Meny
Vinregioner

CVNE och Viña Real – två olika sidor av Rioja

 

 

Två sidor av Rioja under samma tak

Det är nästan ofrånkomligt att stanna till och begrunda namnet: C.V.N.E. Vad betyder det och hur ska det uttalas? Kommer namnet från romarna eller är det möjligen tidig kastilianska? Varken det ena eller det andra. Förkortningen läses ut Compañía Vinícola del Norte de España, översatt till svenska Norra Spaniens vinbolag. Uttalet är enkelt: kune. Verksamheten grundades 1879 av bröderna Raimundo och Eusebio Real de Azúa, vars ättligar fortfarande äger vingården.

Det var under andra halvan av 1800-talet som vinodlingsområdet Rioja fick sitt första uppsving. Det berodde på att vinlusen hade förstört stora delar av vinbergen i Centraleuropa, men inte hade påverkat Rioja nämnvärt. Då såg några företagsamma individer ett tillfälle att producera de första moderna vinerna i Spanien. De gjorde gemensam sak med några vinodlare som hade utvandrat till Spanien från Bordelais och hade även själva samlat erfarenheter i Bordelais.

 

En traditionalist bland viner

I motsats till den franska vinstilen som grundade sig i huvudsak på franska druvsorter och exempelvis hade fått genomslag i Navarra, satsade bröderna Real de Azúa på den lokala druvsorten Tempranillo. Det gjorde för övrigt även de i dag så kända vinproducenterna López de Heredia (Viña Tondonia), Marquéz de Riscal, Rioja Alta och Marquéz de Murrieta. Snabbt växte ett vinsällskap fram som etablerade de första spanska riktlinjerna för kvalitetssäkring, vilka torde vara grunden för Riojavinernas framgångar än i dag. I takt med att vinerna från Cune fick ett gott anseende investerades det. 1890 fick exempelvis Gustave Eiffel i uppdrag att ta fram en fribärande takkonstruktion för vinkällaren, som skulle underlätta arbetet i källaren märkbart. 1915 började man sälja det första vita märkesvinet från Rioja, Monopole, och i början av 1920-talet grundades en andra vingård; Viña Real. Denna låg i Rioja Alavesa.

 

Cune som innovationsmotor

Utöver en rad särskiljande viner som Imperial och den nya Real de Azúa har Cune framför allt satt tekniska standarder. Efter Eiffels källare lät man 1941 bygga Spaniens första källare för stora betongkar med epoxibeläggning, El Carmen. 1989 byggdes El Pilar, den första källaren som utformades för att arbeta helt med gravitationens hjälp, från druva till färdigt vin. Denna typ av styrning är skonsammare mot druvorna och druvsaften, eftersom vinerna inte behöver pumpas. Slutligen byggde familjen 2004 den nya Bodega Viña Real och satte därmed nya arkitektoniska och tekniska standarder i Rioja, vilket lockade Kung Juan Carlos att personligen komma och inviga vingården.

Med invigningen av den nya Real de Azúa-källaren 2005 hör Cune i dag till en av de modernaste men även anrikaste vingårdarna i Rioja. Medan Gran Reservas Imperial står för ren elegans och legendarisk lagringsduglighet glänser Viña Real med fruktbetonade Crianza och Reserva som bara blir bättre ju längre de får utvecklas.

Text av Christoph Raffelt

 

Cvne Rioja Gran Reserva

2009

Rioja DOCa Companía Vinícola del Norte de España

Companía Vinícola del Norte d’Espagna, eller CVNE som katalanerna själva säger, är en av de äldsta och mest traditionsrika vingårdarna i Rioja. Här presenterar man en fin, elegant och karaktärsfull gran reserva. En ren ynnest för alla som älskar spanska viner!

.

Inga kommentarer

    Lämna ett svar