Meny
Från jord till bord / Kul/Bra att veta / Vingården / Vinregioner

Gamla Vinstockar

Vad är gamla vinstockar?

”Ju äldre vinstock, desto bättre vin” är en klokhet som ofta uttalas av vinkännare. Faktum är att vinstockar kan uppnå en mycket hög ålder. Förr planterades de för att hålla i århundraden, men efter vinlusepidemin som härjade i Europa i slutet av 1800-talet förändrades vinodlingen drastiskt. Nya vinstockar som gav högre skördeuttag planterades. Eftersom vinstockens skörd minskar successivt med åren ersätts de ofta med nya när de nått en ålder av ca 25 år. Dock tar allt fler av dagens vinodlare fasta på äldre traditioner och övergår till att aktivt använda äldre vinstockar. De väljer med andra ord kvalitet framför kvantitet. Och det betalar sig – framförallt i smaken.

 

vinranka

 

Vad är det som gör ett vin av gamla vinstockar speciellt?

Vin av gamla vinstockar visar att det producenten värdesätter traditioner. Men det finns också andra goda grunder att undvika omplantering vart tjugonde år. Den viktigaste är smaken. Rötterna hos gamla vinstockar når mycket djupt ner i jorden, ofta upp till tjugo meter. De kan därför ta upp mer vatten under torra somrar och bättre spegla jordförhållandena och den omgivande terroiren. Även mineraler tas bättre upp genom det fina, djupa rotsystemet och vinerna får därigenom ofta en mjuk, mineralisk smak. Den begränsade tillväxten av druvor och blad påverkar också smaken. När det är färre druvor får de som finns mer sol och sockerhalten per druva ökar. Det i sin tur märks på smaken, den intensiva karaktären och den kraftiga färgen. Alkoholhalten är dessutom ofta högre och vinerna är särskilt lagringsdugliga. Allt detta blir tydligt när man får möjlighet att prova viner av samma årgång och från samma odling, men av olika gamla vinstockar.

 

Hur ser vinstockens livscykel ut?

Vinodlarens arbete är ett heltidsjobb och begränsar sig inte till skördetiden under hösten. I mångt och mycket styrs arbetet av vinstockens egen livscykel. De flesta vinstockar i Europa är så förädlade plantor där själva vinstockarna ofta har amerikanskt ursprung, eftersom dessa är mer resistenta mot vinlusen. På dessa så kallade basstockar ympas ädelstockar av önskad druvsort. Själva ympningen utförs antingen med hjälp av maskiner eller manuellt. Det senare är betydligt mer tidskrävande, men skyddar samtidigt vinstockarna bättre mot skador eller svampangrepp. Efter cirka tre till sex år kan vinstockarna börja skördas. De högsta skördeuttagen ger de efter cirka tio år och därefter sjunker volymerna efterhand. Vanligen börjar en vinodlare senaste efter 20 till 25 år att gallra och plantera nya, unga vinstockar.

 

Vinodlare som väljer att inte gallra vissa delar av odlingarna vet att det är förknippat med konsekvenser i form av mindre skördar och högre kostnader. Det är ett långsiktigt beslut som medför mycket manuellt arbete. Maskinellt förädlade vinstockar uppnår nämligen sällan en hög ålder. Det faktum att allt fler vinodlare trots allt satsar på äldre vinstockar visar på en omställning från kvantitets- till kvalitetstänkande, och en tilltro till kundernas kvalitetsmedvetenhet.

 

vinranka3

 

Gamla vinstockar i ett internationellt sammanhang

I den engelsktalande världen går gamla vinstockar under beteckningen ”old vine”. I Australien har vingården Penfolds till exempel cabernet sauvignon-druvor från vinstockar som planterades 1885. Sådana viner säljs till mycket höga priser. I Frankrike kallas de i sin tur ”vieilles vignes”. Vid Loire finns idag bara en vinodling med romorantin-stockar från tiden runt 1850. Det är anmärkningsvärt med tanke på den stora vinlusepidemin som några år senare ödelade i stort sett hela Europas bestånd. Även champagnehuset Bollinger har en del gamla vinstockar i sina odlingar. Under namnet ”Vieilles Vignes Françaises” säljs en av världens mest sällsynta champagner som produceras i en liten volym på endast 2 000 flaskor om året. Det är för övrigt också favoritchampagne för den legendariske filmhjälten James Bond.

 

vinranka5

 

Även i traditionsrika europeiska vinländer som Italien och Spanien älskar man vin från gamla vinstockar. Den italienska beteckningen för sådana viner är ”vigna vecchia”. I Spanien talar man om ”viñas viejas”. Här diskuterar man även att specificera vad gamla vinstockar är genom lagstiftning, men tills vidare kan man även på den Iberiska halvön utgå ifrån att ”viñas viejas” är 35 år eller äldre.

 

Gamla vinstockar i Tyskland

Den äldsta vinstocken i Tyskland är av sorten Gewürztraminer och växer i Rodter Rosengarten i Pfalz. Denna vinstock är över 400 år gammal och står i Tysklands – möjligen världens – äldsta vinodling. I händerna på medlemmar i den anrika vinfamiljen Oberhofer ger den varje år upp till 300 liter vin.

 

vinranka4

 

Var femte vinstock i Tyskland bär rieslingdruvor och därför är det knappast förvånande att även landets favoritdruva återfinns på gamla vinstockar. Vingården Dreißigacker i Rheinhessen har till exempel en riesling med en särskilt kraftfull färg och en intensiv doft av aprikoser, äpplen och örter. Men även i andra regioner förekommer gamla vinstockar. Ett exempel är vingården Schneider i Pfalz, vars 40-åriga stockar bjuder på imponerande toner av grapefrukt, kvitten och mango samt fina mineraltoner. På vingården Kloster Eberbach, ett gammalt cistercienserkloster i Rheingau, produceras ett rieslingvin med friska cassistoner som vittnar om vinstockarnas ålder. Gamla vinstockar är alltid redo att överraska.

 

Inga kommentarer

    Lämna ett svar