Meny
Mattips / Roséviner / Vin & Mat / Vintips

The Wine Companys sommelier tipsar: Så kombineras måltiden med rosévin

Roséwein

Hellere Tage, Vogelgezwitscher und Restaurants, die begonnen haben, ihre Straßencafés abzustauben. Nach einem rekordkalten Winter mit sibirischen Kälte haben sich endlich einige Frühlingsboten gezeigt. Und was ist für den Frühling gleichbedeutend geworden, wenn nicht volle Straßencafés mit sonnenbrillengeschmückten Menschen und rosaroten Gläsern? Im Vorfeld der diesjährigen großen Rosensaison präsentiert The Wine Company vier Weine, die sich hervorragend zu allen Frühlings- und Sommergerichten eignen.

Rosévin är inte en blandning av rött och vitt vin som det ofta skojas om. Den framställningsmetoden är endast tillåten för rosé-champagne. Faktum är att rosévin många gånger produceras på samma sätt som vitt vin. Skillnaden är att de använder blå druvor istället för gröna där skalen får ligga och dra betydligt längre för att avge färg.

Rosévinet har länge tampats med ett tveksamt bemötande och inte tagits på lika stort allvar som vin i den vita eller röda kulören. Dock spår många just nu att premium och kvalitets-rosé är något som kommer bli trendigt 2018 och växa de närmaste åren. Även i den gastronomiska världen har det varit tunt med tips på hur drycken bäst kombineras med mat. Något som dock håller på att förändras. Nu talas det nämligen allt mer om gastronomiskt rosévin och producenterna har börjat experimentera för fullt. Så hur ska du egentligen tänka när du kombinerar den somriga drycken med mat?

– Rosé är den perfekta sommardrycken och ett trevligt sällskapsvin som passar bra till allt ifrån sallader, kyckling och fisk till charkuterier, lättare kötträtter och grillade skaldjur. Det ljusa rosévinet har blivit väldigt trendigt de senaste åren och passar fint till syrliga, salta och örtiga rätter. Såsom sashimi, bläckfisk och grillad fisk. De ljusare vinerna från Sydfrankrike passar väldigt bra till just franskinspirerad mat såsom Niçoise eller bouillabaisse, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

– När det kommer till de mörkare och lite sötare rosévinerna med lägre syra görs de ofta i varma länder av mognare druvor. De är ofta saftiga och har mer smak och tål därför mer substans, kryddor och hetta i maten, gärna med lite sötma. Därför passar de ofta bra till asiatisk mat och grillat kött, fortsätter Linda.

The Wine Company listet die Roséweine auf, die zum Sommeressen passen:

Villadoro Bardolino Chiaretto

Villadoro Bardolino Chiaretto – 2016 Bardolino Chiaretto DOC
Bardolino Chiaretto ist ein duftender Roséwein mit einem Hauch von roten Früchten und exquisiten Blumentönen. Er hat eine leuchtend rosa Farbe und die feine Fruchtigkeit, die typisch für einen Wein vom Gardasee ist.
Dieser trockene Wein passt genauso gut zum Aperitif wie zu Vogelgerichten und Fisch, wie gegrilltem Lachs oder einer einfachen Pasta.

Preis 99 SEK
Artikel-Nr.: 805078

Rochesoleil Côtes de Provence

Château Rochesoleil – 2016 Côtes de Provence AOP

Ein südfranzösischer Rosé sollte genauso gesund und natürlich trocken sein. An der Mittelmeerküste der Provence präsentiert sich ein sympathischer und zugänglicher Wein mit klaren Aromen von Himbeeren, frischen Feigen und knackigen Frühlingsblumen. Gut gekühlt ein perfekter Sommerwein zu mediterranen Gerichten mit frischem Gemüse, leicht in Olivenöl gebraten oder gegrilltem Tintenfisch

Preis: 119 SEK
Artikel-Nr.: 854088

Urmeneta Rose

Urmeneta Rosé – 2017 Valle Central

Dieser aromatische Roséwein stammt aus einem der ältesten Weinberge Chiles. In der Cuvée wird die Cabernet Sauvignon Traube mit etwas Syrah vermischt. Das Ergebnis ist ein atemberaubender Wein mit Aromen von Himbeeren, roten Johannisbeeren, Maracuja und Orangenblüten. Am Gaumen erscheinen Aromen von grünem Pfeffer als schöner Kontrast zur vollmundigen Frucht. Geeignet für gegrillte Burger mit Süßkartoffel-Pommes oder Salate mit Melone, Feta und Parmaschinken.

Preis: SEK 89
Artikel-Nr.: 842207

Andiamo Ice Rosato

Andiamo ICE Rosato – Veneto IGT
Rosévinet pärlar fint i glaset med klirrande isbitar och några röda vinbär som dekoration – en perfekt, fruktig sommardrink! Andiamo Ice Rosato från Veneto hänför med aromer av hallon och jordgubbar och en härligt frisk karaktär. Lätt, livligt och okomplicerat – som en sommar i Italien! Passar som aperitif, till rabarberpaj eller varför inte till bär som plockats direkt från trädgården.

Pris: 119 kr
Artikel-nr. 208867

Inga kommentarer

    Lämna ett svar