Meny
Italien / Röda viner / Vinets ursprung / Vinmakare / Vinregioner / Vintips

Sartori – En vinikon i Valpolicella!

Huvudbyggnaden hos Sartori.

Vinhuset Sartoris historia är berättelsen om en stor passion för fina viner från norditalien och är tätt förknippad med regionen Valpolicella. I slutet av 1800- talet drev grundaren Pietro Sartori en trattoria där varje gäst serverades ett stort glas ”rosso veronese”.

1898 förvärvade Pietro sin första vinodling i Negrar – i hjärtat av dagens appellation Valpolicella Classico. I dag leder Andrea Sartori, Pietros barnbarnsbarn, vinhuset och räknas till en av de stora personligheterna bland italienska vinodlare.

Beteckningen DOC är i första hand ett löfte om kvalitet: DOC-viner utmärker sig genom särskilda tillverkningsmetoder och framhäver tydligt sitt geografiska ursprung. Inte förrän 1963 infördes beteckningen i Italien för att säkerställa en långsiktig förbättring av kvalitén. Valpolicella var en av regionerna som tidigt uppfyllde den högsta kvalitetsnivån; redan 1968.

Det var inte sa? märkligt – området öster om Gardasjön har en lång vinodlingstradition och helt enkelt idealiska förutsättningar för att framställa förstklassiga viner: mjuka kullar, soldränkta dalgångar och den närbelägna sjöns vattenspegel, som sörjer för optimalt balanserade temperaturer och friska briser.

Vinskörd hos Sartori.

Engagemang för ännu bättre viner!

Vinodlarna i Valpolicella är begeistrade, entusiastiska vinälskare. Men framför allt är de kvalitetsmedvetna och söker alltid efter bättre viner. 220 vingårdar och 7 odlarkooperativ framställer idag det typiska vinet av de lokala druvsorterna Corvina Veronese, Corvinone och Rondinella.

Vinhuset Sartori var från början pionjärer och drivkraften i kvalitetsfrågor. Särskilt kring DOC-klassifikations införande: det var den tredje generationen, bröderna Franco som ”inrikesminister” med ansvar för vinodling och Pierumberto, ”utrikesminister” som tog hand om försäljningen, som drev Sartori och Valpolicella långt framåt.

Den bokstavliga översättningen av namnet Sartori är för övrigt ”skräddare”: än i dag är Andrea Sartori och hans team, precis som hans föregångare, berömda för att skräddarsy viner för vinnjutare i hela världen.

Sartori Valpolicella Ripasso Anniversario 2015
Valpolicella DOC Superiore, Italien

Fruktig som en typisk Valpolicella, uttrycksfull som en intensiv Ripasso och frisk som vinerna från Sartori alltid är. Med Anniversario hyllar vinhuset 50 år av Valpolicella och 120år av Sartoripå ett utmärkt sätt! En doft av körsbär kompletteras med mycket fin kryddighet och en frisk och fruktig smak med lätta russintoner från pressrester av Amarone. Pris: 139 kr

Artikel-nr.: 589488

Inga kommentarer

    Lämna ett svar