Meny
Italien / Kul/Bra att veta

Lambrusco! Ja tack!

 

Det var en gång en tvålitersflaska …

De äldre generationerna bland oss minns säkert de stora tvåliters vinflaskorna som var en vanlig syn på butikshyllorna i Europa under 60- och framförallt 70-talet? Vi talar förstås om – Lambrusco. Stora gröna flaskor med kronkork langades fram på borden i studentbostäder och blandades med läsk av kreativa unga på festivaler. Kvalitetsmässigt var det ingen bra tid för det traditionsrika vinet från Emilia-Romagna, som egentligen kan se tillbaka på en lång vinhistoria.

 

På helt fel kurs

Lambrusco framställs av en av Italiens äldsta druvor med samma namn som vinet. Redan Cato den äldre (234–149 f.Kr.) nämner druvsorten och ger i sin skrifter ganska tydliga anvisningar för hur man ska hantera vin. Han förespråkar bland annat att man endast ska framställa vin av väl mogna druvor. Under 1970- och 80-talet var Lambrusco en av Italiens största exportframgångar, framförallt i de sötare varianterna. I Amerika och Nordeuropa konsumerades enorma mängder Lambrusco och få brydde sig om kvaliteten, vilket resulterade i att producenterna kunde fylla flaskorna med i stort sett vad som helst. Den här hanteringen skadade druvans rykte och gjorde att konsumenterna skydde både namnet och ursprungsbeteckningen Lambrusco under många år framöver. Lambrusco är ett originellt, pärlande vin med en intensiv och livlig karaktär som har en lång tradition i hemregionen Emilia-Romagna. Den vanligaste typen av Lambrusco är det torra röda vinet, men det finns även som vitt vin och rosévin – alla i olika halvsöta varianter.

 

Ett unikt vin får sin renässans

Men tiderna förändras och de senaste tio åren har Lambrusco fått en nytändning tack vare några entusiastiska vinodlare som vägrat kompromissa med kvaliteten. Allt fler vinälskare har återupptäckt det pärlande vinet och det med all rätt. De intetsägande tvålitersflaskorna är idag i stort sett helt borta ur butikernas sortiment. Lambrusco produceras i första hand i Emilia-Romagna och förekommer även i olika undervarianter. Den mest kända sorten är Lambrusco Reggiano. Lambruscoviner av hög kvalitet framställs med små skördar och man använder traditionell skaljäsning för att utvinna smak och färg ur druvskalen. Därefter genomförs en andra jäsning som sker helt utan luftpåverkan och som ger vinet dess fina aromer. Ett Lambrusco av bra kvalitet har en livlig och intensiv karaktär och passar i många olika sammanhang. Det kan avnjutas väl kylt som en uppfriskande drink eller något varmare beroende på tycke och smak. Föredrar du strävare viner, så rekommenderar vi att du dricker Lambrusco väl kylt. Vill du däremot ha en mjukare och lenare upplevelse bör du låta vinet bli rumstempererat.

 

Lambrusco 1915

Inga kommentarer

    Lämna ett svar