Meny
Druvsorter / Kul/Bra att veta / USA / Vin & Mat / Vinländer

Vin från Kalifornien – The Great Taste of California!

 

Den nya vinstilen i USA:s Golden State

Radion spelar Californication med Red Hot Chili Peppers när du stänger av luftkonditioneringen, vevar ner fönstret och låter armbågen vila i fönstret för en stund. Turen från Mendocino i riktning mot San Francisco längs med Stillahavskusten måste bara njutas, som så mycket annat i Kalifornien. De säger att the California Way of Life går ut på detta, att umgås mer avslappnat och inte bry sig så mycket om konventioner. Kulturen här kännetecknar också sättet att odla vin, som under loppet av de senaste årtiondena har resulterat i några av världens berömdaste viner. Men Kalifornien är så mycket mer än några få vinikoner. Det är kanske lätt att få intrycket att det endast finns en dominerande vinstil trots regionens stora yta, och att den kan sammanfattas med tre ord: trä, alkohol och frukt. Det stämmer att det präglar de mest kända vinerna, men det har alltid funnits andra karaktärer och särskilt de senaste åren är det mycket som har förändrats i Kalifornien.

 

Vintillverkning och den kaliforniska livsstilen

Naturligtvis är USA den absolut största marknaden för kaliforniska viner. Därför försöker vinodlare och vinmakare i första hand tillgodose de inhemska konsumenternas smak. Kaliforniska viner var traditionellt ofta fylliga, kraftfulla, mogna och mycket fruktiga. Men det är bara en sida av myntet. De senaste åren har många vinmakare valt att experimentera med en annan stil. Kalifornien skiljer sig i mångt och mycket från övriga delar av USA. Staten är en smältdegel av europeiska, centralamerikanska (framför allt mexikanska) och asiatiska kulturer. I denna Golden State går även vinproducenterna sina egna vägar. Till exempel i Sonomabergen och i områdena som gränsar till Napa Valley, där den svala morgondimman från Stilla havet sveper in vinstockarna, och där det alltid blåser lite mer än nere på slätterna. Här ger de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt druvorna en i särklass intensiv arom och här produceras nuförtiden viner med pregnant syra och friskhet, och en stil med endast en antydan om trä eller helt utan trä.

 

 

De viktigaste druvsorterna i Kalifornien

USA hade ursprungligen inte några inhemska vinrankor av arten Vitis vinifera; när européerna anlände fann de endast vilda arter. Därför kom nybyggare efterhand att importera dussintals druvsorter från Europa till Kalifornien.  Naturligtvis hörde de viktigaste franska sorterna dit, men även många från Balkanhalvön. Så småningom har framför allt de franska druvorna och Zinfandel rönt framgång. Var exakt som de odlas varierar självfallet beroende på de regionala förutsättningarna inom Kalifornien. Medan delar av statens North Coast har ett klimat som är jämförbart med det kring Loire eller Mosel, påminner de sydligare områdena i Kalifornien snarare om södra Rhône, och faktiskt dominerar kända Rhône-druvsorter som Syrah, Grenache och Viognier där. Men de allra viktigaste sorterna är Chardonnay, Zinfandel, Cabernet Sauvignon och Merlot.

 

Chardonnay – Ekad eller Oekad?

Just i fallet med Chardonnay, Kaliforniens vita primadonna, går det tydligt att se vilka förändringar den kaliforniska vinstilen har genomgått. En klassisk kalifornisk Chardonnay är ett fylligt vin med klar trästilistik som doftar av ek, kokos, vanilj, smör, mogna päron och exotiska frukter. Ett sådant vin har mycket ”power” och visar ofta en fin och mogen sötma. Chardonnay är vägvisande för kaliforniska vinmakares nya tendens att välja en elegantare stil; slank, balanserad och mineralisk. Efterhand har trenden spridit sig till många andra druvsorter. Därför har Kalifornien i dag två avgörande stilar: de kraftfullare och fylligare vinerna som fortfarande föredras av många vinälskare runt om i världen, och de friskare, lättare vinerna. Den nya stilen passar särskilt bra till New California Cuisine, ett kök som inspireras av de många olika kulturerna i Kalifornien.

