Meny
Druvsorter / Frankrike

Ett kungligt vin av den mest eleganta av druvor!

Cléebourg i Alsace.

 

Cléebourg – från krondomän till framgångsrikt vinodlarkooperativ

Regionen runt Cleébourg i Alsace kallades länge för ”Sverigebyn”. Från 1652 till 1787 var området nämligen en krondomän under det svenska kungahuset! Den historien tog sin början på 1600-talet när hertig Jean-Casimir de Deux-Ponts-Cléebourg gifte sig med den svenska prinsessan Katharina. Ungefär samtidigt började man odla vin i grevskapet och de utsökt saftiga Alsacevinerna levererades direkt till kungahuset.

På 1950-talet gick vinfamiljerna i Cléebourg ihop och började återställa odlingarna som till stor del förstördes under kriget. Tillsammans har de väckt nytt liv i naturskatterna från det unika läget. Vinbergen i norra delen av bergsmassivet Vogeserna är vända mot sydväst och kännetecknas av sin stora mångfald av bra jordar.

Med stolthet och känsla för sitt kulturarv håller familjerna kvar de gamla traditionerna och framställer prisbelönta viner med en kunglig kvalitet!

 

 

I vingården.

Kungligt styrkeprov från Alsace

Trots att vinodlingarna runt Cléebourg är några av de nordligaste i Alsace, med samma förutsättningar som i Sydpfalz på andra sidan fransk-tyska gränsen, utvecklade man här en egen stil. Världens vinkännare älskar Alsacevinernas kungliga elegans, intensiva aromer och ”goût d´autrefois”, smaken från svunna tider.

Cléebourgvinerna tilldelas ofta fina utmärkelser och rieslingvinet av årgång 2016 är inget mindre än en grande réserve. Det kommer från en särskilt fin årgång och tilldelades 90/100 poäng av Wine Spectator.

 

 

 

 

Olivier Kreuzberg – källarmästare, med Fre?de?ric Orth – VD.

Riesling – den ädlaste av druvor

Riesling är en riktig stjärna bland vitvinsdruvor. I Tyskland står den för Große Gewächse, dvs. den högsta kategorin av vitviner. I Alsace står den för ovanligt intensiva och fruktigt aromatiska viner. Cléebourg Riesling Grande Réserve är ett paradexempel på den berömda rieslingstilen som förenar elegans, kraft och intensitet på ett ojämförligt sätt.

 

 

 

 

Cléebourg Riesling Grande Réserve 

Vin d’Alsace AC

Den intensitet och elegans som brukar känneteckna rieslingvinerna från Alsace omsätts i en modern tolkning hos denna Grande Réserve! Ett exemplariskt vin med doft av äpple, ljus persika och mogen citrus samt fina mineraltoner. Uttrycksfullt i gommen med mättade, ljusa fruktaromer och perfekt balanserad syra.

Pris: 129 kr 

Artikel.-nr.:882981

Inga kommentarer

    Lämna ett svar