Meny
Mattips / Vin & Mat / Vintips

Solklara viner till sommarens mat!

Den efterlängtade värmen är äntligen här. I samband med det plockas grillen fram och vinterns tunga mat byts ut mot knytkalas, grillbufféer och fräscha sallader. Haloumi, fisk och grönsaker är populära val under sommarens middagar. Maten är given, men vad ska serveras i glasen? Här är The Wine Companys sommelier Linda Sorby bästa vintips till sommarens matklassiker.

Att grilla är för många synonymt med sommar och semester. Maten på tallriken byter skepnad och vi väljer färskpotatis, sallad och grönsaker framför grytor och soppor. Något som också bör byta skepnad är innehållet i glasen. Viner i alla färger, smaker och dofter står i full blom och förutom sommarens stora favorit av den rosa kulören finns det andra vinsorter som gör sig utmärkt till den varma årstidens klassiska maträtter.

– Att det är trendigt att välja råvaror efter säsong har nog inte undgått någon. Svenskarna äter gärna efter årstid och vi uppmuntrar till att låta även valet av vin följa den trenden. Till lättare mat passar en Crémant utmärkt, blir det fisk till huvudrätt slår en Riesling aldrig fel och serveras det grillat kött rekommenderar vi en aromatisk Rioja. Till Riojan kan det dessutom vara trevligt att klippa ner lite färska örter från trädgården, det lyfter nämligen vinet ytterligare, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company. Ska sommaren spenderas på landet är det perfekt att beställa viner online då de levereras direkt till dörren!

Tre solklara viner till sommarens mat:

Crémant de JessyBrut, Crémant de Loire AC

Bouvet-Ladubay hör till Frankrikes bästa Crémant- producenter. De Jessy Brut har tydliga fruktaromer, livlig friskhet och ihållande mousse. Det produceras enligt ”Méthode traditionelle“ precis som champagne och är därmed ett äkta alternativ till denna – och dessutom perfekt till kräftskivan!

Passar till: Lättare somriga maträtter, som t.ex. haloumiburgare, feta & melonsallad.
Pris: 159 kr
Artikel-nr.: 3871001

Markus Schneider Riesling Alte Reben Trocken, Pfalz Weingut Markus Schneider

Till det här vinet har Markus Schneider använt druvor från sina äldsta riesling-vinstockar i Friedelsheimer Schlossberg. Och naturligtvis är resultatet anmärkningsvärt: Doften av mogna persikor och citrusfrukter är koncentrerad och uttrycksfull. Känslan i gommen är rund, mättad och smörig. Ett mångbottnat karaktärsvin med imponerande längd.

Passar till: Lättare fisk & skaldjursrätter, grillade grönsaker t.ex. sparris.
Pris: 198 kr
Artikel-nr.: 5775345

Corte Mayor Rioja Reserva– 2013 , Rioja DOCa Barón de Ley

Corte Mayor Reserva är ett vin i klassisk Rioja-stil. På Bodega Barón de Ley tillverkar man det här vinet som har härliga aromer av körsbär, plommon, vanilj och cigarrlådor. I glaset finner du mogna runda tanniner. Och lite mjuk lakrits till det. Man låter vinet mogna på träfat. Det ger den här Reservan arom, struktur och garanterar att det kan lagras i åtskilliga år framöver.

Passar till: Grillat kött, smårätter som ost och oliver.
Pris: 139 kr
Artikel-nr.: 5853710

Inga kommentarer

    Lämna ett svar