 

 

Zinfandel – druvsorten som personifierar Kalifornien

Det är osäkert varifrån namnet Zinfandel kommer, men druvsortens ursprung är i dag klart. Den kommer från Dalmatia, dagens Kroatien, och har där naturligtvis ett annat namn: Tribidrag. Från Dalmatia fördes druvsorten framför allt vidare till och odlades i två länder: Apulien, där den går under namnet Primitivo, och Kalifornien, där den fick namnet Zinfandel som är snarlikt Zirfandler, som dock är en egen druvsort från regionen Österrike-Ungern. Trots sin historia har Zinfandel utvecklats till den druvsort som personifierar Kalifornien. Länge trodde man att den härstammade från Västkusten, och den passar med sin fruktighet och struktur utmärkt till kulturen där. Vinet är kraftigt och kan ibland bli riktigt vilt. Det har en helt unik karaktär men med en söt kärna som ofta påminner om mogna hallon och där aromer av lakritsrot, nejlikor och peppar blandas. Och ett är säkert: Zinfandel är ett ytterst säkert kort i grillsammanhang. Oavsett om du föredrar grillade grönsaker, kyckling, stek, korvar eller burgare är Zinfandel alltid rätt.

 

Cabernet Sauvignon – en annan av Golden States riktiga storheter

Senast den 24 maj 1976 blev Cabernet Sauvignon en av den kaliforniska vinodlingens ikoner. Det var dagen då världen för alltid skulle förändras för kaliforniska vinodlare. Naturligtvis fanns det även tidigare fina viner, men de hade aldrig jämförts med den tidens bästa viner från Bordeaux. 1976 var det dags i Paris, och resultatet slog ner som en bomb i Frankrike. Vinnaren i blindprovningen var en kalifornisk Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Det blev inledningen på den ursprungligen franska druvsortens segertåg. Fortfarande produceras några av de bästa vinerna med druvan i Napa och Sonoma. Vinerna är fruktbetonade och djupa. Med tiden ökar de i komplexitet och elegans och får en suverän struktur och fyllighet. De tar sig verkligen tid; de bästa exemplaren utvecklas över flera årtionden. Men de flesta Cabernet dricks tidigare och det är helt i sin ordning. Under Kaliforniens sol blir vinerna nämligen rundare, fruktigare och yppigare än i Europa, och kan därför avnjutas redan när de är unga. Den som vill gifta vinet med rätt mat kan inte misslyckas med nötkött; brynt, grillat eller bräserat. Det är en kombination som just i USA gör den till en av de populäraste dryckerna vid middagar.

 

 

Merlot – en nygammal trend

För några år sedan störtdök plötsligt Merlots popularitet hos konsumenterna. Skälet var – inte helt oväntat för Kalifornien – en biofilm som blev något av en kultrulle 2004. Filmens namn var Sideways och den skildrar två vänner på en svensexa i Napa Valley. Vinexperternas utlåtande i filmen var: Merlot är ute, plantera Pinot Noir i stället. Och det var precis vad som hände i Kalifornien efter att filmen hade visats på stora duken. I dag avgudas Bordeaux-sorten Merlot dock lika mycket som innan filmen. När allt kommer omkring är de flesta vinbergen där Pinot plötsligt planterades alldeles för varma för sorten. Merlot tål värmen mycket bättre och blir till lättillgängliga viner med toner av mörk frukt och örter och med sammetslena tanniner. På tungspetsen mäter sig Merlot utan vidare med de stora Cabernet Sauvignon, men i gommen är den mörkare och fruktigare, överdådig och sammetslen. Och naturligtvis hittar du i det kaliforniska köket den perfekta följeslagaren – den här gången med inspiration från grannlandet Mexiko: tillsammans med enchiladas eller chili con carne kommer Merlot till sin rätt, men även med stekt ankbröst.

 

Text av Christoph Raffelt

Inga kommentarer

    Lämna ett svar