter är perfekt till detta vin.

Vingård i Katalonien

Vingård i Katalonien. ©OllyPlu

RIOJA

Mycket händer i Spaniens vindistrikt och i Rioja är det väldigt tydligt. För några år sedan pratade man om (och marknadsförde) det Nya Rioja. Nya generationen vinmakare som tillverkade en modern stil rött vin med intensivare färg, mer struktur och mer fruktdrivet. Detta beror på längre extraktion och kortare tid i ekfat. Man började dessutom använda franska ekfat istället för de traditionella amerikanska. Traditionell Rioja har ju alltid varit färdiglagrat av producenten vid försäljning men den moderna stilen har inneburit att konsumenten behövt lagra vinet ytterligare, för att mjuka av tanninerna. I Rioja tillverkas också vita viner och idag är det ovanligt med långlagrade dylika. Tyvärr; för dessa traditionella och långfatade varianter är oerhört intressanta och komplexa viner med rostade toner och honungskaraktär. Men tack och lov håller många bodegor fortfarande kvar den traditionella stilen, både i rött och vitt utförande. Ytterliga stilar finns idag med mer lättviktiga viner med transparens och elegans. Stilen Clarete, vilket är ett ljust och blekt rosévin kan man finna på plats och njuta till olika fisk- eller skaldjurstapas.

 

BIERZO

Denna appellation är belägen i nordvästra Spanien på gränsen till Galicia. Här är bergigt med influens från Atlantens svala och fuktiga vindar. Druvan som dominerar är blå mencia som kan ge 2 stilar av vin. Druvor som växer på skiffer runt staden Corullon ger viner med animaliska och peppriga karaktärer samt strama strukturer av syra och tannin och påminner om syrahviner från norra Rhône. Oftast med lagringspotential. Om mencia växer på lägre liggande, mer bördiga jordar blir vinet mjukare och mer åt det rödfruktiga hållet.

 

Ovannämnda spanska vindistrikt, appellationer (skyddade ursprung) är som sagt bara axplock av vad Spanien innebär vinmässigt idag. Jag rekommenderar varmt att resa runt och nyfiket prova den lokala gastronomin och matcha med traktens viner.

 

Klassisk spanks tapas.

Klassisk spanks tapas. ©Paul_Brighton

TIPS PÅ EN SPANSK AFTON

Inled en spansk middag med fino eller manzanilla matchat av spanska, gröna oliver, queso manchego i skivor, mandlar (helst Marcona), anchoas (spanska sardeller) samt bröd och olivolja.

Fortsätt med frisk och fräsch albariño från Rias Baixas tillsammans med naturella skaldjur, lätthalstrad pilgrimsmussla eller grillad bläckfisk i olivolja och paprikapulver.

Därefter en fatad godello från Valdeorras med en elegant fiskrätt på kummel till exempel, ackompanjerat av citronsmörsås, linser och brysselkål.

Traditionell, elegant, röd Rioja stil Gran Reserva eller Reserva till grillade lammkotletter med paprikasås av inlagd, grillad paprika från Rioja.

Dessertost av ko- och getmjölk till utvecklad Bierzovin av menciadruvan från skifferjordar som ger matchningen struktur och balans.

Slutligen det supersöta vinet från Jerez; px, att ringla över mandelglass, alternativt njuta vinet för sig självt.

 

Text av Susanne Berglund Krantz

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar